Kétségtelen, hogy a “nagy élet” a Gourmet Fesztiválon a faházak között zajlik. A gyepen kóstolgathatunk, koccinthatunk, találkozhatunk és ismerkedhetünk új ízekkel és emberekkel egyaránt. Évek óta azonban a fesztivál kiemelkedő eseményeit jelentik az exkluzív ebédek és vacsorák. Ezek közül ajánlunk most!
A Gourmet Fesztivál két évvel ezelőtt erősített be először nemzetközileg elismert külföldi séfek adta exkluzív ebédekkel és vacsorákkal, ekkor a világhírűvé lett szlovén séf, Ana Roš és Lengyelország büszkesége, Wojciech Modest Amaro voltak a húzónevek. Idén tovább emelnek a téten, ugyanis egy két Michelin-csillagos séf egészestés menüsorát is kóstolhatja a magyar ínyenc közönség, valamint a világ igen távoli szegleteiből, Moszkvából és Dél-Koreából is érkeznek hozzánk főzni olyan izgalmas személyiségek, akiknek a munkássága jócskán túlmutat egy-egy jól sikerült vacsoraélményen.

Hétfogásos vacsorájuk ételei között a Twins Garden egyik látványosságára, a “repülő kertre” is utalnak. Különleges kapcsolatot ápolnak ugyanis a kert adta finomságokkal, ahogyan ezt az éttermük neve is sugallja, vagy az Egy paradicsom élete és a Gomba ökoszisztéma elnevezésű fogások. Vegetáriánus menüről azonban szó nincs: kecsege, kürtcsiga, kamcsatkai rák, tengeri sün, valamint kecskegida is a tányérokra kerül.
Az orosz vacsora menüsora:
- Egy paradicsom élete
- A kecsege legjobb részei
- Távol-keleti kürtcsiga, paradicsom és mirtuszfüge
- Gomba ökoszisztéma
- Kamcsatkai rák káposztával és tormamártással
- Kecskegida kávén szárított répával
- Mézes sütemény tengeri sünnel és sült, fermentált tejjel (ryazhenka)
A vacsora időpontja: 2019. május 17., péntek 19 óra
A legosztrákabb görög nem szorul bemutatásra: Konstantin Filippou
A leggörögebb osztrák vagy a legosztrákabb görög? Konstantin Filippou nevével egész biztosan találkozott már a felkészült hazai gourmet, a saját nevét viselő bécsi étterme ugyanis két Michelin-csillagos, és ahogyan azt ínyenc körökben emlegetik: ez egy igen magabiztos két csillag – valóban kiemelkedő teljesítménnyel, egyediséggel és egy meghatározó séfkarakterrel. A másik elismert étteremértékelő rendszer, a Gault & Millau, ha lehet, még magasabbra taksálja a Konstantin Filippou étterem teljesítményét, az általuk kiosztott legmagasabb pontszámot, 20-ból 19-et adtak a helynek.

Minden bizonnyal a balkáni származás és a nyugati kultúrkörben való nevelkedés is sokat hozzátesz Filippou határokat bátran átlépő, mégis igazi harmóniát alkotó fogásaihoz. Edződött Gordon Ramsay egyik éttermében, Londonban, valamint a legendás Arzakban, San Sebastiánban. A séf rendkívül közvetlen, barátságos ember hírében áll, ezt a nyitottságot fedezhetjük fel minden bizonnyal abban a gesztusában is, hogy exkluzív vacsorájának menüsorában magyar mangalica és libamáj is szerepel.
A Konstantin Filippou vacsora menüsora:
- Vörös garnéla. Retek. Szilvalé. Rizs.
- Tartlet. Tojássárgája. Szarvasgomba.
- Halkrém. Amúr. Szemlingkaviár. / Anna & Martin Arndorfer – Roter Veltliner 2017
- Lazacpisztráng. Kapor. Savanyított mustármag. / Claus Preisinger – Erde Luft Gras und Reben 2015 (Weißburgunder)
- Unagi (japán angolna). Mangalica. Libamáj. / Erich & Michael Andert – Pamhogna rot 2011
- Horvát szkampo. Borjúnyelv. Cochayuyo alga. / Werlitsch – Ex Vero II 2006
- Joghurt. Tárkony. Sárgabarack. / Michael Wenzel – Muskateller Auslese 2016
A vacsora időpontja: 2019. május 18., szombat 19 óra