Hirdetés
Hirdetés

Gourmet ebéd ötezerért: lazactól a túrógombócig a Tamában

2018. július 11.
Sorozatba kezdünk, ebédmenüket ajánlunk Budapesten. Azt ígérhetjük, hogy ínyencek leszünk, de nem válogatósak – a kifőzdéktől a csillagosig mindenre nyitottak vagyunk. Múlt héten egy különleges kis helyet, az Arany Tacskót teszteltük, majd néhány napra rá a Tamában egy teljesen más világba csöppentünk. A változatosság gyönyörködtet, és ez most nem valamiféle Pride-utózönge. Ár-érték arányban ismét egy korrekt ebédelőhelyet találtunk.
Hirdetés

A Tamáról mindig a butikétterem szó jut eszünkbe. Nem sok olyan étterem van, amely ne állítaná magáról, hogy egyedi és megismételhetetlen, de a Tamában tényleg van valami eredeti. A hangsúlyos dizájnt otthonosságérzet lengi körül, és bár kétségtelenül elegáns, mégsem túl feszes – egyszóval jó itt.

Tama Facebook


Egy párhuzamos univerzumban a Bajcsy-Zsilinszky út egyfajta második Andrássy út. A széles út mentén fasor, mi pedig századeleji pesti hangulatban sétálhatunk el a Deáktól a Nyugatiig. Egy párhuzamos univerzumban.
A festőinek nagy jóindulattal sem nevezhető Bajcsyn tényleg egy kis ékszerdoboz a Tama, ahová egyszerűen jó megérkezni. A mindig kifogástalan fogadás és kiszolgálás valószínűleg nem csak a mi élményünk, eddig kereken 5 pontra értékelték az étterem teljesítményét a vendégek a Facebookon, ami önmagában is biztató.

Tama Facebook


Más okból is kíváncsiak voltunk a Tama jelenére, ugyanis a közelmúltban séfváltás történt az étteremben: Kovács Pétertől az eddigi sous-chef, Erdei János vette át a séfposztot. A fordulatot kisebb csalódással konstatáltuk, ugyanis a jó ízlésű és ügyes kezű fiatal konyhafőnököt, Kovács Pétert év elején az Év Ifjú Séftehetsége díjjal jutalmaztuk, jóllehet éppen a biztos arcokat és pozíciókat keressük.

A Tamát viszont jól láthatóan nem érte megrázkódtatás.

Erdei János nagy magabiztossággal vette át a konyhát, és nagyon úgy tűnik, hogy jó kezekben van a csapat. A business lunch gördülékeny bevezetése is erről árulkodik.

Az ebédmenü étlapja hűen reprezentálja, amit az étterem maga,

jól megférnek egymás mellett a hagyományos magyar ételek, mint a fasírt vagy a túrógombóc, és nemzetközi kedvencek, mint a lazactatár vagy a francia hagymaleves (és igen, tudjuk, hogy a fasírt nem ősmagyar étel).
Az esti menühöz viszonyítva értelemszerűen kevésbé aprólékosan kimunkált, mégis gourmet fogások érkeznek. Kiemelkedő a szinte esszenciális, átütő ízű, sőt már látványra meggyőző, kifejezetten mély színű hagymaleves. Ebédmenü ide vagy oda, nem spórolták ki belőle sem az anyagot, sem a munkaórákat.

A kép mobiltelefonnal készült


A lazactatár is nagyon Tama. A fine dining éttermek világában nagyon fontos, hogy már pusztán az alapanyagok íze is "kommunikáljon". Jó minőségről, jól készültségről. Határozottan eltért a megszokott haltatároktól ez az előétel: nem jellemezte a jól ismert túlfűszerezettség, és még majonéz sem került bele (hála istennek). A lazac húsának íze érvényesült benne, a kis csavart pedig az intenzív ízű, fokhagymás-metélőhagymás dresszinggel szervírozott zsenge fejessaláta adja hozzá. Annyit azonban hadd tegyünk hozzá, hogy kifejezetten hidegen kellett volna érkeznie, hogy igazán működjenek az ízek benne, és ez sajnos nem teljesült.

A kép mobiltelefonnal készült


A zöldbabbal és mikrozöldekkel kísért csirkecomb rolád egy tányérnyi üde nyár, és persze egy kis fricska a városban fellelhető rosszabbnál rosszabb párolt zöldségeknek és főzelékeknek.

A kép mobiltelefonnal készült


Éppen a vega tányér okoz kellemes meglepetést. Az olyan mosotohagyerektől, mint a karalábé és a gombafasírt nem vártunk ilyen korrekt összképet: a többféle méretben aprított sampiongomba-alapú fasírt mellé karalábévelouté és "karalábécarpaccio" kerül friss petrezselyemmel. Jó ízű, könnyed, közérthető tányér, mindenféle "legelőhangulat" nélkül.

Pont ez az, amit egy ebédmenüben kínált vegetáriánus fogástól várunk,

van benne ötletesség, jól érvényesülő, természetes ízek, a kellemesen (nem tolakodóan) fűszerezett és jól sült, jókora gombafasírtnak köszönhetően pedig nincs hiányérzetünk a húsmentesség miatt. Kis megjegyzésként hadd tegyük hozzá, hogy a vegetáriánus konyhák egyik rákfenéje, hogy a talán kevéssé erősnek érzett növényi hozzávalókat hajlamosak túlfűszerezéssel kompenzálni, ami éppen nem az alapanyagok tiszteletéről szól. A fasírt jól sültsége alatt pedig az ideális kívül roppanós, belül szaftos, de nem nyers állapotot értjük.

A kép mobiltelefonnal készült


A túrógombócot csak nagyon indokolt esetben hagynánk ki bárhol is. Kisebb polémiát okozott ebédelőtársammal a gombócok puha, nyerses belseje, ami a túró egy általam kifejezetten szeretett formája, de papírforma szerint meg kellene főnie a gombócoknak legbelül is. Hivatalosan tehát leheletnyit alulkészültnek nyilvánítható, mert a tojást tartalmazó belsőnek picit sem szabadna nyersnek maradnia. A tejfölhab is megosztó, jelesül, hogy kell-e szifonozni a tejfölt, de az ízletes, lágy túrógombócbelső ekkorra már ellágyított engem is, és ezzel a déli menüvel felkerült a Tama a remek budapesti ebédelőhelyek listájára.

A kép mobiltelefonnal készült


Nem kell megijedni a környezettől és az esti fine dining menüsortól, nem miniadagok érkeznek. A méretek a dolgos hétköznapokra vannak kalkulálva, jól fogunk lakni, de ebéd után nem akarunk majd az íróasztalra dőlve szunyókálni.
Az ajánlat pedig korrekt. Szervizdíjjal együtt 5000 forint alatt áll meg a három fogás a főváros egyik figyelemreméltó teljesítményt nyújtó fine dining éttermében (nyilván nem az esti menü színvonalán), és az ebédmenübe beleértendő egy pohár bor vagy ásványvíz, valamint egy Gianni Frasi kávé is. Három fogás és két ital tehát. Kávét egy igazi klasszikustól, bort pedig Fiáth Attila válogatásában kérhetünk, de a lényeg, hogy nem kevés fővárosi példával ellentétben nem fogja az ebédmenü-számlánk végösszegét megduplázni, ha szeretnénk inni is valamit.
Előétel: Lazactatár / Hagymaleves
Főétel: Csirkecomb, tárkony, zöldbab / Karalábé velouté, gombafasírt
Desszert: Túrógombóc, tejfölhab / Sós-karamell tortaszelet
Ár: 3 fogásos menü egy pohár borral vagy vízzel és egy Gianni Frasi kávéval: 3800 Ft + 12% szervizdíj
Tama
Tama Facebook
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 22.
Ebéd: 11:30-15:00
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram