Hirdetés
Hirdetés

Gondolatok az új EU-s gyümölcsbehozatali szabályozásról

SZERZŐ: DiningGuide
2019. december 15.
Egy új Európai Unió-s szabályozásra szeretnénk felhívni a figyelmet.
Hirdetés

Vége az egzotikus piacokon vásárolt, ajándékba szánt különleges gyümölcsök, növények, virágok vagy virágmagvak behozatalának. Az Európai Unió teljes területén tegnaptól szigorúbb korlátozásokat vezettek be a december 14-én életbe lépő, új növényegészségügyi rendszer szabályainak megfelelően. Néhány kivételtől eltekintve minden termés és zöldségféle behozatalához az Európai Unió területén kívül eső országokból növényegészségügyi bizonyítvány szükséges majd, ilyesmire azonban aligha vannak felkészülve a guatemalai vagy thai piacokon. A szabályozás felhívja a figyelmünket arra, hogy jó, ha az EU-n belüli országokból sem hozunk magunkkal ilyesmit, nehogy véletlenül behurcoljunk nálunk nem honos kártevőket, amik komoly veszélyt jelenthetnek a saját növénykultúráinkra.

Pitaya, avagy kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs

Nem vonatkozik a megkötés az ananászra, banánra, a datolyára és a kókusz termésére. Elvileg behozható a szuperbüdös durián is – amennyiben maga a légitársaság nem tiltja meg a szállítását. Fontos kitétel, hogy aszalva vagy szárítva nincs gond mindezekkel, és a Svájcból behozott gyümölcsök is kivételt képeznek.

A budapesti és a debreceni repülőtereken szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni az utazók csomagjait. Léteznek kijelölt határállomások, ahol tételes csomagvizsgálat után megoldható a saját fogyasztásra szánt zöldség-gyümölcs-fűszernövény behozatala, de ember nincs, akinek megéri ez a macera.

Durián

Pár napja Karl Gaskell és felesége elindultak, hogy beszerezzék a nagy-britanniai Castletownban a helyi Co-Opban a karácsonyi dekort. A fenyőágakból készült ajtódísz azonban furcsa szagot árasztott. Gaskell konok ember, aki szeret utánajárni a dolgoknak – ki is bányászott a koszorú szalmából készült aljából egy döglött kígyót. Eléggé megrémültek, hiszen a veszélyes kígyók mérge bizonyos esetekben nem veszít hatásából a kígyó elpusztulta után sem. Ugye, mi minden bekerülhet az országba a legnagyobb óvatosság mellett is? Gaskell kibogozta a kígyó maradványait a szalmatekercsből, és felvette a kapcsolatot a Természettudományi Múzeummal, akik tudatták, hogy nem kell ellenméreg után kutatnia, az a fajta kígyó ártalmatlan az emberre.

Jól is hangoznék csattanóként a fenti írásra rímelve a történet, hogy lám-lám micsoda szörnyűségeket lehet akár véletlenül is becipelni külföldről puszta véletlenségből is.

De sajnos a csattanóról ebben az esetben le kell mondanunk,

a Természettudományi Múzeum munkatársa azt is közölte Gaskellel, hogy mielőtt elátkozná Kínát és annak egész éves karácsonyikoszorú-termését, jó, ha tudja, hogy a kígyó Man szigetén is honos, ahol a család él. A hidegebb hónapokat hibernált állapotban, szalmába bújva vészeli át, innen vezetett rövid karrierje a karácsonyi koszorúig.

Ez csak úgy eszünkbe jutott mindamellett, hogy egy kicsit sajnáljuk a beregszászi piacon végtelen bőségben fellelhető, őshonos almákat a Sándor cártól a Batulig, az itthon nehezebben (és sokkal drágábban) beszerezhető, kiváló paradicsomokat, és a legjobb termelői répát, amit valaha kóstoltunk, ami bár földes és girbegurba volt, de az ízét össze sem lehetett hasonlítani makulátlan, nagyüzemi termelésű társaiéval. Vége a Kubából vagy Indiából becsempészett rizseknek (tényleg, van még valaki, aki képes rizzsel és babbal telepakolni a bőröndjét?) a barátoknak szánt autentikus vacsorákhoz és az isztambuli piacokon vagy Grúziában beszerzett, mélyvörös, érett gránátalmák kis léptékű csempészetének is befellegzett.

Gránátalma

Első az élelmiszerbiztonság!

Csak halkan jegyeznénk meg, hogy az utóbbi években valóban aggasztó méreteket öltött az eddig itthon nem honos kártevők elterjedése, de az igazságosság azt diktálja, hogy írjuk le: azok valószínűleg nem turistakofferekben megbújva érkeztek, hanem a globális felmelegedés okozta zűrök mellékhatásaként. Mindamellett tiszteljük a törvényt és hasznosnak (és a magunkfajta foodie-k egyben fájdalmasnak is) tartjuk a szigorítást, azt gondoljuk, hogy az igazi baj az éghajlatváltozás negatív hatásaival van.

A teljes lista itt található.

A NÉBIH tájékoztatása minderről.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram