Hirdetés
Hirdetés

Gyerekbarát = felnőttelriasztó? Családbarát vs. felnőttbarát: két étterem és szálloda képviselőit kérdeztük!

2022. március 27.
Illik-e kimondani, hogy szeretnénk gyerekzsivaj nélkül vacsorázni vagy nyaralni? Kirekesztő-e a családok számára az "adults only" címke? Valóban nem divat manapság fegyelmezni a gyerekeket? Egy családbarát és egy felnőttbarát étterem és szálloda képviselőit kérdeztük a kényes kérdésekről: a miskolci Avalon Park részéről Bajusz Gergely, a balatonfüredi LUA Resort részéről Bánfi Panni válaszolt a kérdéseinkre.
Hirdetés

„A világháló hamarabb felkavarja az agyat, mint egy diavetítő vagy az agyonrúgott focilabda" – Bajusz Gergely, Avalon Park, Miskolc

Bajusz Gergely, a 2021-es Dining Guide Gálán az Év Szervizembere a miskolci Avalon Park & Ristorante szíve és lelke. A gyerekparadicsommal felérő létesítmény vezetőjeként kérdeztük a témában.

A te olvasatodban mit takar a gyerekbarát meghatározás?

Bajusz Gergely: Az Avalon előtt volt szerencsém az elmúlt 25 évben sok helyen dolgozni Magyarországon és külföldön egyaránt. Mindegyik étterem és hotel, ahol megfordultam, gyerekbarátnak mondható, és nem is feltétlenül azért, mert lettek volna külön  animátorok vagy gyerekmenük, hanem egészen egyszerűen jól érezte magát ugyanott egy család is kicsikkel és a nagyobb, felnőtt társaságok egyaránt. Sosem ismertem olyan tulajdonost, aki a gyerekek miatt problémázott volna, és az Avalon Park nagy örömömre ugyanígy szerette volna megnyitni a kapuit. Azt azért ki kell hangsúlyoznom, hogy mi nem csak gyerek-, hanem családbarát vagyunk. Nálunk mindenki megtalálja a legjobbat a maga számára a pihenése alatt.

Avalon Park drónfelvételen

Milyen törekvéseket fektettek abba, hogy a gyerekek és szülők is jól érezzék magukat?

A Maya játszópark önmagában 2500 négyzetméteres, azon belül az 500 négyzetméteres Dzsungel játszóházunk rengeteg szórakozási lehetőséget kínál szinte minden nap, különböző programokkal, tematikákkal. Ezeket nagyon szeretik a gyerekek, és itt akár szülők nélkül is tudnak játszani, biztosítva a felnőtteknek a lehetőséget a pihenésre és feltöltődésre a Parkban.

Egy hangsúlyozottan gyerekbarát hely üzemeltetői nem tartanak attól, hogy elriasztják a nyugodt pihenésre vágyó vendégeket, üzleti értelemben tehát maguk ellen dolgozik a gyerekbarát címke?

Senki nem riadt még el tőlünk (nevetve – a szerk), sőt évről évre többen látogatnak el hozzánk. Mondhatjuk, hogy fele-fele arányban látunk vendégül gyerekes családokat és csak felnőtteket.

Maya játszópark

Gyakran megfogalmazott észrevétel, hogy manapság több a neveletlen gyerek, de legalábbis jobban szabadon vannak engedve, mint ami régen a normát jelentette. Ezt a tendenciát ti is tapasztaljátok?

Ezt én így nem mondanám ki, hiszen más világot is élünk. Tény az is, hogy a világháló talán hamarabb felkavarja az agyat, mint egy diavetítő vagy az agyonrúgott focilabda, mert más nekünk anno nem nagyon volt.

A kérdés az, hogy ha a mi időnkben is ennyit vittek volna a szüleink étterembe vagy hotelbe, mi hogyan viselkedtünk volna?

Mert azért valljuk be, hogy mi, de legalábbis én és szinte az összes ismerősöm, jó, ha egyszer egy évben eljutottunk vendéglátóhelyekre. Amikor pedig ez megtörtént, lehet, hogy csak azért ültünk szó nélkül egyhelyben, mert óriási dolog volt, és csak ámultunk és bámultunk. Azt hiszem, hogy a mostani világban inkább hamarabb lesznek a kicsikből nagyok.

