A Châine des Rôtisseurs Ifjúsági Világbajnokságon tegnap dobogón végzett az Arany Kaviár sous chefje: Lendvai Levente, valamint a 4. helyet nyerte el Szabó Kevin, a Platán Gourmet sous chefje!
Tegnap este fejeződött be a Châine des Rôtisseurs Ifjúsági Világbajnokság Párizsban. A budavári Arany Kaviár sous chefje, Lendvai Levente ezüstérmesként fantasztikus helyezést ért el. Az aranyat Norvégia, a bronzérmet Németország hozta el, ami hűen tükrözi a Bocuse d'Or versenyeken tapasztalt skandináv fölényt.
A versenytársak között ott voltak a házigazda-versenyszervező franciák, és a (teljesség igénye nélkül) Svédország, Dánia, Hollandia, Ausztria, az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Afrika is.
Az ország egyik legrégebb óta működő fine dining étterme, az Arany Kaviár évtizedes nagy hangsúlyt fektet a szakács- és sommelierutánpótlás felkutatására és kinevelésére.
„Mi igenis hiszünk benne, hogy vannak csiszolatlan gyémántok a magyar fiatalok között. Ez most a szakma legelismertebb ifjúsági szakácsversenyén is bebizonyosodott"
– mondta el magazinunknak az ünneplő étteremtulajdonos, Molnár Attila.
A párizsi Le Cordon Bleu szakácsiskolában rendezett megmérettetésen nem a látványelemeken van a legfőbb hangsúly.
A Bocuse d'Ortól eltérően úgynevezett black boxból kell dolgozniuk az ifjú szakácsoknak. A versenyzők nem tudják előre, hogy a fekete dobozok milyen alapanyagokat rejtenek, tehát improvizálniuk kell azok tartalmából. Idén egész Sulard-kacsával dolgoztak – amit bontani is kellett –, továbbá articsóka, kaviár, skorpióhal, csiga, vénuszkagyló, vörösrizs, cékla és fehércsokoládé jelentették a versenyhozzávalókat.
A magyarok szereplése azért is külön becsülendő, mert a prémium versenyalapanyagok kétségtelenül franciásak voltak, tengeri hal és tenger gyümölcsei hangsúllyal, amelyekkel hazai szakácsként jóval kevesebb alkalma van gyakorolni egy fiatalnak, mint a tengerparti országban élő pályatársaknak.
Az ifjúsági szakács VB-n szereplő magyar csapatokat Novák Iván, Kovács Lázár és Barka Áron vezette.
A versenyre való felkészítésében számos magyar séf részt vállalt: Bicsár Attila, Segal Viktor, Nyíri Szása, Kanász László, José Guerrero (Arany Kaviár), Bősze Ákos, Pesti István, valamint a magyarországi szervezet elnökasszonya, Pintér Katalin.
Feladatuk szerint 3,5 óra alatt kellett elkészíteniük 4 főre egy 3 fogásos menüsort, az ételeket pedig egy nemzetközi szaktekintélyekből álló 12 tagú konyhai és kóstolózsűri bírálta el.
Az idei Châine des Rôtisseurs világdöntő a világjárvány miatt rendhagyóan alakult. Lendvai Levente 2020-ban nyerte meg a hazai fordulót, amelyet 2021-ben is megrendeztek, amikor is Szabó Kevin lett a győztes. Szabó Kevin neve sokaknak ismerős lehet: Széll Tamás commis-ja volt az Európa-bajnok Bocuse d'Oron, majd a Stand25, jelenleg a tatai Platán Gourmet sous-chefjeként áll helyt.
Míg Lendvai Levente 2020-as versenyzők között a második helyezést érte el, addig Szabó Kevin a 2021-es továbbjutók között mérettetett meg, és a szintén előkelő negyedik helyen végzett.
A 2020-as versenyzők:
1. helyezett: Norvégia
2. helyezett: Magyarország // Séf: Lendvai Levente
3. helyezett: Németország
A 2021-es versenyzők:
1. helyezett: Norvégia
2. helyezett: Belgium
3. helyezett: Svájc
4. helyezett: Magyarország // Séf: Szabó Kevin
GRATULÁLUNK LENDVAI LEVENTÉNEK ÉS SZABÓ KEVINNEK IS!
Egy gasztronómiai társaság a középkorból: a Chaîne des Rôtisseurs
Érdemes belegondolni abba, hogy 1248-ban hol tartottak Európa különböző – azóta a térképen sokszor átrajzolt – államaiban. Párizsban ekkor, a XIII. század derekán alapították meg a Chaîne des Rôtisseurs-t, ekkor még egy kulináris asztaltársaság formájában. Magyarul leghűbben talán a Pecsenyesütők Szövetségének fordathatnánk a kulináris klubot.
Az ételek-italok élvezetére és egymás jó társaságára felesküdött kör 1950-ben szervezte magát újra. Az ekkor már nemzetközi szervezet éttermeket tömörít magába, rendszeresen szervez vacsoraesteket, többek között Magyarországon is.
Egyik legfőbb küldetésüknek az ifjú szakács- és sommelier tehetségek támogatását tartják. Alapítványuk által ösztöndíjrendszerben segítik e területek diákjainak tanulási lehetőségeit.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.