A Rosensteinben annyit változtattak az eredeti recepten, hogy ebbe töltelékként az általuk főzött szilvalekvár kerül, és ettől még finomabbá válik.
Hozzávalók (5 főre):
a tésztához:
- 0,5 kg finomliszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 csipet só
- fél citrom reszelt héja
- 1 egész tojás
- 10 dkg olvasztott vaj a gombócok kenéséhez
a töltelékhez:
- 25 dkg szilvalekvár (sűrű, rumos)
a tetejére:
- 10 dkg őrölt mák
- 5 dkg porcukor
Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt a cukorral langyos tejben. Szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót, a tojást, a citromhéjat, és a felfutott élesztőt, majd dagasszuk közepesen lágy tésztává. Takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük langyos helyen 45 percig.
Osszuk két részre a megkelt tésztát, és mindegyiket sodorjuk 3-4 cm átmérőjű hurkává, majd a hurkákat vágjuk 8-8 egyenlő részre.
A kis tésztadarabok közepébe töltsünk 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt és formáljuk őket gombócokká, ügyelve arra, hogy jól összegömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon belőle a lekvár. A kész gombócokat kenjük meg olvasztott vajjal.
Rakosgassuk a gombócokat szűrőbetétbe vagy párolótálba, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Tegyük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban forraljunk vizet (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10–15 perc alatt gőzöljük készre a gombócokat, de azért végezzünk tűpróbát, hogy ellenőrizzük. A kész gombócokat locsoljuk meg kevés olvasztott vajjal és porcukros mákkal meghintve kínáljuk.
A gombóc variációival nemrég foglalkoztunk. Beszéltünk többek mellett Várkonyi Péterrel, a Gömböc egyik felfedezőjével, Kovács Kristóffal a Dérynéből, Herczeg Zoltánnal a székesfehérvári 67-ből (mind a két helyen isteni a túró gombóc) és a Paulay Ede utcai Gömböcös arcokkal.
A recept a nemrég bemutatott Rosenstein szakácskönyv című kötetből van, melynek ötletgazdájával, produkciós vezetőjével itt beszélgettünk és libahotdogot is ettünk.