Avalon Park Sörkert

Hogyan reagáltok arra, ha egy gyerek vagy gyerekek feltűnően zavarnak  más vendégeket?

Nem volt még komolyabb probléma nálunk. A mi tapasztalatunk az, hogy mindenki próbál alkalmazkodni. Akik nagyon kicsikkel jönnek, általában viszonylag korán vacsoráznak. Ha pedig mondjuk több család együtt ül be enni, külön odafigyelünk rájuk, hogy a lehető leghamarabb kapják meg a gyerekek az ételeket, és mehessenek is az esti gyerekprogramokra, akár egy jó kis mesemozira.

Mi a véleményetek az úgynevezett felnőttbarát éttermekről, szállodákról?

Két kisgyermekes apukaként sem vagyok ellene a felnőtt barát hoteleknek. Amikor egy, legfeljebb két napra egy kis nyugira vágyom ketteseben a feleségemmel, mi is szoktunk ilyen helyet keresni. Persze másoknak nagyon ajánlom magunkat, akkor is, ha kettesben szeretnének eltölteni egy luxuspihenést a Bükk szívében. (Mosoly.)

Gyerekműsor az Avalonban, 2019

Nem gyermekellenes, hanem felnőttbarát" – Bánfi Panni, LUA Resort, Baltonfüred

Az idén májusban nyitó LUA Resortról Pesti István tanácsadói felkérése révén írtunk a közelmúltban. A hamarosan megnyíló luxusszálloda és étterem PR menedzsere, Bánfi Panni állt rendelkezésünkre.

Előremutatónak, sokak számára esetleg egyenesen merésznek hathat első hallásra az adults-only kategória. A ti olvasatotokban mit takar a felnőttbarát szálloda definíció? 

Bánfi Panni: Ezzel vitatkoznék. Gondoljunk csak bele, hogy mióta is létezik a buyer persona kifejezés, amit korábban célcsoportként emlegettünk? És mi is a célcsoport-meghatározás lényege? Az, hogy megismerjük a fogyasztóinkat, felmérjük, hogy kik érdeklődnek a szolgáltatásaink iránt.

A ‘70-es, ‘80-as évek trendjének számított a honeymoon szálloda, később mindenki a családokat célozta meg, és lettek családbarát, sőt gyerekbarát szállodák.

Miért ne jöhetne létre komplex szolgáltatás-filozófia mellett olyan szálloda, amelyik definiáltan adults-only szolgáltatásokat kínál? Ahogyan a fent említett szállodák felismerték a fogyasztói igényt, és ennek megfelelő szolgáltatás-kínálatot alakítottak ki, úgy a LUA Resort is azokhoz szól, akikről azt feltételezi, hogy gyerekzsivajtól mentes énidőre van szükségük. Amikor a koncepciót megalkottuk, és nevet választottunk, szándékosan alkottuk meg a LUA nevet, ami három szó kezdőbetűjéből áll: luxurious, unconventional, adult. Fontos hangsúlyozni, hogy a mi olvasatunkban az adults-only nem a gyermekellenes jelzőt takarja – főleg, hogy üzemeltetőink között több nagycsaládos, boldog szülő van –, hanem az általunk meghatározott és nyújtott szolgáltatások a felnőttek számára nyújtanak kikapcsolódást, felelős hedonistaként, hiszen nálunk érezhetik egyedül luxus színvonalon a felnőtt elvonulás nyugalmát. Ennek megfelelően kiknek ajánljuk a szállodát? Ízig-vérig urbanistáknak, carpe diem kalandvágyóknak. Kezdő ínyenceknek és haladó hedonistáknak.

Fotó: LUA Resort

Ez milyen életkori határt jelent, és pontosan milyen egyéb szabályokat a házirendben?

14 éves kortól felfelé fogadunk vendégeket, és a házirend egységesen vonatkozik mindenkire. Szabályok tekintetében könnyebbséget jelent, hiszen sokkal kevesebb „ne tedd” mondatot kellett megfogalmaznunk. Úgy gondoljuk, hogy ha a felnőttek 14 éves korú vagy afeletti gyermekükkel utaznak, ott a kamasz is megfelelő módon tudja élvezni a környezetet és a szolgáltatásokat.

A NOON étteremre ugyanezek a definíciók érvényesek?

Abszolút. A NOON Restaurant egy élményhangsúlyos étterem, és arról is szól, ahogyan mi látjuk a világot. High-end gasztronómiai fogásokat kínálunk, és ebben kiváló szakmai együttműködő partnerünk Pesti István, Budapesten korábban Michelin-csillagot szerzett séf, aki szaktanácsadóként támogatja a gasztronómiai koncepciónkat. Most csak gondolj bele; volt egy csodás napod, ahol sem a medencék mellett, sem a teraszon nem ugráltak melletted a legkisebbek. A nap két legfontosabb étkezése a reggeli és a vacsora, amit szintén olyan környezetben szeretnél eltölteni, ami a te ritmusodról szól.

Fotó: LUA Resort

Nem tartotok e meghatározás negatív olvasatától? Attól, hogy lehetnek, akik kvázi diszkriminációként értelmezik?

Mi abból indulunk ki, hogy mint minden, úgy

a család is rendszerként működik. Ha bármelyik részében nem stimmel valami, azt mindenki megérzi, és ez persze fordítva is igaz.

A mindennapi rohanásban hajlamosak vagyunk elfeledkezni magunkról – túl sok szerepet töltünk be egyszerre –, és amikor lehetőségünk adódik kikapcsolódni, akkor a minőségi idő lehetősége felértékelődik. Fontos szemponttá válik, hogy milyen környezetben töltjük el a mindennapi stressztől távoli időnket. A vendégek is tudják, hogy mikor és mire van szükségük, ezért a saját belátásukra bízzuk, hogy 14 év alatti gyermekükkel együtt szeretnének vakációzni vagy inkább egymással – felnőtt társaságban – időt tölteni. De hogy ne csak a családosokról beszéljünk; vannak olyan párok és baráti társaságok, akik szintén csendesebb környezetben szeretnének feltöltődni élményekkel.

Külföldi példákból inspirálódtatok a koncepció kidolgozásakor?

Azt gondoljuk, hogy nem túlzás azt állítani, hogy komoly minőségi szintet lépünk a LUA Resort indulásával. A hazánkban egyedülálló koncepcióval eddig talán csak nemzetközi luxusdesztinációkban találkozhattak a vendégek. Kevés az a szálloda, amelyik ennyire átgondolt koncepcióval indul – az alvásminőségtől kedve az egyedi pörkölésű signature kávén át a bárkultúrán keresztül egészen az étkezések élményéig. A mi stratégiánk alapja az, hogy Balatonfüred új luxusszállodája nem csak a ma vendégének épül.

A jövő vendégei már merőben új tudatossággal és szemlélettel választanak,

ezért a vendégeknek valódi értékekkel, komplex turisztikai élményt kell nyújtani. Kommunikációnkban megjelennek a TM jelzéssel ellátott koncepcionális szolgáltatások, amelyek nem csak a trade markra, de a tudatosan megválasztott minőségre is reflektálnak.

Fotó: LUA Resort

Sok helyen küzdenek az üzemeltetők a szállodák, éttermek megtöltésével is, és nem akarnak a saját üzleti érdekeik ellen menni. Mit mondat veletek az anyagi megfontolás?

Nemzetközi kutatások, trendek alapján megállapítható, hogy a magasabb státuszú vendégek elvárásai és utazási szokásai teljesen megváltoztak. Olyan kikapcsolódási lehetőségeket és helyszíneket keresnek, ahol megfér egymás mellett a jó értelemben vett hedonizmus és a környezettudatosság, ahol luxusszínvonalon, lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhetik a felnőtt elvonulás nyugalmát.

Nem tartotok attól, hogy féleeértéseket okozhat az adults-only címke?  Miszerint valaki esetleg „felnőtt szolgáltatásokra” gondol.

Hazánkban sem mi vagyunk az első adults-only szolgáltatásokat kínáló szálloda, de az első ötcsillagos, luxusszolgáltatásokat kínáló resort viszont igen. Ezzel azt szeretném mondani, hogy a ma utazója már kellően szofisztikált, és tisztában van a kifejezés jelentésével, tudatosan keresi a felnőttbarát szolgáltatásokat nyújtó szállodákat. Ez a kategória ma már globálisan ismert és keresett. Nemzetközi statisztikák szerint az elmúlt években háromszorosára nőtt a foglalások száma az ilyen típusú szálláshelyeken.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram