Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: Szerelmeslevél Franciaországból, a millefoglie

SZERZŐ: DiningGuide
2017. szeptember 17.
Az ezer laphoz címzett desszertet, a mille-feuille-t nem vitás, hogy a franciáknak köszönhetjük. A több száz éves recept azonban önálló életre kelt, és igazi nemzetközi karriert futott be (a magyar krémest is ezek között emlegetik). Az olasz elnevezése egy pillanatig sem ad okot kétségre, hogy miről is van szó: a millefogliéről fogok most mesélni Nektek. […]
Hirdetés

Az ezer laphoz címzett desszertet, a mille-feuille-t nem vitás, hogy a franciáknak köszönhetjük. A több száz éves recept azonban önálló életre kelt, és igazi nemzetközi karriert futott be (a magyar krémest is ezek között emlegetik). Az olasz elnevezése egy pillanatig sem ad okot kétségre, hogy miről is van szó: a millefogliéről fogok most mesélni Nektek.
Sok sikeres recept ad vitára okot, több nemzet is szereti magáénak tudni egy-egy kedves finomságát, gondoljunk csak a kürtőskalácsra, amelyet a szomszádos románok és a magyarok egyaránt magukénak vallanak. Na, a mille foglie esetében nem kérdés a francia eredet.
Az első ismert recept 1651-ből származik, a Le cuisinier françois (A francia szakács) című szakácskönyvből, de a bonyolult készítési módú desszert ma is sütött változatához egy-kétszáz évnek el kellett telnie. Érdekes játék belegondolni, hogy a törökök baklavája mennyiben lehet rokona az ezerleveles süteménynek, hiszen a közel-keleti édesség alapját is a sok vékony, roppanós lap adja, csak éppen egészen más befejezéssel.

lillylia86 / Instagram


És itt el is kell mondani, hogy a mille-feuille [ejtsd: mill-főj], illetve olasz változata, a mille foglie [ejtsd: mille-folje] nagy titka is éppen abban rejlik, hogy egyetlen szelet süteményben egyszerre roppanós, légies, könnyed és krémes.
A magyar krémest szokták hozzájuk hasonlítani, és nem is alaptalanul, hiszen a magyar süteménybe is leveles tészta rétegek közé krém kerül. A hagyományos cukrászdai krémesekre azonban gyakran nem jellemző sem a roppanósság, sem a könnyedség, ezért nagyon jó, hogy az utóbbi időszakban a krémest is elkezdték megreformálni, és már nagyon finom krémesek is kaphatók.
A gondosan, házilag elkészített tésztalapok már önmagukban is élményszámba mennek, és az értékét nem (csak) az időigényes készítési mód adja. A pihentetési időkkel együtt akár több, mint egy napot is igénybe vehet a mille foglie tésztalapjainak elkészülte. A sütőből kivett tésztát, ha még melegében meghintjük porcukorral, finoman karamellizálódik, ezáltal egy önmagában is finom, ropogós csemegét kapunk (csak el ne fogyjon, míg elkészül a millefoglie!).

A millefoglie (és a mille-feuille) tésztalapjairól sok helyen lehet olvasni, hiszen kulcskérdés, hogy ezek a vékony lapok finom, roppanósak legyenek, és hogy úgy kapjanak karamellizált réteget, hogy picit se égjenek oda. Azonban a tésztalapok közé kerülő vaníliakrém sem kaphat kevesebb figyelmet, mint az "ezernyi lapocska".
A francia mille-feuille-be hagyományosan sárgakrém, más néven cukrászkrém kerül. Én pedig most megosztom veletek az én vaníliakrém receptemet is, ami a millefoglie klasszikusan három réteg tésztalapja közé kerül. (Elárulom, hogy ezt a vaníliakrémet bátran használhatjátok más desszertekbe is, nagyon finom!)
Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:

„Olaszul l’enni jó!”

Legyetek jók!

Gianni

Vaníliakrém recept Giannitól:
250 ml teljes tej
180 ml zsíros tejszín
3 tojássárgája
25 g liszt vagy kukoricakeményítő
75 g cukor
20 g porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
Belekerülhet 1 citrom reszelt héja is.
- A krémhez felmelegítem a tejet, és beleteszem a vaníliát.
- Külön a három tojássárgáját cukorral felverem, és a keményítőt is beleteszem.
- Lassan összeöntöm a kettőt, és nagyon alacsony lángon kevergetve összefőzöm, nem szabad felforrnia.
- A tejszínt a porcukorral habbá verem, és egybeforgatom a vaníliás krémmel.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram