Hirdetés
Hirdetés

Gianni a levendulás fröccsről mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2017. június 25.
Levendulás cukor Minden spájzban elférne egy kis levendulás cukor. Nagyon könnyű elkészíteni. 200 g cukorhoz elegendő 1-2 teáskanálnyi frissen szedett vagy szárított, lecsipkedett levendulavirágot adni. Mindezt jól záródó üvegbe tesszük. Már egy fél nap múlva is használható, de néhány hét után lesz az igazi. Süteményekhez, kekszekhez, gyümölcssalátákhoz használhatjuk. Zöldborsó, eper és fröccs A tavasz végével, […]
Hirdetés

Levendulás cukor

Minden spájzban elférne egy kis levendulás cukor. Nagyon könnyű elkészíteni. 200 g cukorhoz elegendő 1-2 teáskanálnyi frissen szedett vagy szárított, lecsipkedett levendulavirágot adni. Mindezt jól záródó üvegbe tesszük. Már egy fél nap múlva is használható, de néhány hét után lesz az igazi. Süteményekhez, kekszekhez, gyümölcssalátákhoz használhatjuk.

Zöldborsó, eper és fröccs

A tavasz végével, nyár elejével még van zsenge zöldborsó, így a június elején kezdődő levendulavirágzás és a zöldborsószezon találkoznak egymással. A zöldborsó a zsályával és mentával is nagyszerű, de érdemes kipróbálni a levendulával is, mert azzal is harmonizál egy finom zöldborsókrémleves. A zöldborsó és az eper is jók együtt, ezért kitalálhatjuk, hogy az eper és a levendula is nagyon illenek egymáshoz. Az eper- és a levendulaszezon is egy időre esik, és mindez éppen akkor, amikor az igazi fröccsszezon is beindult. Száraz (félszáraz) fehérborból, a virgin változatban pedig szőlőléből is készíthetünk a sangriához valamennyire hasonlító epres-levendulás fröccsöt, amit jól lehűtve érdemes fogyasztani.


Epres-levendulás fröccs hozzávalói:

  • 100 ml narancslé (100%-os)
  • 200 g friss eper
  • 15 ml (1 ek.) friss, lecsipkedett levendulavirág
  • 750 ml száraz fehérbor (ízlés szerint szőlőlé)
  • 1 liter hideg ásványvíz
  • A díszítéshez: 5-6 szál friss levendula, 5-6 db friss eper

A narancslevet, epret és levendulavirágot turmixgépben vagy botmixerrel aprítsuk fel, majd tegyük üvegbe. Öntsük rá a bort (szőlőlevet), és hűtőszekrényben min. 50 percig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le.

Szervírozás: a borospoharat töltsük meg félig az epres levendula-szűrlettel, majd szénsavval dúsított hideg ásványvízzel vagy – ha már fröccsről beszélünk – szódavízzel. A poharat levendulával, eperrel díszítsük.
Tippek

  • Eperszorbét és -fagylaltot is készíthetünk levendulával. A szorbét pezsgővel is felönthetjük.
  • A szürkebarát (Pinot gris), sauvignon blanc és zöld veltelini különösen alkalmasak az epres-levendulás fröccshöz, de más száraz fehérborokkal is jó italunk lesz. A magyar fajtákkal (vulcanus, zeusz, zenit) is érdemes próbálkozni.

Köszönöm, hogy elolvastad, és ne feledd, hogy „Olaszul l’enni jó!”
Légy jó!

Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram