Hirdetés
Hirdetés

Gordon Ramsay új étterme tiszteletadás a francia legenda, Auguste Escoffier előtt

2022. február 26.
A Gordon Ramsay étteremcsoport legújabb tagja az 1890 Escoffier. A 19. században született séflegenda munkássága korunk főzéstudományát és éttermi gyakorlatát alapjaiban határozza meg. A francia nagyság előtt tiszteleg Ramsay új luxusétterme.
Hirdetés

Az 1800-as évek derekán született Georges Auguste Escoffier máig óriási hatást gyakorló séf, éttermes és számos könyv szerzője. 1903-ban először kiadott műve, a mintegy 5000 receptet tartalmazó Le Guide Culinaire lefektette nem csak a modern francia, hanem a modern európai kulinária alapjait.

Gordon Ramsay maga is Escoffier örökségének továbbvivője. Miután pályája elején a nem ritkán őrjöngő brit sztárséf, Marco Pierre White étterméből, a Harveys-ből végképp elege lett, külföldön próbált szerencsét.

A Franciaországban szerzett tapasztalatok egy életre meghatározták Ramsay tudását, a főzés iránti odaadását, rendszerszemléletét.

Dolgozott a francia Alpok egy hoteléttermében, a nagy iskolát pedig a két csúcsséf, Guy Savoy és Joël Robuchon éttermei jelentették.

Sokat elárul a klasszikus francia csúcséttermi világról, hogy a rendkívül ambiciózus, céltudatos és fáradhatatlan Ramsay a Franciaországban töltött évek után úgy megcsömörlött, hogy egy évre privát szakács munkát vállalt egy magánjachton a Bermuda-szigeteken.

Ramsay tehát nem (csak) könyvből tanulta a francia konyhát, így a saját élményeit, tapasztalatait is beépítheti új éttermébe, az 1890 Escoffier-be.

Auguste Escoffier öröksége és a londoni szál

London híres szállodája, a Savoy Hotel bejáratára néz a szerdán megnyitott, rendkívül elegáns 1890 Escoffier étterem. Az 1890-es év és a Savoy Hotel mérföldkő volt a francia séf életútján, ekkor vette kezdetét virágzónak bizonyuló együttműködése César Ritz szállodatulajdonossal a londoni Savoyban. 1898-ban aztán már közösen nyitották meg a párizsi Ritz Hotelt, majd a londoni Carltont, ahol

Escoffier a világon elsőként bevezette a ma már teljesen alapvetőnek számító à la carte menüt.

A londoni Savoy Hotelben született meg a ma is készített, őszibarackos-vaníliafagylaltos Pêche Melba desszert, amelyet Nellie Melba operaénekesnő, a korszak sztárja ihletett.

Egy igazi luxusfogás, a bélszín Rossini-módra is a századforduló közeledtével debütált a Savoy Hotelben – az egyik verió szerint. Ugyanis a libamájjal és fekete szarvasgombával, krutonon tálalt bélszínsteak eredetéért többen versenyben vannak a korszakból, Escoffier mellett Marie-Antoine Carême és Adolphe Dugléré szakácsok is.

Escoffier londoni Savoy-korszaka előtt tiszteleg az új étterem

Escoffier kulináris örökségéhez hű, de nem avítt kínálattal állt elő 1890 Escoffier. A sajtó modern francia konyhának nevezte, európai hatásokkal és egészen kitűnő borszortimenttel. A degusztációs menü több fogásban hajt főt Escoffier Savoy-ban eltöltött időszaka és az ebben a periódusban fejlesztett receptek előtt, de kétségünk ne legyen afelől, hogy a legmodernebb fine dining élményt nyújtja a 26 ülőhelyes luxusétterem, a klasszikus készítési módokhoz képest könnyített receptekkel.

1890 Escoffier / Fotó: Fotó: www.gordonramsayrestaurants.com

A Savoyban ez már a harmadik egység, vagy ahogyan ők fogalmaznak, „gasztronómiai ékkő", amelyet a séfcelebritás üzemeltet.

A konyha élén James Sharpot köszöntötte Ramsay, aki a cégcsoport Michelin-csillagos Pétrus éttermének senior sous-chef pozíciójából lépett feljebb executive séf posztra. James Sharp 2015-ben csatlakozott a Ramsay-művekhez, a Royal Hospital Roadon található Gordon Ramsay Restaurantban, amely 1998-ban nyitott meg, és a sztárséf legelső önálló étterme volt – ez volt a mai nemzetközi étterembirodalmának alapköve.

A Savoy Hotel épülete is ikonikus, ehhez igazodott a Russell Sage Studios tervezőcég, amely ragyogó aranyszínűre álmodta meg a szálloda bejáratára néző éttermet. A stílus és színválasztás is tükrözi a Savoy art deco építészeti stílusjegyeit.

A kóstolómenüre 110 fontért, azaz kb. 50 ezer forintért fizethetünk be, személyre szabott borpárosítási lehetőségekkel.

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram