Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: Tiramisu, a legnépszerűbb olasz desszert (recepttel)

SZERZŐ: DiningGuide
2018. december 2.
A tiramisu olyan a desszertek között, mint a tészták között a spagetti vagy a pizza. Ez a legnépszerűbb olasz desszert. Mindenki szereti, én is!
Hirdetés

Sokan és sokféleképpen készítik, Rummal, borral, konyakkal is. Olaszországban is nagyon népszerű, mert könnyű elkészíteni és mindenki szereti. Egyszerű desszert, de azért – minden ki tudja! - az egyszerűt is el lehet rontani, ha az alapanyagok nem jók, vagy az arányokat eltévesztjük, amitől aztán a desszert harmóniája is felborul. A tiramisu is egy olyan zseniális kompozíció, amelyről azt hisszük, hogy biztosan régi lehet, de ebben a kérdésben is akad bőven ellentmondás és vita.

A tiramisu története

A mascarpone sajttal készített tiramisu történetében sokan egészen messzire, a 17. századig mennek vissza. A leghosszab ideig uralkodó toszkán nagyherceg, Cosimo III de’ Medici, valamikor 1723 előtt, mert akkor halt meg, Siena városába látogatott és ahelyett, hogy megmérgezték volna, ami nem lett volna akkoriban szokatlan, a barátságos és békeszerető sienaiak egy édes desszertet készítettek neki. A sienaiak a mai napig hisznek abban, hogy a tiramisu csakis az ő városukban születhetett meg, s talán igazuk is van, ám, hogy ki volt az a cukrász, aki feltalálta, azt még ők sem tudják. A nagyherceg el volt ragadtatva a desszerttől, melynek az első neve, la zuppa del duca (a herceg mártása, levese) volt. Cosimo a receptet magával vitte Firenzébe, ahol egy évszázaddal később már zuppa inglese (angol mártás, leves) lett a sienai zuppa del duca. Ez a desszert nem volt más, mint borba áztatott piskóta, sárgakrémmel (crema pasticcera) a tetején. A 19. században, a Firenzében élő angolok körében az angol leves (zuppa inglese) különösen népszerű volt, ezért is róluk nevezték el.

A tiramisú és a kurtizánok

A tiramisú egyik legérdekesebb legendája szerint a mai modern tiramisú elődje nem más, mint az az energiadús afrodiziákum, amelyet a kurtizánok készítettek a szeretőik számára. A kávé, a mascarpone, a cukor, az alkohol, a tojássárgája, a csokoládé, mind olyan összetevők, amelyek energiagazdagsága közismert volt régen is. A kurtizán konyhának ezt a leleményes desszertjét finomították aztán tovább a Velence környéki cukrászok.

Házi mascarpone

A modern tiramisu-hoz mascarpone szükséges. A tejszínes, puha mascarpone a Lodi és Abbiategrasso közti lombard régióból származik. A 16-17. században már valószínűleg készítették, de, mivel Toszkánától északra, Lombardiában van a hazája, ezért a sienaiak majdnem biztos, hogy nem mascarponéval készítették a tiramisu ősét.
A mascarpone egy enyhe ízű, natúr krémsajt, amelyet szerves sav (citromlé, ecet, citromsav, ecetsav) felhasználásával készítenek. A készítése során a legjobb minőségű tejszínt általában 75-80°C hőmérsékletre melegítik, majd hozzáadják a savat, amitől a fehérjék kicsapódnak. Ezt követően, a masszát hűlni hagyják. A savót vagy kipréselik, vagy zsákba téve, hagyják lecsöpögni. A gyártástechnológia nagyon egyszerű, eztért otthon is megpróbálkozhattok házi mascarpone készítésével. Fontos, hogy a jó mascarpone-hoz jó minőségű, magas zsírtartalmú tejszín szükséges.

Mascarpone

Treviso – A modern tiramisu szülővárosa

A ma ismert, modern tiramisu Velencétől északnyugatra, a prosecco-ról is ismert Trevisoban, a ma is működő Alle Beccherie étteremben készült először. Roberto Linguanotto cukrászt, becenevén Loly az, akit a modern tiramisu 60’-as évekbeli feltalálójának tartanak, de ő szerényen csak annyit állít magáról, hogy sokféle tiramisut készített már életében a Le Beccherie étteremben. Egy dolog valószínűleg biztos ebben a történetben, az, hogy leírva először 1983-ban, Giovanni Capnist „I Dolci del Veneto” (Veneto desszertjei) című könyvében jelent meg a tiramisu receptje.

Gianni tiramisú receptje

Hozzávalók (8 főre):

  • 6 tojássárgája
  • 250 g cukor
  • 500 g mascarpone
  • 40 db babapiskóta
  • kávé, kakaópor


Készítsük el az erős feketekávét és hagyjuk kihűlni egy tálban. Keverjük habosra a n6 tojássárgáját és a cukrot, majd óvatosan forgassuk bele a mascarponét, egy lágy krémet kapva. Áztassunk 20 db babapiskótát a kávéba, ügyelve arra, hogy ne ázzanak el, majd tegyük őket sorba, egy kör alakú tálba. Kenjük a krém felét a babapiskótára, majd ezt követően tegyünk ismét egy réteg kávéval áztatott 20 db babapiskótát. Kenjük a tetejére a megmaradt mascarponés krémet. Fedjük le szitált kakaóporral. Tálalásig tegyük hűtőbe.
A tiramisu a régió mindennapi ízeit sűríti egy desszertbe, ezért van a tiramisuban erős feketekávé (caffé ristretto), krémes mascarpone, tojás, babapiskóta. Ha Trevisoban jártok, akkor a Le Beccherie mellett a Pasticceria Nascimben cukrászda az a hely, ahol az „eredeti” tiramisút érdemes megkóstolnotok.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek, hogy „Olaszul l’enni jó!”

Legyetek jók!
Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram