A Nyugati pályaudvar az utóbbi években egyre kétségbeejtőbb képet mutat, jó érzésű ember az aluljárószintet például, ha teheti, elkerüli. Ettől a nem túl vonzó közegtől pár lépésre várja vendégeit a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, kevésbé puccos nevén a St. Andrea étterem. (Egy kis gyöngyszem a közelben a Tama is, ahol szintén ebédmenüztünk!)
Maga az épület egyébként gyönyörű, amelyben helyet kapott a St. Andrea. Íme, az Eiffel Palace.
A 2018-as Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban másodszorra került be az országos top 10-be a St. Andrea 91 ponttal. (Ugyancsak 91 pontot kapott sorrendben a Stand25, a Fáma és a Mák is.) Az előkelő helyet egy díj is kiegészítette, ugyanis Barna Ádám konyhafőnök nyerte el Az Év Séfje-díjat is.
Az Év Séfjénél márpedig szívesen ebédel az ember.
Az ebédmenü általában ötféle előételt vagy levest, hatféle főételt és két desszertet tartalmaz, ami bőségesnek számít ebben a műfajban. Ami pedig Barna Ádám konyhájának nagy erőssége, azt így fogalmaztuk meg a legutóbbi étteremkalauzunkban: "A konyha modern szemléletű, innovatív szellemiségű, de emellett nem fél az egyszerűségtől sem."
Így lehet az, hogy ebben a top minőségű étteremben mindig találunk az étlapon olyan ételeket, amelyek a hagyományos magyar konyha vagy éppen a disznóvágások kedvencei. Véleményem szerint
napjaink legnagyobb gourmet kalandja, hogy olyan színvonalon alkotó séfektől, mint Barna Ádám, kóstolhatunk olyan magyar klasszikusokat, mint a kocsonya, a véreshurkás bukta, a ludaskása, a paprikás krumpli vagy éppen az almás lepény.
Ő maga nemrég így jellemezte a konyháját: "Szeretem hangsúlyozni az alapanyag tiszta ízét, persze használunk fűszereket, de azok is inkább csak kiegészítik az ételeket, nem uralkodnak a fogásokon, így válnak azok természetessé. A technológiákat is úgy használjuk, hogy megőrizzük az alapanyagok tiszta ízvilágát."
Az ebédmenü hetente változik, mi ezeket a fogásokat csíptük el. A hagyma consommé, a káposztafőzelék, a Gundelre emlékeztető palacsinta is vissza-visszatér az étlapra, az almás lepény pedig most fent az ebédmenün.
Nem éppen fotógén a hagyma consommé, viszont egy remekül sikerült, mély ízű leves. Karamellizált hagymával és ecetes marinált gyöngyhagymával készült, benne tojással, amire némi-nemű modorossággal mondhatjuk, hogy a lustán folyó sárgája
Paprikás krumpli polippal. Nos, igen. Egy hazai kedvenc – egy nem hazai kedvenccel kísérve. Baszk ihletettségű párosítás, amiben a polip egyszerre puha és feszes, de nem rágós (nyilván előfőzött). A paprikás krumpli nem a hagyományos összetevőkből készül, a szikkasztott koktélparadicsom és a füstös ízű, grillezett kápiapaprika épp olyan jó ötlet benne, mint a snidling és a turbolya.
Kelkáposztafőzelék mangalicapofával. A blansírozott kelkáposzta alatt egy piros színű meglepetés réteg rejtőzik: intenzíven fűszerezett kápiapaprikaragu dobja fel a káposztát. És a krumpli sem hiányzik a kelkáposztafőzelékből: krémesbe hajló burgonyahab kíséri. Nagyon ötletes! A párolt és sütött mangalicapofa egy picit sajnos rágós, dehát ez egy ilyen húsrész. Ettünk itt már máskor is mangalicapofát, akkor omlós volt.
Diós palacsinta, csokoládé, narancs. Egy remekbeszabott Gundel-palacsinta átértelmezés következik, még ha nem is állítja ezt magáról. A palacsinta jól oda van rakva, a vastagabb fajta tésztába lágy diómousse kerül, a porcukor karamellizálva rajta. Sűrű, narancslikőrös csokoládémártással tálalják, és fanyar narancs szorbé
Almás lepény. A konyha egyik újdonsága a St. Andrea egyik szimbóluma is lehetne: egy egyszerű házi sütemény – gourmet módra. Barna Ádám almás lepénye nem éppen egy vega desszert: sertészsírtól omlós a tésztája. Az almás lepények típushibáját – az almától eláztatott tésztaréteget – pedig elegánsan úgy kerüli el, hogy először megsüti és karamellizálja az almát, így szépen tartja magát a gyümölcsös réteg a tésztaalapon. A lepényre pirult dió, mellé karamellfagylalt kerül.
Üzleti ebéd menü: minden hétköznap 12-15 óráig
Ára: 3 fogás 1 dl borral (Syrah 2016 vagy Napbor 2017) vagy egy pohár szörppel 4800 Ft + 13,5% szervizdíj
(Az esetenként feláras tételeket külön jelölik az ebédmenü lapon)
St. Andrea Wine & Gourmet Bar
Cím: V. Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.
Weboldal
Facebook-oldal