Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: A "torta", ami kinőtte a húsvétot – Torta pasqualina

SZERZŐ: DiningGuide
2019. április 22.
Ahogyan a bejgli is sok cukrászdában egész évben kapható, úgy Olaszországban is vannak hagyományosan egy ünnephez köthető ételek, amik úgymond kinőtték az ünnepi kereteket. A torta pasqualina, ahogyan azt a neve is mutatja, egy húsvéti finomság, viszont olyan közkedvelt lett, hogy ma már egyáltalán nem csak húsvét napjain készítik és fogyasztják. Ezt a sós tortát mutatom most be nektek!
Hirdetés

A húsvétról és a húsvéti finomságokról talán nem a torta a legelső gondolata egyikőtöknek sem, habár Magyarországon is egyre divatosabb ilyenkor például répatortát sütni. Ha mégis torta kerül húsvét táján az ünnepi asztalokra, az biztosan nem sós ízvilágú lesz. Olaszországban viszont nagy hagyománya van egy tortának, ami nagyon szép szimbóluma a tavasznak, a természet újjáéledésének, viszont nem a cukrot és a habszifont kell előkészítenünk, ha torta pasqualinát akarunk sütni.

Húsvéti üdvözlet Liguriából

Liguria Olaszország egyik legkisebb régiója, csak Valle d’Aosta és Molise kisebbek nála. Ennek a hosszúkás, észak-nyugati régiónak köszönhetjük a pesto genovese, azaz a klasszikus zöld pesto receptjét is. Közös benne és a torta pasqualinában a zöld szín és a tavaszi frissesség, de míg a pesto genovese bazsalikomból készül, a tortánk fő alapanyaga a mángold, ami a Földközi-tenger-menti országokban elterjedt alapanyag, és egyre többet hallom már ezt a zöldségfélét magyar receptekben is emlegetni, de mángold híján "megengedett" friss spenótból is készíteni.

Torta pasqualina: egyszerűen húsvéti tortát jelent ez a két szó, maga az étel viszont olyan népszerű lett Olaszországban, hogy már régóta nem csak húsvétkor készítik, hanem egész évben szívesen teszik az asztalokra, gyakorlatilag egész tavasszal felbukkan éttermekben, nagy családi étkezéseken, és a brunch-oknak is igen kedvelt fogása. Azért is a brunch-ok kedvence, mert frissen, melegen a sütőből kivéve is finom, de hidegen is élvezetes fogás.

Hagyományosan 33 leveles tészta-rétegből

készül, utalva ezzel Jézus Krisztus korára. Ma már sokféle receptet elfogadnak maguk az olaszok is, és gyakran készítik a francia quiche-hez hasonlóan laposabb, pite-jellegűbb formában (lásd a fentebbi képen!), de az eredeti torta pasqualina ennél magasabb és valóban "tortaszerűbb" (mint a lenti képen).

Az említett quiche-hez azért több szempontból is hasonló a torta pasqualina. Egy köralakú sós sütemény, ami leveles tésztából készül, és jó gazdagon megpakolják. Míg a torta pasqualina alapeleme a ricotta és a parmezán, addig a quiche-ben ugyanezt a szerepet a crème fraîche, egy kis tej és Gruyères vagy Comté sajt tölti be.

Egy igazi mamma vagy a főztjükre igényes konyhatündérek maguk gyúrják és nyújtják ki otthon a tésztát, de persze elfogadható a kényelmi megoldást jelentő bolti leveles tészta is. A zöld színért egyébként nem csak a mángold (vagy spenót) felel, hanem friss petrezselyem és szárított, morzsolt majoranna is.

Sok helyen találhattok az interneten torta pasqualina recepteket, úgyhogy én most csak tippeket adok a készítéséhez!

  • Az olaj legyen jó minőségű olívaolaj, ha igazi ízekre vágytok!
  • A mángold leveleit mosás után jól nyomkodjátok ki, és töröljétek át, hogy ne áztassa el a tésztalapokat!
  • A receptekben írt hagyma lehet újhagyma is.
  • A majoranna lehet szárított, de ha igazi üde, tavaszi ízekre vágytok, a petrezselyem ne szárított legyen, hanem friss!

Ha maradt még meg nem főzött tojás otthon az ünnepek után (6 tojással az igazi!), és szívesen ennétek valamit, ami laktató, de azért sokkal könnyedebb, mint a húsvéti lakomák fogásai, tegyetek egy próbát a torta pasqualinával!

Még az is lehet, hogy örök kedvenc lesz.

Köszönöm, hogy elolvastátok,
és ne feledjétek: Olaszul l'enni jó!

Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram