Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: Piemont világhírű pudingja, a panna cotta

SZERZŐ: DiningGuide
2017. szeptember 10.
Ha azt mondjuk: főzött tejszín, önmagában túl sokat nem mond, ha viszont olasz mondjuk, máris mindenkinek felcsillan a szeme. Ez a panna cotta, erről mesélek most! 
Hirdetés

Fotó: Pixabay.com

Újabb jó pont Piemont mellite: panna cotta

A csodálatosan gazdag gasztronómiájú Piemont tartományról elsőként talán a világhíres piemonti mogyoró jut eszünkbe, de az igazi ínyencek jó néhány finomságot fel tudnak sorolni innen. Olaszország második legnagyobb régiójából származik egy sereg fantasztikus sajt, csak egy közülük a Gorgonzola Piccante DOP, ez a gyönyörű, kéken márványzott, legalább öt hónapon át érlelt gorgonzolasajt, amely egy Orta-tó melletti családi sajtmanufaktúrában készül. Minden év októberében szarvasgomba-fesztiválnak nyújt otthont ez a tartomány, ahol frissen lehet kóstolni a szarvasgombák két királyát, a Tuber melanosporum (Tartufo nero pregiato di norcia vagy "francia szarvasgomba") a feketék közül a csúcs, a Tuber magnatum Pico pedig a fehér szarvasgombáké.
Külön érdekes – és példamutató lehet a magyar gazdáknak is –, hogy Piemontban ugye rengeteg mogyorófát nevelnek, és ezen fák környékét (a magas páratartalmat és a nedvességet) nagyon szeretik a gombák. Hát így függ össze egymással több olyan ínyencség természtése, amelyek világhírt tudnak szerezni egy régiónak – szimbiózisban egymással.

Fotó: nenspannacotta / instagram

Visszatérve pedig az eredeti témánkra, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtökéletesebb állagú panna cottát a piemonti gazdálkodásokból származó, kiváló zsíros, házi tejből és tejszínből lehet készíteni. De ez persze ne vegye el senki kedvét attól, hogy akár otthon is nekiálljon a készítésének. Tartsuk figyelembe, hogy a házi és minél nagyobb zsírtartalmú tejtermékek segíteni fognak panna cottánk ideális állagának megteremtésében!

Fotó: Hedonistin / Flickr

Az eredeti panna cotta

Hogy néz ki az ideális panna cotta? A felülete fényes, lágy – de van tartása, nem esik szét, és nem hólyagosodik, és nincsenek rajta lyukacskák sem. Lehetőleg az eredeti, olasz recept szerint készüljön, így fehér színű, benne a vanília adta sötét kis pöttyökkel. A közkézen keringő ezernyi receptben szokás belekeverni fahéjat, kávét, kakaót, de az eredeti recept a cukron kívül kizárólag jó minőségű vaníliát ír. A készítése igazából nagyon egyszerű, de fontos, hogy a panna cotta főzése és kínálása között hagyjunk több órányi időt, hiszen meg kell dermednie.

Gianni jótanácsa panna cotta készítéséhez: a lábasban miután kikevertük a tejet, tejszínt és vaníliát, hagyjuk 50 C fokosra kihűlni a krémet, és csak azután tegyük bele a zselatinlapot! Így lesz a megfelelő az állaga.

Jason Wong / Flickr

Érdekes és jó tudni, hogy Magyarországon régre visszanyúló hagyományai vannak azoknak a hidegen kínált, tejalapú desszerteknek, amelyek a panna cottához hasonlíthatók. Készítették ezeket zseléként vagy gyümölcskocsonyaként, már 19. századbeli magyar szakácskönyvben felbukkannak ilyen édességreceptek. Ekkoriban még, mind a magyar kocsonyákat, mind az olasz panna cottát zselatin híján állati eredetű zselésítő anyagokkal sűrítették, általában halcsontból vagy -belsőségből nyertek ki ilyen anyagot.
Köszönöm, hogy elolvastátok, és használjátok egészséggel az alábbi panna cotta receptet tőlem, és ne feledjétek:

„Olaszul l’enni jó!"

Legyetek jók!

Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram