Hirdetés
Hirdetés

Gourmet konyha sznobéria nélkül – A St. Andreában ebédeltünk

2018. december 4.
Egyre több éttermet tud felmutatni a főváros, ahol komolyan veszik az ebédmenüzést, és a műfaj határain belül olyan igyekezettel készülnek a 3 fogásos "kis menüsorok", amivel nem hoznak szégyent az esti kínálat színvonalára sem. A St. Andrea ebédmenüje ezek közül is bátran a város legjobbjai közé sorolható.
Hirdetés

A Nyugati pályaudvar az utóbbi években egyre kétségbeejtőbb képet mutat, jó érzésű ember az aluljárószintet például, ha teheti, elkerüli. Ettől a nem túl vonzó közegtől pár lépésre várja vendégeit a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, kevésbé puccos nevén a St. Andrea étterem. (Egy kis gyöngyszem a közelben a Tama is, ahol szintén ebédmenüztünk!)

Maga az épület egyébként gyönyörű, amelyben helyet kapott a St. Andrea. Íme, az Eiffel Palace.

Fotó: Paluska Péter / Forrás: St. Andrea Wine & Gourmet Bar Facebook

A 2018-as Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban másodszorra került be az országos top 10-be a St. Andrea 91 ponttal. (Ugyancsak 91 pontot kapott sorrendben a Stand25, a Fáma és a Mák is.) Az előkelő helyet egy díj is kiegészítette, ugyanis Barna Ádám konyhafőnök nyerte el Az Év Séfje-díjat is.

Az Év Séfjénél márpedig szívesen ebédel az ember.

Az ebédmenü általában ötféle előételt vagy levest, hatféle főételt és két desszertet tartalmaz, ami bőségesnek számít ebben a műfajban. Ami pedig Barna Ádám konyhájának nagy erőssége, azt így fogalmaztuk meg a legutóbbi étteremkalauzunkban: "A konyha modern szemléletű, innovatív szellemiségű, de emellett nem fél az egyszerűségtől sem."

Így lehet az, hogy ebben a top minőségű étteremben mindig találunk az étlapon olyan ételeket, amelyek a hagyományos magyar konyha vagy éppen a disznóvágások kedvencei. Véleményem szerint

napjaink legnagyobb gourmet kalandja, hogy olyan színvonalon alkotó séfektől, mint Barna Ádám, kóstolhatunk olyan magyar klasszikusokat, mint a kocsonya, a véreshurkás bukta, a ludaskása, a paprikás krumpli vagy éppen az almás lepény.

Ő maga nemrég így jellemezte a konyháját: "Szeretem hangsúlyozni az alapanyag tiszta ízét, persze használunk fűszereket, de azok is inkább csak kiegészítik az ételeket, nem uralkodnak a fogásokon, így válnak azok természetessé. A technológiákat is úgy használjuk, hogy megőrizzük az alapanyagok tiszta ízvilágát."

Az ebédmenü hetente változik, mi ezeket a fogásokat csíptük el. A hagyma consommé, a káposztafőzelék, a Gundelre emlékeztető palacsinta is vissza-visszatér az étlapra, az almás lepény pedig most fent az ebédmenün.

Hagyma consommé

Nem éppen fotógén a hagyma consommé, viszont egy remekül sikerült, mély ízű leves. Karamellizált hagymával és ecetes marinált gyöngyhagymával készült, benne tojással, amire némi-nemű modorossággal mondhatjuk, hogy a lustán folyó sárgája

Paprikás krumpli polippal

Paprikás krumpli polippal. Nos, igen. Egy hazai kedvenc – egy nem hazai kedvenccel kísérve. Baszk ihletettségű párosítás, amiben a polip egyszerre puha és feszes, de nem rágós (nyilván előfőzött). A paprikás krumpli nem a hagyományos összetevőkből készül, a szikkasztott koktélparadicsom és a füstös ízű, grillezett kápiapaprika épp olyan jó ötlet benne, mint a snidling és a turbolya.

Kelkáposztafőzelék mangalicapofával

Kelkáposztafőzelék mangalicapofával. A blansírozott kelkáposzta alatt egy piros színű meglepetés réteg rejtőzik: intenzíven fűszerezett kápiapaprikaragu dobja fel a káposztát. És a krumpli sem hiányzik a kelkáposztafőzelékből: krémesbe hajló burgonyahab kíséri. Nagyon ötletes! A párolt és sütött mangalicapofa egy picit sajnos rágós, dehát ez egy ilyen húsrész. Ettünk itt már máskor is mangalicapofát, akkor omlós volt.

Diós palacsinta, csokoládé, narancs

Diós palacsinta, csokoládé, narancs. Egy remekbeszabott Gundel-palacsinta átértelmezés következik, még ha nem is állítja ezt magáról. A palacsinta jól oda van rakva, a vastagabb fajta tésztába lágy diómousse kerül, a porcukor karamellizálva rajta. Sűrű, narancslikőrös csokoládémártással tálalják, és fanyar narancs szorbé

Almás lepény, karamellfagylalt

Almás lepény. A konyha egyik újdonsága a St. Andrea egyik szimbóluma is lehetne: egy egyszerű házi sütemény – gourmet módra. Barna Ádám almás lepénye nem éppen egy vega desszert: sertészsírtól omlós a tésztája. Az almás lepények típushibáját – az almától eláztatott tésztaréteget – pedig elegánsan úgy kerüli el, hogy először megsüti és karamellizálja az almát, így szépen tartja magát a gyümölcsös réteg a tésztaalapon. A lepényre pirult dió, mellé karamellfagylalt kerül.

Üzleti ebéd menü: minden hétköznap 12-15 óráig
Ára: 3 fogás 1 dl borral (Syrah 2016 vagy Napbor 2017) vagy egy pohár szörppel 4800 Ft + 13,5% szervizdíj
(Az esetenként feláras tételeket külön jelölik az ebédmenü lapon)

St. Andrea Wine & Gourmet Bar
Cím: V. Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.
Weboldal
Facebook-oldal

Olvassa el a közeli Tama étterem üzleti ebédmenü tesztjét is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram