Hirdetés
Hirdetés

Grillrecept tavaszi hétvégékre: oldalas, tésztasaláta és chiliszósz Kovacsics Koksza István konyhájából

2025. április 15.
Amikor végre kisüt a nap és a levegőben ott a füst és a grillezett hús illata, nincs is jobb program, mint egy baráti vagy családi összejövetel a kertben. Kovacsics Koksza István ezúttal egy komplett grillmenüvel rukkolt elő, amelyben minden elem harmonikusan egészíti ki egymást: lassan füstölt, szaftos oldalas, frissítő tésztasaláta és karakteres házi chiliszósz kerül az asztalra. A fogások nemcsak így együtt működnek nagyon jól, hanem önállóan is megállják a helyüket bármelyik kertipartin.
Hirdetés

Oldalas 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb darab formázott oldalas
  • 3 evőkanál mustár a kenéshez
  • 200 g durva só
  • 50 g durvára őrölt feketebors
  • 25 g zöld bors durvára őrölve
  • 25 g rózsabors durvára őrölve
  • 50 g vöröshagyma-granulátum
  • 100 g barna cukor
  • 14 evőkanál Worchester-szósz
  • 0,5 liter viz
  • 100 ml BBQ-szósz
(tetszés szerint)
  • 1 db lime-nak a leve
  • 4 db salotta hagyma

Elkészítés: 

Fűtsük fel a kamadót 110 fokos rácshőmérsékletre, a fűszereket pedig keverjük össze egy tálban. Trimmeljük, azaz formázzuk és hártyázzuk le az oldalast, majd kenjük be mustárral, ezt követően pedig borítsuk be a fűszerkeverékkel. Fontos, hogy csak annyit rakjunk rá, amennyit felvesz: nem kell a húst teljesen elfedni, hadd tudjon levegőzni. Tegyük be az előmelegített gépbe csontokkal lefelé, majd 78-82 fokos maghőmérsékletig füstöljük. Ezután vegyük ki és zsírpapírba, majd alufóliába csomagoljuk be és füstöljük tovább 96 fokig, a füstölő hőmérsékletet folyamatosan szinten tartva. Ha elértük ezt a maghőmérsékletet, akkor egy kicsi pihentetés után tudjuk tálalni, a csontok között darabolva, házi édesburgonya hasábokkal. 

Tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 500 g könyöktészta
  • 150 g sonka
  • 80 g kukorica (konzerv)
  • 3 db lilahagyma
  • snidling
  • tartármártás

Elkészítés: 

A tésztát főzzük meg, miután kihűlt, keverjük össze a többi hozzávalóval, majd tegyük hűtőbe állni pár órára.

Házi chiliszósz

Hozzávalók: 

  • 15 db chilipaprika 
  • 300 g barna cukor
  • 14 evőkanál Worchester-szósz
  • 0,5 liter víz
  • 100 ml BBQ-szósz
 (tetszés szerint)
  • 1 db lime leve
  • 4 db salottahagyma

Elkészítés:

A chilipaprikákat és a salottahagymát vágjuk össze kis karikákra vagy apró kockákra. A barnacukrot kezdjük el karamellizálni, majd amikor már kellőképpen felolvad, adjuk hozzá a hagymát és a paprikát, majd pirítsuk össze. Amikor ez megvan, hozzáadjuk a Worchester-szószt és a vizet, majd lassú tűzön redukáljuk, azaz forraljuk vissza. Ha megvan a szükséges állag, adjuk hozzá a BBQ-szószt és a lime levét, majd fogyasztás előtt hagyjuk pihenni.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram