Hirdetés

Gua bao recept Kiss Zaidától

2025. március 27.
Kiss Zaida új fejezetet nyitott a karrierjében – és a konyhában is. A fine dining éttermi világtól való elszakadása után most kötetlenebb formában, workshopokon, videós tartalmakon és személyes kedvencein keresztül mutatja meg, mit jelent számára a gasztronómia. Az egyik ilyen fogás személyes kedvence, a szaftos sertéscsászárral töltött gua bao, amely egyszerre komfortétel és kreatív kísérletezés.
Hirdetés

„A videós tartalmaimban először a kedvenceimet szeretném megmutatni – de nemcsak magyar ételeket készítek, hanem a világ minden tájáról hozok inspirációt” – részletezte Zaida, hogy hogyan esett a választása éppen a gua bao-ra. 

Ázsiai sertéscsászár rizsborban főzve, puha, gőzölt zsemlében

8 főre

Hozzávalók a sertéscsászárhoz:

• 1,5 kg bőrös sertéscsászár, csont nélkül (ha a hentest megkérjük, kiveszi a csontot)
• 750 ml Shaoxing rizsbor
• 70 ml világos kínai szójaszósz
• 40 ml sötét kínai szójaszósz
• 10 szelet gyömbér
• 2-3 db babérlevél
• 2 db csillagánizs
• 2-3 dl víz (vagy annyi, ami nagyjából ellepi)
• 60 g kandiscukor (ha nincs, jó a kristálycukor is)

A sertéshúst éles késsel felkockázzuk, majd egy fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, 1 percig gyöngyöztetjük. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, ugyanis így szebb, tisztább lesz a főzet. A húst tiszta edénybe tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a cukor kivételével. Felforraljuk, majd lefedve 45 percig gyöngyöztetjük. A fedőt levesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd további 30-40 percig főzzük fedő nélkül, míg a hús omlós és a szaft sűrű lesz.

Hozzávalók a gőzölt bao tésztához (12-16 db):

• 600 g liszt
• 150 g víz
• 220 g tej (2,8%)
• 1 tasak szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
• 4 evőkanál olaj (20 g)
• 1 teáskanál sütőpor
• ½ teáskanál só
• 2 evőkanál cukor (25 g)
• olaj a kenegetéshez (2-4 evőkanál)

A tejet és vizet meglangyosítjuk, minden hozzávalót dagasztótálba teszünk, és sima tésztát dagasztunk (géppel vagy kézzel 5-8 perc). Kiolajozott tálban kelesztjük lefedve 1 órán át (amíg másfélszeresére nő). Munkalapon 60-80 g-os darabokra osztjuk, kigömbölyítjük. Pár perc pihenés után oválisra nyújtjuk (1-1,5 cm vastag), majd ecsettel vékonyan beolajozzuk és félbehajtjuk. Sütőpapíros gőzölőbe tesszük, 20 percig kelni hagyjuk.

 Gőzölés: forró vízzel ⅓-ig feltöltött edénybe tesszük a szitát, lefedjük, 10 percig gőzöljük. Kicsit résnyire nyitjuk a fedőt, 2 percig hűlni hagyjuk, majd kivesszük a bao-kat.

Feltétek:

• 1 db kígyóuborka
• 1 db sárgarépa
• ½ csokor koriander
• szezámmag vagy vágott mogyoró
• Friss chili

Borítókép: Pexels, Connor McManus

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram