Hirdetés

Gléda, a kockásterítős: Óbuda vendéglős múltját idézi a családias-házias törzshely

SZERZŐ: DiningGuide
2021. augusztus 4.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Szerethető Éttermek rovatunk soron következő szereplője a nyári szünetéről visszatért Gléda, Kerekes Sándor és Deli János óbudai családias vendéglője, ami szakítván a piros kockákkal, inkább a kékre szavaz. A tányérokra kizárólag modern stílusban tálalt, mégis házias és minden hétvégén visszatapsolós ételek kerülnek. Sosem spórolnak az ízekkel, és nem akarnak fejvesztve trendeket diktálni — inkább a saját útjukat járják.
Hirdetés

Messze vagyunk már Krúdy Óbudájától, amikor a kisvendéglőkről volt híres a környék, de a III. kerületben ma is lehet jókat enni, jóllehet, a nemzetközi vonal már sokkal erősebb, mint a magyaros, vagy a kortárs magyaros. Kerekes Sándor séf, és Deli János Glédája 2018-ban érkezett a fővárosba, annak is egy kevésbé frekventált részére: a Mikoviny utca kiesik a Kolosy tér-Aquincum-Flórián tér háromszögből, hiszen a Szépvölgyi út végéhez közeledve kell lekanyarodnunk, hogy elérjük.

Fotó: Gléda

A konyhafőnök-tulajdonos és Deli János múltjában sok közös pont volt, nyitásuk előtt hosszú évekig tervezgették, hogy egyszer együtt majd belevágnak valami olyanba, ahol nem kell kompromisszumokat kötni, alkalmazkodni, aktuális trendek miatt félszegen félévente koncepciót váltani. Együtt szerették volna megvalósítani a hamisítatlan vendéglőt, ahol hamar kialakul a törzsvendégek köre, nem kell másokkal versenyezniük és felszínre törhet mindaz, amit ők a vendéglátásról és a jó ételekről gondolnak. 

Fotó: Gléda

 

Kerekes Sándor szakmai múltját tekintve rengeteg színtéren helyt állt már: a cukrászattól kezdve, szürkemarhára alapozó szakácskönyv írásán át, legendás hazai éttermek konyhájának vezetéséig sok platformon csiszolta, fejlesztette a tudását. A séf-tulajdonos örök kutatója és rajongója a múlt század magyar konyhájának, alapanyagok, ízpárosítások terén is igyekszik vissza-visszanyúlni a régi nagypolgári vendéglátáshoz. A Gléda fogásai nagyban támaszkodnak a kiváló minőségű húsokra, elvétve találunk csak húsmentes kreációt. Nem bánjuk, mert a séf különös érzékkel bánik mangalicával, szürkemarhával, kacsával, libával, vadhússal is. 

Fotó: Gléda

Az étterem másik fontos arca Deli János, kinek karrierívében éppen olyan fontos pontnak számít a londoni The Hind’s Head, Heston Blumenthal éttermének üzletvezető-helyettesi feladatköre, mint később a Csalogány26, a MÁK Bistro, a csopaki és a budapesti Márga Bisztrók üzletvezetése. A fiatal, ambiciózus Deli jelenléte és szakértelme mindig fontos hivatkozási pont volt a felsorolt éttermekben, valódi házigazdaként felelt a csapatokért, hangulatért, a 100%-os elégedettségért. De minden hasonlóan tettre kész, cselekvő embernek szüksége van egyszer arra, hogy energiáit egy saját vállalkozásba fektesse. Deli János és Kerekes Sándor tehát régi barátokként, hasonló gondolkodású vendéglátókként glédába állították az óbudai éttermet. 

Deli János és Kerekes Sándor / Fotó: Gléda

 

Éppen ezeknek az azonosságoknak köszönhetjük, hogy a Gléda megbízható ponttá vált az elmúlt három évben. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ars poeticájuk, konyhájuk jellege miatt mindenkihez szólnak, aki egy kiadósat, ízeset, éppen annyira modernet enne, ami még abszolút közérthető, minimális csavarokkal: ezek leginkább a konyhatechnológiában mutatkoznak meg. Minden generáció megtalálja a számításait, a bisztrókonyhát ismerő és szerető fiatalabb korosztály, a sajnálatos módon nem éppen a legnemesebb magyaros konyhán felnőtt középkorúak is. De, ha családi születésnapról, évfordulóról van szó, az idősebbek sem csalódnak majd, mert bár újszerű a tálalás és a megközelítés, abszolút jelen vannak a valódi tanyasi, vagy akár erdei ízek is. Amik miatt annyira szerencsések azok, akik megtapasztalhatták/tapasztalhatják a háztáji csirke semmihez sem fogható, telt ízét, a baromfi májak selymességét, a kerti zöldséget napízét, az erdei gombák, vagy éppen a tiszta, nemes vadhúsok ízét. A Glédában ez a nosztalgia előcsalogatható, felesleges sallangoktól mentesen. Modern vendéglősökként természetesen a szezonalitásra is odafigyelnek, de a borlapjukra is érdemes egy pillantást vetni: naprakész, változatos és sokszínű.

Fotó: Gléda

 

Egy átlagos ajánláskor sonkatálat, sajttálat nem sűrűn említenénk, de most kivételt kell tennünk, mert Kerekes Sándor szakértője a témának, így kár lenne kihagyni a hosszan érlelt sonkák kínálatát. Egyértelmű kedvenceink a Gélda gazdag levesei: ragulevesben élen járnak, csalhatatlanok, a tárkonyos-citromos szarvasraguleves szinte főételnek is beillik, annyira bőséges. Szezonális krémleveseik is kiegyensúlyozott előtéltelek. A borjúpaprikás náluk buggyantott tojásos galuskával érkezik, az aktuális vadasuk például nyúlhúsból készül, és minden esetben szalvétagombóccal lesz teljes. Többször is fogyasztottunk náluk húsételt, melyhez lecsó és pirongatott, kívül ropogós, belül krémes puliszka társult. Bármilyen szarvassal készült fogást is jó szívvel ajánlunk, a séf ézi és a húshoz méltóan bánik ezzel az alapanyaggal is! 

fotó: Gléda

A "kirándulás" megéri, akár a pesti oldalról is, mert még mindig kevés a hozzájuk hasonló, szerethető, érthető és házias vendéglő, amiből olyan sok másikat elbírna ez a város, az ország. 

Gléda Vendéglő

Cím: 1037 Budapest, Mikoviny utca 2-4.

Nyitvatartás: Szerdától-péntekig 11:00-22:30, szombat: 12:00-22:30, vasárnap: 12:00-17:00 hétfő-kedd: ZÁRVA

Weboldal

Gélda Facebook-oldal

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram