Hirdetés
Hirdetés

Az Arany Kaviár színeiben Lendvai Levente ezüstérmes lett az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon

2021. szeptember 27.
Miközben Lyonban ma versenyzik a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőn, óriási hírrel szolgálhatunk ugyancsak Franciaországból.
Hirdetés

A Châine des Rôtisseurs Ifjúsági Világbajnokságon tegnap dobogón végzett az Arany Kaviár sous chefje: Lendvai Levente, valamint a 4. helyet nyerte el Szabó Kevin, a Platán Gourmet sous chefje!

Tegnap este fejeződött be a Châine des Rôtisseurs Ifjúsági Világbajnokság Párizsban. A budavári Arany Kaviár sous chefje, Lendvai Levente ezüstérmesként fantasztikus helyezést ért el. Az aranyat Norvégia, a bronzérmet Németország hozta el, ami hűen tükrözi a Bocuse d'Or versenyeken tapasztalt skandináv fölényt.

A versenytársak között ott voltak a házigazda-versenyszervező franciák, és a (teljesség igénye nélkül) Svédország, Dánia, Hollandia, Ausztria, az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Afrika is.

Az ország egyik legrégebb óta működő fine dining étterme, az Arany Kaviár évtizedes nagy hangsúlyt fektet a szakács- és sommelierutánpótlás felkutatására és kinevelésére.

„Mi igenis hiszünk benne, hogy vannak csiszolatlan gyémántok a magyar fiatalok között. Ez most a szakma legelismertebb ifjúsági szakácsversenyén is bebizonyosodott"

– mondta el magazinunknak az ünneplő étteremtulajdonos, Molnár Attila.

Lendvai Levente, Arany Kaviár

A párizsi Le Cordon Bleu szakácsiskolában rendezett megmérettetésen nem a látványelemeken van a legfőbb hangsúly.

A Bocuse d'Ortól eltérően úgynevezett black boxból kell dolgozniuk az ifjú szakácsoknak. A versenyzők nem tudják előre, hogy a fekete dobozok milyen alapanyagokat rejtenek, tehát improvizálniuk kell azok tartalmából. Idén egész Sulard-kacsával dolgoztak – amit bontani is kellett –, továbbá articsóka, kaviár, skorpióhal, csiga, vénuszkagyló, vörösrizs, cékla és fehércsokoládé jelentették a versenyhozzávalókat.

A magyarok szereplése azért is külön becsülendő, mert a prémium versenyalapanyagok kétségtelenül franciásak voltak, tengeri hal és tenger gyümölcsei hangsúllyal, amelyekkel hazai szakácsként jóval kevesebb alkalma van gyakorolni egy fiatalnak, mint a tengerparti országban élő pályatársaknak.

Az ifjúsági szakács VB-n szereplő magyar csapatokat Novák Iván, Kovács Lázár és Barka Áron vezette.

A versenyre való felkészítésében számos magyar séf részt vállalt: Bicsár Attila, Segal Viktor, Nyíri Szása, Kanász László, José Guerrero (Arany Kaviár), Bősze Ákos, Pesti István, valamint a magyarországi szervezet elnökasszonya, Pintér Katalin.

Feladatuk szerint 3,5 óra alatt kellett elkészíteniük 4 főre egy 3 fogásos menüsort, az ételeket pedig egy nemzetközi szaktekintélyekből álló 12 tagú konyhai és kóstolózsűri bírálta el.

Az idei Châine des Rôtisseurs világdöntő a világjárvány miatt rendhagyóan alakult. Lendvai Levente 2020-ban nyerte meg a hazai fordulót, amelyet 2021-ben is megrendeztek, amikor is Szabó Kevin lett a győztes. Szabó Kevin neve sokaknak ismerős lehet: Széll Tamás commis-ja volt az Európa-bajnok Bocuse d'Oron, majd a Stand25, jelenleg a tatai Platán Gourmet sous-chefjeként áll helyt.

Míg Lendvai Levente 2020-as versenyzők között a második helyezést érte el, addig Szabó Kevin a 2021-es továbbjutók között mérettetett meg, és a szintén előkelő negyedik helyen végzett.

A 2020-as versenyzők:
1. helyezett: Norvégia
2. helyezett: Magyarország // Séf: Lendvai Levente
3. helyezett: Németország

A 2021-es versenyzők:
1. helyezett: Norvégia
2. helyezett: Belgium
3. helyezett: Svájc
4. helyezett: Magyarország // Séf: Szabó Kevin

GRATULÁLUNK LENDVAI LEVENTÉNEK ÉS SZABÓ KEVINNEK IS!

Lendvai Levente a Châine des Rôtisseurs Ifjúsági Világbajnokság ezüstérmével a nyakában

Egy gasztronómiai társaság a középkorból: a Chaîne des Rôtisseurs

Érdemes belegondolni abba, hogy 1248-ban hol tartottak Európa különböző – azóta a térképen sokszor átrajzolt – államaiban. Párizsban ekkor, a XIII. század derekán alapították meg a Chaîne des Rôtisseurs-t, ekkor még egy kulináris asztaltársaság formájában. Magyarul leghűbben talán a Pecsenyesütők Szövetségének fordathatnánk a kulináris klubot.

Az ételek-italok élvezetére és egymás jó társaságára felesküdött kör 1950-ben szervezte magát újra. Az ekkor már nemzetközi szervezet éttermeket tömörít magába, rendszeresen szervez vacsoraesteket, többek között Magyarországon is.
Egyik legfőbb küldetésüknek az ifjú szakács- és sommelier tehetségek támogatását tartják. Alapítványuk által ösztöndíjrendszerben segítik e területek diákjainak tanulási lehetőségeit.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram