Hirdetés
Hirdetés

Gourmet a moziban

SZERZŐ: DiningGuide
2017. április 20.
A popcorn és a nachos ideje lassan lejár. Szerte a világban bővítik a kínálatukat gourmet fogásokkal a mozik, hogy a filmnézés ne csak vizuális élmény legyen.
Hirdetés

A popcorn meglehetősen nagy múltú snack. Maga a kifejezés már a 19. századi Amerikában a köznyelv részévé vált, és a cirkuszok, színházak és utcai művészetek legnépszerűbb kísérő étele lett. Most azonban, 200 évvel később, úgy tűnik, kezd megingani a népszerűsége. Nem a legjobb a renoméja sem, az emberek a magas kalóritartalmat, a rengeteg vajat és sót látják benne, ami persze nem jelenti azt, hogy ne fogyna belőle tonnányi mennyiség a mai napig a mozikban. És egy valamit még nem is említettünk. Mégpedig azt, hogy vannak, akik kibírhatatlannak találják a pattogatott kukoricával járó zajokat. Korábban Nagy-Britanniában már voltak olyan próbálkozások, hogy "néma" mozisnacket tegyenek elérhetővé a mozijegy mellé, itt azonban nem áll meg a történet.
Tíz évvel ezelőtt rendezték meg New Yorkban az első Film Food Festivalt, amely azon az ötleten alapult, hogy "ízleljük meg, amit a vásznon látunk." Mostanra azonban egyre több mozi tartja fontosnak, hogy mindegy, mi játszódik a vásznon, akció vagy dráma, a mozi egyben gourmet étterem is legyen. A londoni Notting Hill Electris Cinemában például úgy lehet végignézni a filmeket, hogy közben egy kis asztalon ott van velünk a vacsoránk is. A menü tipikus brit fogásokból áll, de kiválóan van elkészítve. Azok a párok pedig, akik az első sort választják, kényelmes duplaágyban és kasmírtakaróban nézhetik végig az előadást, miközben vintage bort kortyolgatnak.
San Franciscóban, a Foreign Cinemában a tulajdonos séf Gayle Pirie és John Clark sajátos étel-bor, koktél és film kombinációt kínálnak. De mi van akkor, ha a vásznon látott étel annyira megtetszik, hogy ellenálhatatlan vágyat érzünk, hogy azonnal megkóstoljuk? A melbourne-t Gourmet Cinema projekt hatalmas sikerrel kínál megoldást erre az eshetőségre. Ez egy olyan filmfesztivál, ahol a programban a filmek mellett a bennük tálalt menüsorok is szerepelnek, hogy megkönnyítsék a választást. Tom Cruis Coctail című filmje mellé kiváló italokat szolgálnak fel, míg az Ízek, imák, szerelmek nápolyi pizzával kerül terítékre, az Amélie csodálatos élete pedig speciális francia menüvel társul.
Aki azonban igazán grandiózus luxusra vágyik, annak Abu Dhabiban a helye, a Vox ThEATre moziban, ahol Gary Rhodes séf közreműködésével rendkívül kimunkált menüt szolgálnak fel filmnézés közben.
Remélhetőleg hamarosan Magyarországon is követőkre akad ez a kezdeményezés. Nem lenne rossz egy kis velő piritóssal, miközben a Szindbádot nézzük... bár lehet, hogy azt már nem játsszák.
Forrás: finedininglovers.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram