Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: Ünnepi hangulat 15 perc alatt – Készítsünk zabaglionét!

SZERZŐ: DiningGuide
2018. december 16.
Már jó ideje Magyarországon éltem, amikor elkezdtem hallani innen-onnan, hogy ezt a tojás alapú édességet sok magyar otthonban készítik, de a hozzáadott alkohol nélkül. Mi ezt Olaszországban úgy hívjuk: zabaglione, és egy szicíliai bort, Marsalát is teszünk bele. Ünnepekkor mindig előkerül az olaszoknál ez a pofonegyszerű recept, amit most elhoztam nektek!
Hirdetés

Ismerhetitek már a véleményemet: az emlékezetes finomságoknak szerintem egyáltalán nem kell órákon, napokon át készülnie. Persze, megvan a maga rituáléja a lassabban készülő húsételeknek, a lekvárfőzésnek vagy a bonyolultabb süteményeknek is, de manapság, amikor igazán felértékelődött a szabadidőnk, mindig örülök, ha gyorsan elkészíthető ínyencségeket ajánlhatok nektek.

Zabaglione nélkül nálam nincs karácsony!

Szinte felfoghatatlan, hogy már ezüstvasárnap van! És idén úgy jönnek ki a napok, hogy az aranyvasárnap után máris itt lesz december 24-e... Múlt héten egy szeretett keksz receptemet, a pasta di mandorle készítését osztottam meg veletek. A két édesség akár tökéletes párja is lehet egymásnak, hiszen a zabaglionét hagyományosan keksszel kínáljuk!

Zabaione vagy zabaglione [ejtsd: dzábájjóne]. Ez a poharakban vagy kis tálkákban szervírozott desszert annyiban is igazán hagyományosan olasz, hogy több eredetmítosza is van, és ami még nagyon jellemző ezekre a recepttörténeteinkre: ezúttal is felmerül a francia-olasz kapcsolat.

Persze kíváncsi lennék arra, hogy a franciák mindezt hogyan mesélik (azon sem lepődnék meg, ha ők éppen fordítva gondolnák!). Az egyik történet szerint az 1500-as években a Medici-családnál, Firenzében született meg az eredeti recept, és a Franciaországba kiházasított Medici Katalin vitte ki Marseille-be a tojáskrém készítési módját.

A piemonti eredet egy kicsivel későbbi történet. Eszerint a Torinóban élő spanyol ferences rendi szerzetes, Pasquale Baylon készítette először ezt az édességet. És miután az 1600-as években szentté avatták őt, a San Baylon nevet egybe mosva, és kicsit "olaszosítva" kerekedett ki az idők során a zabaglione.

Balkáni eredettörténet is van a köztudatban, eszerint velencei kereskedők hozták be a középkori Itáliába a zabaja nevű keleti desszertet, sőt ezenkívül egy negyedik, arab verziót is el lehetne mesélni...

Az én véleményem az, hogy ezt az egyszerű, de nagyszerű édességet minden bizonnyal több helyen is felfedezték a világon. Ahhoz pedig kétség nem fér, hogy Olaszországban óriási karriert futott be: egy megunhatatlan kedvenc.

Egy kis friss mentával és csokoládédarabokkal

Készítéskor erre ügyeljetek!

Ez egy igazán könnyű recept, akár agglegényeknek is merem ajánlani!

Egy dologra figyeljetek viszont oda, azonkívül szinte elronthatatlan: ne nyílt láng felett melegítsétek a tojást, mert úgy kicsapódik, és nem egy szép, egyenletes állagú krémet kaptok a végén. Fontos tehát, hogy vízgőz felett dolgozzatok, és a vízzel töltött lábas alatt csak kis láng legyen, hogy ne hevítsétek túl a tojást.

Mi hagyományosan keksszel, piskótával vagy száraz süteménnyel kínáljuk, de ezt a finom krémet sokan egyszerűen csak magában szeretik kanalazni. Az egyik képünkön például csokidarabok vannak a krémben, és olyan is van, aki savanykás, piros bogyós gyümölcsökkel szereti. Bátran párosíthatjuk attól függően, éppen milyen hangulatunkban vagyunk.

Egy jótanács a recepthez

Annyit megsúghatok, hogy ha úgy döntötök, hogy nem szereztek be Marsala bort, egy finom likőrrel, esetleg konyakkal, sőt Tokaji aszúval is igazán ízletes lesz.

Zabaglione

Hozzávalók:

  • 8 tojássárgája
  • 8 evőkanál cukor (édesszájúaknak púpozott evőkanál)
  • 3 dl Marsala bor

+ Keksz, piskóta, száraz sütemény a tálaláshoz (opcionális)

Készítése:

  • A tojássárgáját és a cukrot egy mély keverőtálban habverővel összekeverjük.
  • Fokozatosan hozzáadhatjuk a bort is.
  • A keverőtálat vízgőz fölé tesszük, a lábas alatt pedig csak kis láng legyen.
  • Habverővel addig keverjük, amíg lágy, kicsit habos, de inkább krémes állagú nem lesz. Ez általában kb. 6-7 percet vesz igénybe.
  • Amikor már könnyű textúrájú, de krémes állagú, adagoljuk kis tálkákba vagy poharakba!
  • Melegen fogyasztva az igazi! Keksszel tálaljuk, amiket aztán bele is mártogathatunk.

A zabaglione mellé készítsétek el a pasta di mandorlét is!

Köszönöm, hogy elolvastátok, kellemes Adventet kívánok!

Ne feledjétek, hogy olaszul l’enni jó!

Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram