Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: Buborékos olaszok

SZERZŐ: DiningGuide
2017. július 2.
Nem egyszerű dolog az olasz buborékos italok, a Prosecco, a Methodo Classico (Franciacorta), a Lambrusco, az Asti Spumante vagy éppen az egyre szaporodó számú termelő készítményei között eligazodni. Akinek mégis sikerül, az vagy profi, vagy olasz, ezért aztán ne szégyelld magad, ha ebben a témában nem igazodsz el! Megpróbálok kicsit segíteni, hogy világosabb legyen, mi […]
Hirdetés

Nem egyszerű dolog az olasz buborékos italok, a Prosecco, a Methodo Classico (Franciacorta), a Lambrusco, az Asti Spumante vagy éppen az egyre szaporodó számú termelő készítményei között eligazodni. Akinek mégis sikerül, az vagy profi, vagy olasz, ezért aztán ne szégyelld magad, ha ebben a témában nem igazodsz el!
Megpróbálok kicsit segíteni, hogy világosabb legyen, mi is történik Olaszország pincéiben ezen az egyre divatosabb, ezért egyre fontosabbnak tartott területen.

Methodo Classico – Franciacorta DOCG

Klasszikus eljárással (methodo classico), a Champagne-hoz hasonló italok természetesen Olaszországban is készülnek. Ezek hozzák a jó Champagne és Cava esetében is megszokott krémességet, a briós, a citromhéj finom zamatait. Champagne-hoz képest az olasz pezsgőrégió valamivel melegebb, ezért az olasz pezsgők általában gazdagabb testtel rendelkeznek, mint a konkurens francia italok. Nem meglepő, de az olasz termelők is elsősorban azokat a szőlőfajtákat (Chardonnay, Pinot Noir) használják a pezsgőkészítéshez, mint a franciák. Az olasz pezsgő komoly vetélytársa Champagne-nak. A legelismertebb a lombardiai Franciacorta DOCG.

Franciacorta (Fabio Ingrosso / Wikipedia.org)


A Franciacorta Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Bianco szőlőkből készül. Híres termelők például a Berlucchi vagy a Ca’del Bosco. Lombardiai az Oltrepo Pavese Methodo Classico DOCG is. Olaszországban is sok helyen és egyre többen készítenek tradicionális eljárással pezsgőket. Lombardia mellett Dél-Tirol vidékéről a Ferrari az egyik legjelentősebb termelő, Trento DOC minősítéssel. A francia példára való pezsgő készítés Piedmontban a Contratto pincészetnél 1919-ben kezdődött. Itt született meg az első Methodo Classico. Ahogy Magyarországon, úgy nálunk is egyre elterjedtebb a helyi (autochton) fajták használata pezsgőkészítéshez. Veneto régióban jó példa erre a Trebbiano, Falanghina, Szicíliából a Caricante szőlő.

Prosecco – a pezsgő vetélytársa

A Proseccóról mostanában sokat beszélnek Magarországon is, és én is többször szóba hoztam. Ez a tökéletes partiital. Kellemes, gyümölcsös, buborékos, aromás – vagyis jó! Ez Veneto és az északnyugati régió itala. A Prosecco népszerűségének növekedését mutatják a számok, amelyek világosan jelzik, hogy az olasz Prosecco a korábban egyeduralkodó francia pezsgő egyetlen igazi vetélytársa lett a világpiacon.

Instagram/Borgoluce


A Proseccónak nevezhető italt Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban, három eredetvédett - Prosecco DOC, Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG és az Asolo Prosecco Superiore DOCG – területen készítik. A Proseccóhoz a jellemzően Glera szőlőből készített alapbort palackban (Methodo Classico) vagy tartályban (Methodo Charmat) erjesztik újra. Ha a Proseccót csapolják (például az Aperol Spritz készítéséhez), akkor ez az ital Proseccónak már nem nevezhető, és a neve az alig gyöngyöző frizzante lesz. A legtöbbre tartott Prosecco (Prosecco Superiore) Valdobbiadene területéről származik.

Lambrusco – a sör helyettesítője

A Lambrusco egy olasz kékszőlő fajta és a belőle készített bor, valamint egy régió neve. Főként Emilia-Romagna, de Lombardia területén is termelik. Ez Modena, Parma, Reggio nell’Emilia, Mantua környékének jellegzetes buborékos itala. Az ősi Lambrusco fajták mellett (6 Lambrusco változat is léztezik) 15%-ig más szőlőfajták is keverhetők a Lambrusco borhoz. A Lambrusco hosszú ideig csak bor volt, de ma már buborékos italként népszerű és a termelők leginkább az ital sör-szerű zamatait emelik ki. Ilyen a Lambrusco friss, élesztős karaktere és a kellemesen kesernyés lecsengése. Leginkább tartályban (Metodo Charmat) erjesztik és különösen a fiatalok kedvelik. Ahová a sör jó, oda a Lambrusco is jó lehet. A Cleto Chiarli, a Lini, vagy a Ca’ De’ Medici termékeit érdemes megkóstolni.

Instagram/bloguluotrava

Asti Spumante (röviden: Asti) DOCG

Az újbor kedvelők körében rendkívül népszerű Asti Spumante délkelet Piedmont, és különösen Asti és Alba városa környékén meghatározó. Az apró szemű, Moscato Bianco (Sárgamuskotály) szőlőből készül, ezért az Asti egyike a legédesebb buborékos olasznak. Aromás, édes, gyümölcsös illatú ezért nagyon jól párosítható a desszertekkel, fehér csokoládéval. Az Asti Spumante kevésbé buborékos változata a Moscato d’Asti DOCG.

A többiek…

Az olasz borrégiókban az eddigiek mellett is akadnak még buborékos italok. A pezsgő és a prosecco kiváltására sokan kezdtek bele habzóborok készítésébe, mert Olaszországban is egyre növekszik ezeknek a népszerűsége és a borászok nem akarnak Proseccot adni aperitívnek, hanem inkább elkészítik a saját buborékos italukat és azzal kínálják a vendégeiket, amivel a bevétel is náluk marad. Ezért aztán nagy változatosságra számítsanak azok, akik Olaszországot buborékos italokat keresve járják.
Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek, hogy nem csak „Olaszul l’enni jó!”, hanem inni is.

Legyetek jók!
Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram