Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: A spritz és a fröccs

SZERZŐ: DiningGuide
2017. május 28.
Nem csak Ti tanultatok tőlünk, de mi is tanultunk tőletek, és az osztrákoktól is, mert egyes magyar ételek mintaképei is éppen osztrák közvetítéssel érkeztek Észak-Olaszországba. A szódavíz és a fröccs is azok közé tartoznak, amelyek hatással voltak az északi italkultúrára.
Hirdetés

A fröccs édestestvére, a Spritz, mint sokan tudjátok, egy alkoholos long drink, amit mi általában aperitívként fogyasztunk. Különösen Velencében, pontosabban Északkelet-Olaszországban (Triveneto) népszerű. Az olasz Spritz, a prosecco, valamiféle kesernyésebb ital, mint az Aperol, és buborékos ásványvíz (acqua frizzante), vagy méginkább szóda (olaszul: seltz, acqua di seltz) keveréke.

A Spritz a magyar szódavíz és fröccs osztrák hatású, olasz továbbgondolása. Északkelet-Olaszország az Osztrák-Magyar Monarcia uralma idején ismerte meg az osztrák-magyar fröccsöt (Spritzer), ami akkoriban általában egy rész fehérborból és egy rész szódavízből állt, vagyis kisfröccs volt. Itt érdemes megemlíteni, hogy az osztrák hagyományokat jobban őrző Dél-Tirolban (Alto-Adige) és Triesztben a Spritz kifejezést még ma is az eredeti „fröccs” értelmében használják. Ha pedig a másik fajta Spritz kerül szóba, akkor hozzáteszik, hogy az „velencei” (veneziano).  A venetói borokat kezdetben azért is vizezték, mert az osztrákok erősnek tartották, és így akarták könnyebbé, alacsonyabb alkoholtartalmúvá tenni. Az igazi áttörés az 1900-as évek elején, az üvegből készült szódásszifonok elterjedésével kezdődött, mert ezekkel már egyszerűvé vált a fröccs és spritz elkészítése. A könnyebbé tett alkoholos italok a 20. század elején már az arisztokrácia hölgyei számára is szalonképessé váltak, ami tovább növelte a népszerűségüket. Menet közben kialakult az is, hogy milyen gyomorkeserűket érdemes a Spritz készítéséhez használni. Az Aperol, a Campari, a China Martini, a Cynar, és, különösen Velencében, az Aperitivo Select a legnépszerűbb spritz komponensek. Persze lehet még újítani, mert Kaliforniában a Sonomában gyártott gyógynövényes Jardesca likőrrel is elterjedt. Ebből is látszik, hogy érdemes próbálkozni, kísérletezni!

Az „igazi” Velencei Spritz
Az igazi Velencei Spritz készítéséhez az 1920-ban, Murano szigetén született Aperitívo Select szükséges, legalábbis a Select gyártói szerint. Egy ilyen ital receptje a következő:

  • 3 rész Prosecco
  • 2 rész Select
  • 1 rész szódavíz
  • Jég, és egy narancskarika

Az Aperol Spritz
A páduai Aperol könnyűlikőr 1919 óta van piacon (ma már a Campari Csoporthoz tartoznak). Az 1950-es évektől kezdődően lett népszerű a fröccs hagyományairól is ismert Velencében. Az Aperollal készített Spritz-et borospohárban, narancskarikával díszítve, néhány jégkockával szervírozzák. Ennél is a 3:2:1 szabály az érvényes, mint ahogy az összes többinél is. 2011 óta már van egy üveges, alacsony alkoholtartalmú (8%) kényelmes, lusta „ready-to-drink” verziója is a piacon, amihez otthon csak jeget és narancskarikát kell adni és már fogysztható is.

A Pirlo
A Pirlo az Aperol Spritz egyik „változata”. A Pirlo Brescia találmánya, de csak annyiban tér el az eddigiektől, hogy a fröccsre emlékeztető fehérbor itt általában nem a prosecco, mint Velence környékén (Triveneto), hanem a híres lombardiai pezsgő a Franciacorta. Emellett, az Aperol helyett gyakran Campari van a pirloban.

Az IBA hivatalos „Spritz Veneziano” receptje
 A Spritz annyira népszerű lett, hogy 2011 óta már a Nemzetközi Bártender Szövetség (IBA) által is hivatalosan elfogadott koktél, aminek a neve velencei spritz, olaszul Spritz Veneziano, vagy csak röviden, Veneziano. Az IBA hivatalos koktélreceptje szerint, a Veneziano hozzávaló:

Hirdetés
  • 6 cl Prosecco
  • 4 cl Aperol
  • egy spriccelésnyi (loccsanásnyi) szódavíz
  • egyszerű pohár, jég, fél narancskarika a díszítéshez

Köszönöm, hogy elolvastátok, s ne feledjétek, hogy „Olaszul l’enni jó!”
Legyetek jók!
Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram