Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: a profiterol és a bigne

SZERZŐ: DiningGuide
2017. szeptember 24.
Mi otthon, gyerekkorunkban egyszerűen imádtuk a bignét, nagyon sokat ettünk belőle. És hogy miért mesélem ezt? Mert egy kis különbséggel a bigne az alapja a profiterolnak. Na, ki fogadna el a munkájáért cserébe szívesen egy kis profiterolt? Eredetileg ugyanis a Mediciek udvarában fizetségként kapták azok, akik a vadászatok alkalmával segédkeztek az uraságnak. Igaz, a 16. században […]
Hirdetés

Mi otthon, gyerekkorunkban egyszerűen imádtuk a bignét, nagyon sokat ettünk belőle. És hogy miért mesélem ezt? Mert egy kis különbséggel a bigne az alapja a profiterolnak.
Na, ki fogadna el a munkájáért cserébe szívesen egy kis profiterolt? Eredetileg ugyanis a Mediciek udvarában fizetségként kapták azok, akik a vadászatok alkalmával segédkeztek az uraságnak. Igaz, a 16. században még nem desszertként fogyasztották a „profitot”, hanem például hússal töltve.

Ezen a képen a krémből a bigne tetejére is került –thecurlycatcreationsco / Instagram


A bignét, a profiterol alapját képező kis fánkocskák abban különböznek a profiteroltól, hogy vaníliakrémmel töltik meg, nincsen öntet rajta, hanem megporcukrozzák. A profiterol fánkocskáiba viszont cukorral keményre vert, vaníliás tejszínhab kerül. Egyébként a bignét mind a mai napig eszik Olaszországban sósan is, például sajtkrémmel megtöltve.
A Medici Katalin udvarában született töltött golyócska és a tésztája az elmúlt századok alatt meghódította a világot, közben pedig több európai nemzetnek is van hasonlója. Habkönnyű, légies tészta, édes, krémes töltelékkel, ami az olaszoknak a profiterol, az nekünk a képviselőfánk, a spanyoloknak a churro, a franciáknak az eclair.

pixabay.com 

A magyarok kettévágták, és megtöltötték vaníliakrémmel és tejszínhabbal, a spanyolok cukorba mártották, a franciák koszorút is fontak belőle, az olaszok pedig a krémmel töltött desszertre csokikrémet csorgatnak.

A profiterol tésztája szinte ugyanaz az égetett tészta, vagy más néven forrázott tészta, mint a mi képviselőfánkunké. A tészta a nevét onnan kapta, hogy a vízzel és zsiradékkal erős tűzön összefőzött lisztes massza egyszer csak sistergő-pattogó hangot hallat, mintha csakugyan égne-pirulna. A tésztagolyócskák tölteléke változó, leggyakrabban tejszínhab, fagylalt vagy főzött cukrászkrém kerül bele, a golyókat pedig előszeretettel locsolják meg csokoládékrémmel vagy karamellel.
Bár a profiterol nagyon sokoldalú és igen népszerű desszert Olaszországban is, az olasz éttermek étlapján csak ritkán találkozunk vele. A turisták által látogatott helyek inkább a tiramisut részesítik előnyben. Hogy miért? Nos, ennek praktikus oka van. A profiterol ugyanis akkor a legfinomabb, ha frissen készül, és az olaszok adnak a minőségre, no és a vendég véleményére. Ezért, ha Itáliában járunk, és profiterolra vágyunk, elsősorban ne étteremben keressük, hanem cukrászdában, ahol biztos, hogy frissen sült tésztából készült desszertet kapunk. A gyerekek nagy örömére pedig látványosan fel is tornyozzák a golyócskákat, mielőtt a sütemény csokifürdőt kap.

kokotolonlon / Instagram


Gyakran előforduló probléma a Magyarországon kapható profiterolokkal, hogy egyrészt már rég megsütött süteményt adnak, ami így állottá, nehézkessé válik. A másik nagy gond, amikor nem igazi vaníliát használnak, hanem aromákat, amitől mondhatjuk, hogy az egész édesség az értelmét veszíti. Ezenkívül Olaszországban nem öntenek rá olyan rengeteg csokoládét, mint itthon. Nem kell úsznia benne!

Egy csokival bőven ellepett verzió – goncalceci / Instagram

Ha otthon készítjük, ezekre ügyeljünk:
- Tilos nyitogatni a sütőajtót, miközben sül a tészta!
 - Ha túl lágy a tészta, akkor a golyók puhák és laposak lesznek.
 - Ha túl hosszan sütjük, kiszáradnak.
 - Ha pedig túl forró sütőbe tesszük őket, kireped a tészta.

A profiterol egyik közeli rokona a Saint Honoré-torta, amely szintén kis fánkokból és a profiteroléval azonos krémből áll. A francia eredetű tészta a magyar konyhába német-osztrák közvetítéssel került. A desszert

a képviselőfánk elnevezést még a bőséges reggelihez-uzsonnához szokott mikszáthi időben kapta, amikor az országgyűlési képviselők két interpelláció között ki-kiszöktek az Országház kávézójába, hogy az ebédig ezzel a különleges és finom sütivel csillapítsák éhségüket.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram