Hirdetés
Hirdetés

Gill Meller, a River Cottage főszakácsa megalkuvás nélkül főz két estén keresztül Budapesten is

2016. október 3.
  A Globalista Konyha két szervezőjétől már megszoktuk, hogy mindig izgalmas séfeket hoznak Budapestre. Így lesz ez október 11-12-én is, amikor a vendégeknek Gill Meller, a méltán népszerű River Cottage ikonikus tanára fog főzni a MOM Parkban lévő Leroy-ban. Gill fiatal kora ellenére több könyvet tudhat már maga mögött, saját rovata van a Dorset Magazine-ban, […]
Hirdetés

 
A Globalista Konyha két szervezőjétől már megszoktuk, hogy mindig izgalmas séfeket hoznak Budapestre. Így lesz ez október 11-12-én is, amikor a vendégeknek Gill Meller, a méltán népszerű River Cottage ikonikus tanára fog főzni a MOM Parkban lévő Leroy-ban. Gill fiatal kora ellenére több könyvet tudhat már maga mögött, saját rovata van a Dorset Magazine-ban, a Country Living Magazine-ban, publikált a Delicious, Time Out, The Guardian kiadványokban, s büszke arra, hogy a River Cottaege-ban dolgozhat, hiszen filozófiája tökéletesen megegyezik a hely eszmeiségével. Egyszerű, szezonális ételek, az alapanyagok természetes tulajdonságainak maximális kihasználása. Mindez hozzásegítette ahhoz, hogy definiálni tudja saját főzési stílusát: egyszerű, és sok esetben gyors, általában 3-4 alapanyagból összhangban, harmóniában, megalkuvás nélkül.
A napokban rapid interjúban kérdeztük az elhivatottságról, a River Cottage-ról és a magyarországi vacsoráról.
Könyvek, publikációk, tévéműsorok szerepelnek a szakmai karrierjében. Honnan indult mindez?
Mindig is szerettem alkotni, s a főzésben már egészen korán azt tartottam a legjobb elképzelésnek, hogy viszonylag rövid idő alatt lehet alkotni valamit, ami nemcsak finom, hanem esztétikai élményt is nyújt. A főzés egy olyan kreatív tevékenység, ami azonnal hat minden érzékszervünkre.
Ez egy jó alap. Ami egy szép karrierben teljesedett ki eddig.
Körülbelül 17 éve főzök. Őszinte leszek, nem terveztem, hogy szakács legyek, inkább a pénz motivált, amikor konyhán kezdtem el dolgozni. Először kisebb kávéházakban, aztán nagyobb éttermekben próbáltam ki magam. 2002-ben létrehoztam a saját catering cégemet, majd 2004-ben találkoztam Hugh Fearnley-Whittingstall-al és elkezdtem neki dolgozni a River Cottage-ban.
Hogy került a River Cottage-ba?
Egy partin találkoztam Hugh-val. Pont mellém ültették egy szalmabálára egy jurtában. Bemutatkoztam neki és pár héttel később megkérdezte, szeretnék-e neki és a River Cottage csapatnak dolgozni.  Lehetett volna bonyolultabb is, gondolom, de a mi történetünk valóban elég gördülékenyen alakult. A River Cottage egy csodálatos munkahely, főleg ha az embert érdeklik a jó ételek és a főzés. Igyekszünk az embereket megtanítani és inspirálni arra, hogy saját maguk termesszék, beszerezzék és főzzék az ételeiket, úgy, hogy jobbá váljon közben az életük, jobban érezzék magukat és közelebb kerüljenek a természetes, fenntartható és etikus élelmiszerforrásokhoz. Büszkeséggel, gyakorlati és szakmai elégedettséggel tölt el, hogy itt dolgozhatok.
Hamarosan Magyarországra jön – remélhetőleg – bemutatni mindazt, amivel az ember a River Cottage-ban találkozhat. Járt már Magyarországon?
Most látogatok el Magyarországra először, ezért nagyon izgalommal készülök, várom már, hogy jöhessek. Mindig érdekes dolog úgy helyen járni, látni az ottani emberek gasztronómiához való hozzáállását. S az idei Bocuse d’Or óta Magyarország még izgalmasabb színtérnek bizonyul. Nagyon örülök, hogy láthatom Budapestet és megismerhetem az ott élőket.
 
Mit tud a magyar konyháról és a helyi alapanyagokról?
Nem sokat, de azt tudom, hogy a magyarok szenvedélyesen szeretik a jó ételeket és az egyszerű, szezonális konyhát. Ez nekem már elég – nevet - . Tervezem azt is, hogy ellátogatok pár étterembe a városban, ha az előkészületek engedik. De sajnos erre egyelőre még elég kevés esély van.
Mi lesz a koncepció a magyarországi vacsorában?
Szeptember 22-én jelent meg második szakácskönyvem, „Gather” címmel, a Quadrille kiadó gondozásában, Angliában. A könyvben található receptek közül válogattam, a legkedvesebb receptjeimet viszem Budapestre a könyvből, aminek már most nagyon jó a fogadtatása Angliában.
A szervezők egy hasonló szellemiségű borászatot kértek fel arra, hogy párosítsanak egy borsort az Ön ételeihez.
Igen. Nagyon örülök, hogy a Szent György-hegyi Gilvesy Pincészetet is az organikus szemlélet vezérli a szőlőtermesztésben és a gazdálkodásban egyaránt. Elvégre, ha megőrizzük a termőföld egészségét, a szőlő is egészséges marad. Magas minőségű, kézműves borokat választottak az ételeimhez. Izgalmas két estének ígérkezik a budapesti utam, ezt már most látom.
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram