Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: nyári italok proseccóra hangolva

SZERZŐ: diningguide
2018. május 27.
Hogy mi a közös a múlt héten és most ajánlott italokban? A frissítő mivoltuk és a szolid alkoholtartalmuk. Kívánhatnék-e ideálisabb italokat nektek a nyárra? Most olyan könnyű nyári italok következnek, amikben hangsúlyosak a gyümölcsök, a közös nevező pedig a prosecco.
Hirdetés

Folytatjuk a múlt heti témánkat, fókuszban most a proseccóval (A legjobb nyári kortyok az Aperol Spritzen és limoncellón túl). A prosecco ugyebár az olaszok büszkesége, besorolása szerint pedig habzóbor – és nem pezsgő. Érdemes tudni róla, hogy ha nem üvegből töltik, hanem csapolják, már nem "igazi" proseccóról beszélünk, hanem frizzantéról.
Egy kis eligazításért Prosecco-Methodo Classico-Lambrusco-Asti Spumante vonalon, olvassa el korábbi cikkünket a témában! Gianni mesél: Buborékos olaszok

Sgroppino: csak kimondani nehéz!

Egy igazi kényeztetés a nyári forróságban. Akárcsak maga a prosecco, ami Veneto és Friuli-Venezia-Giulia régiók határán készül, a sgroppino is idevalósi.

youtube.com

A sgroppinóban azonban igazából nem csak a hozzávalók keverednek egymással, hanem maga a műfaj is egy mixtúra. Hogy mire gondolok ezalatt? Naná, hogy a belekerülő citromfagylaltra, ami szépen lassan feloldódik az italban, mi pedig mindeközben

elfilozofálhatunk rajta, hogy ez tulajdonképpen egy tejszínes koktél vagy egy citromos desszert?

Az ital középkori őse, a citromsorbet még teljesen "szűz" volt, ugyanis ebből az alkoholt nélkülöző citromos frissítőből származik a későbbi alkoholos ital. A citromsorbet-t egykor hagyományosan az arisztokrata családok nagy lakomáinak szüneteiben szolgálták fel, két fogás között érkezett frissítőként. A citromos ital mind a szájat, az ízlelőbimbókat frissítette, mind a gyomrot nyugtatta, az emésztést segítette. A mindössze citromból, citromhéjból, cukorból és szénsavas vízből álló frissítő újkori verziója a sgroppino, amiben a citromsorbet-t tejszín, vodka és prosecco egészíti ki. Láttuk már úgy is, hogy az alkoholok külön vannak a tejszíntől és citromsorbet-tól a pohárban, de a bevett szokás szerint összeturmixolják a hozzávalókat.

youtube.com

Járjunk tehát akár Velencében, Veronában, Padovában, Trevisóban, Vicenzában (vagy a többi Veneto-beli városban, faluban), nagy eséllyel fognak minket digestivóként, azaz étkezés utáni italként sgroppinóval kínálni. Ha rám hallgattok, elfogadjátok.

semestersiv / Instagram

Az itáliai művészet nagyjaira (és proseccóra) hangolva

Puccini, Rossini vagy Bellini? De úgy is kérdezhetném, hogy mandarin, eper vagy őszibarack? A gyümölcs ugyanis a különbség a pezsdítő koktélok között, amelyeket még a szintén nem túl bonyolult, mindössze három összetevős Aperol Spritznél is könnyebb elkészíteni. Ezekhez a koktélokhoz csak két hozzávaló szükséges: prosecco, no és a gyümölcsös "kiegészítője".

Bellini / imgur.com

A Puccini alapvetően frissen facsart mandarinlével készül, de egyes helyeken mandarinlikőr kerül bele. Így természetesen ütősebb itallal is kell számolni. A Rossinit és Bellinit eper- és őszibarackpürével készítik. A hosszúkás poharakat előzetesen be kell hűteni, ebbe kerül a (természetesen) szintén behűtött prosecco és a gyümölcslé vagy gyümölcspüré. A mixet csak óvatosan meg kell keverni, nem kevergetve ki belőle a prosecco szénsavtartalmát.

Bellini - horoshee_mesto / Instagram

A a 2. világháború előtti években megalkotott Bellini koktélnak több jól hangzó eredettörténete is van, de mi most higgyünk a legelterjedtebbnek. A velencei Harry's Bar tulaja nem angol vagy amerikai volt, mint ahogy azt sejthetnénk, a tulajdonos Giuseppe Cipriani volt. Ő nevezte el az őszibarack színű italt Bellininek a nagy reneszánsz festő tiszteletére, ami egy Bellini által megörökített szent tógájának színére emlékeztette a bártulajdonost.

Balra a Rossini – laurinemaeva_tex / Instagram

És lám, az itáliai művészet nagyjaiból sosem elég: Tintoretto, a velencei reneszánsz festő nevét őrzi a Tintoretto koktél, amely ugyanúgy készül, mint az előbbiek, csak éppen gránátalmalé színezi gyönyörű pirosra. A gránátalma miatt a Tintoretto inkább őszi és téli alkalmakkor szokott előkerülni.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek,
csak óvatosan a nyári nagy melegben az alkoholos italokkal, no és
olaszul l’enni jó!

Legyetek jók!
Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram