Majdnem egy évvel ezelőtt részletesen meséltem a limoncellóról. Szó volt a kalandos eredetéről, és arról, hogy milyen változatai terjedtek el Olaszország-szerte, a Milánó-környéki limoncinótól kezdve a tejszínes-mézes crema di limoncellóig. Idén fedezzünk fel újabb ízeket!
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Gianni mesél: limoncello, az olasz citromlikőr
Nem csak a hölgyek kedvence: Meloncello
Könnyű kitalálni a nevéből, hogy vajon mi is a legfőbb alapanyaga ennek a nyári nagy kedvencnek. A sárgadinnyelikőr otthoni készítésének él és virul a kultúrája Olaszországban, de megvásárolhatjuk kisebb és nagyobb gyártók egész sorától is. Az egyik leghíresebb, kiváló minőséget kínáló márka a Dolce Cilento.
Aki utazgatott már Campania régióban, talán emlékszik is azokra a szuvenírárusokra, akik kisebb-nagyobb csatosüvegekben, ízléses és talán kicsit giccses kiszerelésben árusítják a házi meloncellókat Sorrentótól egészen Capri szigetéig. Ezek a házi készítésű meloncellók általában megbízható színvonalat hoznak.
Készíthetjük magunk is, az összetevők listája nem hosszú, az igazán ízletes végeredménynek pedig két titka van: a mézédes, érett és semmiképpen sem vízízű sárgadinnye – és az érlelési idő. Ez bizony nem egy azonnal kínálható ital, a vodka, tej és tejszín, vanília és sárgadinnye elegyének kell hagynunk időt az érésre. Ha eredeti dél-olasz receptúra szerint készítenénk, akár 90 napot is igénybe vehet a szirupkészítéssel és hűvös sötétben való pihentetéssel együtt az idő. Persze az internet ma már tele van egyhetes készítési időt író receptekkel, ezeknek az aromái össze sem hasonlíthatók az "érettebb" likőrökével.
Légy a poharunkban! Sambuca con la mosca
Ez egy olyan légy a sambucánkban, ami miatt eszünkbe sem jut visszaküldetni a pincérrel az italt... Így nevezzük a sambucát, a közkedvelt ánizslikőrt, ha azt jéggel szolgálják fel, és a hagyománynak megfelelően három darab kávészem van benne. Talán mondanom sem kell, hogy az ánizsos ital ízét tovább hűsíti-frissíti a jeges szervírozás, és érdemes tudni, hogy
a három kávészem sem csak dísznek van benne.
Harapjunk rájuk bátran, és élvezzük ki a szánkban feloldódó élénkítő kávéízt! Ez egy igazán különleges és autentikus módja a sambuca élvezetének. És ugye nem felejtettétek el, hogy mit is takar a sokat sejtető elnevezésű caffè corretto?
Legyetek résen, ha "korrigált kávét" láttok az étlapon,
mert ez bizony nagy eséllyel sambucás kávét jelent! Esetleg grappásat...
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Koronázzuk meg az étkezéseket! Gianni a digestivo kultúráról mesél
Mondhatnátok akár, hogy a sambuca nem feltétlenül kötődik a nyárhoz. A csillagánizs olajából, édesgyökérből és további titkos összetevőkből készülő likőr alapanyagai akár a telet (sőt, a karácsonyt is) idézhetik, pedig nyári délutánokon és estéken is gyakran előkerül ez az ital Olaszországban. Ahogyan a szintén csillagánizs alapú görög uozo, a sambuca is nagyon üdítő hatású tud lenni.
A sambucáról sokaknak talán meggyújtott koktélok jutnak eszébe, hiszen így is szívesen szervírozzák; vagy flambírozott ételek, amikhez szintén előszeretettel használnak sambucát. De erről az italról elmondható az is, hogy éppen úgy járt, mint a whiskyk: a fiatalok előszeretettel keverik kólával bulizáskor. Erre persze a sambuca igazi kedvelői csak a fejüket csóválják. Én a magam részéről maradok az espresso mellé fogyasztott, kávészemes verziónál!
Köszönöm, hogy elolvastátok, a jövő héten innen folytatjuk tovább!
Ne feledjétek, hogy olaszul l’enni jó!
Gianni
A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.