Hirdetés
Hirdetés

Gundel-palacsintát mindenkinek! Ma nyit újra a Gundel Étterem

2021. december 8.
Évtizedek óta erodálódó nemzeti büszkeségeink kelhetnek új életre ma. Maga a Gundel Étterem, és a ház falain belül megszületett magyar ételek sora, amelyet ma már egyre több helyen kóstolhatunk csalódás nélkül, de generációkon át csak romlott e kedvencek éttermi kivitelezése. Az egész magyar gasztronómiában szimbolikus jelentőséggel bírna, ha a megalkotásuk helyszínén nyernének újra méltó formát olyan ételek, mint a gulyás, paprikás csirke, Rákóczi-túrós vagy somlói galuska.
Hirdetés

Sokévnyi útkeresés után friss erővel, (régi-)új koncepcióval, újraálmodott enteriőrrel és egy új csapattal tér vissza a Gundel. A megnyitás előtt bebocsáttatást nyertünk a Városliget kapujában található étterembe, ahol a csupa női tagból álló cigányzenekar muzsikájára léphettünk be, és néhány órára beszippantott minket a Gundel-ház varázsa. Ha egy valamit kívánhatunk az újjászülető étteremnek, az, hogy azt a nívót és gondosságot képviselje minden kiadott tányér a legsűrűbb szervizek idején is, amilyet szakmai meghívottként tapasztalhattunk.

Gundel Étterem / Fotó: Pintér Árpád

A Gundel egy legenda. Értékelnünk kell, hogy nem régi könyvek lapjain találkozhatunk vele, hanem itt van velünk, és keresi az őt megillető helyet a XXI. századi vendéglátásban. Év eleje óta publikus, hogy a Danubius Hotels által tulajdonolt étterem vezetését az Eventrend-csoport veszi át, ez a lépés pedig bizakodásra ad okot az évtizedes útkeresés után.

Gundel Étterem / Fotó: Pintér Árpád

A cég portfóliója rendkívül színes. A hazai cateringszakma jelentős szereplői, emellett új életet leheltek már Duna-parti sörkertbe és sportbisztróba, működtetnek koktélbárt Pesten, hüttét a csehországi Szudéták legmagasabb pontján, és legalább ilyen magasra emelték a rántott hús és lekváros nudli ázsióját a Séf Asztalában, de a budai kulthelyben, a Samanthában is van érdekeltségük.

Referenciáik közül is kiemelkedik azonban a New York Kávéház, amely történetesen épp úgy 1894-ben nyitotta meg kapuit, mint a Gundel Étterem (ekkor még Wampetics Vendéglő néven). Az Eventrend igazi sikertörténete a New York Kávéház beemelése a nemzetközi köztudatba. Jó érzékkel nyúltak mindahhoz, amit az épület adhat, és mára a több mint 120 éves történet ismét él, és hogy mennyire nem egy avítt, muzeális tér, jól mutatja, hogy Instagramon az egyik csúcstartó hashtag Magyarország látványosságai között.

Ha receptjüket alkalmazni tudják a Városliget ikonikus éttermében is, a Láng György- és Kalla Kálmán-időszak után végre egy új reformkor köszönthet a Gundelre is.

Gundel Étterem / Fotó: Pintér Árpád

Hazatalálás

Mai szemmel nézve a Gundel egyszerűen sok. Tobzódik a színekben, az anyagokban a bársonytól a porcelánon, kristályokon és aprómozaikon át a falfestményekig. Az étterem falai szinte kívánják a nyüzsgést, a zenét, az étkészletek csörrenését. A kísérletező fine dining éra után az új vezetés azt a célt tűzte ki magának, hogy a Gundelt olyan formában adják vissza a magyar közönségnek, ahogyan azt egykor az ősatyák megálmodták.

Az alapító Gundel Károly megszelidítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére.

Gundel Étterem / Fotó: Pintér Árpád

A cég corporate séfje, az országosan ismert Wolf András és Moldován Viktor executive séf kapták a feladatot, hogy az étterem eredeti küldetését beteljesítve felélesszék a Gundel hagyományait. Moldován Viktor egy ismeretlen ismerős itthon, mintegy 14 évig élt és dolgozott Japánban, ahol rendhagyó módon magyar konyhát vitt. Először a Michelin Guide által is ajánlott Tokachi Hills étteremben Hokkaidon, majd két évig Tokióban volt séf. (Közel tíz évvel ezelőtt készítettünk is vele interjút itt, a Dining Guide-on.)

Gundel Étterem / Fotó: Pintér Árpád

Tippeljen, hány legendás étel született a Gundelben?

Külön kávéházi és éttermi étlappal várnak majd, reggelikkel már reggel 9-től, de a kávéházi kínálatban a harapnivalók mellett is szerepelnek a nagy magyar klasszikusok, amelyek közül döbbenetesen sok született meg a Gundel falai között.

A Tokaji aszús libamáj és a Gundel-palacsinta egyértelmű, a műveltebbek pedig emlékezhetnek rá, hogy a zöldborsóval és gombával készülő Újházi tyúkhúsleves is a Gundelhez köthető, valamint a sűrű Palócleves sem Palócföldről származik, hanem maga Gundel János találta ki a kiadós levest a nagy író, Mikszáth Kálmán tiszteletére (habár az étel a pesti István Főherczeg Szállodában debütált).

Palócleves, Gundel Étterem / Fotó: Pintér Árpád

A megújuló Gundel Nemzeti 11 válogatása ezen ételek előtti tisztelgés, köztük olyan hungarikumnak számító fogásokkal, mint „A" gulyás, paprikás csirke, bakonyi szelet, Feszty-bifsztek, a fogas Kárpáti-módra, somlói galuska és a Rákóczi-túrós.

Az csakis jót jelez, ha a libamáj mellé feladott „egyszerű" szilvamártás, a paprikás csirke szósza (majd' megállt benne a kanál), a rozsos kovászos kenyér íze és a Gundel-palacsinta diós tölteléke és sűrű csokoládéöntete (nem túl édes, nem vizes, nem kakaóporos) egy hét után is eleven emléket hagy az emberben.

Paprikás csirke nokedlivel, Gundel Étterem / Fotó: Pintér Árpád

Nem luxuséttermi státusz

„Nem vagyunk olcsójánosok, de ezzel együtt mindenki megtalálja a számára megfelelő kínálatot a Gundelben" – maga Gundel Károly fogalmazott így. Az egykori irányt élesztik fel az árképzésben is, a Gundel ugyanis a századelőn valamivel drágább volt, mint egy hétköznapi vendéglő, de nem jelentett luxust itt étkezni.

Igazodási pontokként néhány étel ára: az Újházi tyúkhúsleves házi metélttel 2100 forint, a borjú bécsi pirított petrezselymes burgonyával és házi csalamádéval 5400, az „Eredeti Gundel palacsinta" (ami nem lángol!) 2400 forint lesz. A vacsoraétlapon a háromfogásos menü 12.300, a négyfogásos ételsor 14.400 forintért fog szerepelni.

Lássuk!

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram