Nyitókép: Balkányi László
Egy hagyomány új élete: Petit Gerbeaud
Az egyetlen "nemétteremmel" kezdjük. A két Michelin-csillagos Onyx képviseletében is mindenképpen nagy dobás a sok magyar vendég számára elérhetetlennek tűnő Gerbeaud-tól a "Kiszserbó" bejelentkezése. Az étterem megnyitása őszig egyelőre várat magára, amiről Niszkács Anna tulajdonos részletesebben is beszélt nekünk nemrég adott interjújában. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy elvitelre eddig is 50 százalék kedvezmény járt a Gerbeaud-süteményekre, tehát a legendás cukrászda és kávéház már ezelőtt is megszólította a magyar vendégeket. Most pedig itt az újranyitott Petit Gerbeaud-val élesztenek fel egy régi, századeleji hagyományt a "Grand Gerbeaud"-hoz képest kedvező árú süteményekkel, újra a Vörösmarty térre csábított magyar vendégekkel. "Kiszserbó" működött már a századelőn is a nagy kávéház mellett, könnyedebb, elviteles opcióval. A napokban a Petit Gerbeaud Zsúron épp e tradíciókat idézték meg zongoraszóval és pezsgővel, és azt gondoljuk, hogy ha állandósul – netán erősödik – ez az odafigyelés a magyar vendégek irányában, a budapesti belváros "legszívében", az kizárólag jót tehet a hazai gasztronómiának.
Van lista, amelyre ők nem férnének fel? Rosenstein Vendéglő és Stand25
Rosensteinéket gyakorlatilag nehéz nem beválogatni a különböző étteremajánlásokba. Legyen szó ünnepi menükről, ebédajánlókról, magyar vagy zsidó konyháról, családbarát étteremről, közönségkedvenc helyekről, jól sikerült sajátmárkás termékekről – ők mindig is sok szempontból beletaláltak a hazai közönség szívébe.
Volt egy komoly súlya annak is, amikor kiírták a közösségi médiában, hogy június 4-én
"Rosenstein Tibor 24 év után újra megnyitja éttermét."
Értettük, éreztük ennek jelentőségét azokban a hetekben, amikor nagy nehezen, lépésekben, de újraindult az addig ismert, úgynevezett élet.
A fentiekben taglalt szuperképességükről tanúskodik az is, hogy a legtöbb étterem (a jobbak közül) mára elengedi a kiszállítást, hiszen alapvetően nem erre vannak berendezkedve. Akit viszont úgy is vesznek és visznek, hogy azt az étterem egy munkatársa vagy egy futár hozza, miért ne küldje házhoz?
Így döntött a Stand25 Bisztró is. Míg a Michelin-csillagos pesti Stand Étterem esetében szó sem volt kiszállításról, a Stand25 comfort foodjai értelemszerűen jóval alkalmasabbak erre a célra. A Stand25-ben a terasz, majd a beltér megnyitásával számítani lehetett a kiszállítás megszűnésére, de ebben a nem várt helyzetben is kiderült, hogy olyannyira megvan a maga közönsége
Szulló Szabina és Széll Tamás magyarul is jól érthető főzésének,
hogy továbbra is fenntartják a házhoz szállítás lehetőségét.
Kis show és edukáció: tanuljon steaket sütni a Briquette-ben
Több példa is hozható országszerte erre az ötletre, amit természetesen szintén nem a Covid-19 produkált. Mi most a Budakeszin működő Briquette BBQ és steakéttermet ajánljuk. Egy tematikus vacsoraest mindig jó ötlet egy étterem részéről: ha ügyesen csinálják, extra bevételt hoz, ezenkívül növeli az érdekesség- és élményfaktort, nem utolsósorban pedig a személyes kapcsolódást a vendégek és az étterem között.
Most tudvalevőleg nagy kihívás behozni a vendégeket nagyobb költéssel, ezért a Briquette-ben is úgy döntöttek, hogy show-elemekkel, sőt hazavihető tudással fejelik meg az éttermi élményt. Steakvacsora steaktraininggel, nemes marhahúsokból, de sznobság nélkül, vendégcentrikusan. Annak sem állnak ellent, ha a résztvevő well-done kéri, de élőben bevezetnek a sütés rejtelmeibe. Avagy így tedd a portékádat még érdekesebbé és izgalmasabbá!
Közelebb lépve a magyar vendégekhez: Textúra
Különutas sztori az övék, hiszen egymással jóformán szomszédságban áll a Michelin-csillagos Borkonyha és a Textúra, a vezetők pedig ez utóbbiban látták az első újranyitás lehetőségét. A Textúra nagyobb terasza olyannyira vonzó a Sárközi Ákos és csapatának főztjére – avagy az igazi éttermi élményre – kiéhezett közönség számára, hogy igazán szép venégszámokat is produkál az újranyitott Textúra.
Az igazi újdonság pedig a hatásfokokkal közérthetőbb, a magyar vendéghez közelállóbb ételsor, valamint a gitáros élőzene, amelyet eddig nehezen tudtunk volna elképzelni korábban.
A Georgij Voronoj ukrán matematikus által megalkotott Voronoj-cella elméletet az enteriőrbe építő étterem már a 2018-as megnyitásakor is erős magyar felütéssel indult Sárközi Ákos alapanyag-használatának köszönhetően, most viszont további látványos lépéseket tett a magyar közönség felé.
Kedves gesztus a Bestiától
Csütörtöki utcabál Bestia-módra: street festet hirdetett a Wossala Rozina nevéhez köthető belvárosi étterem. Ők azzal a szimpatikusnak mondható felhívással szólítják meg látványos sikerrel a magyar közönséget, miszerint "ameddig a szórakozóhelyek nem nyitnak újra, töltsük meg élettel a Szent István teret". A teret, amely a turisták eltűnésével mondhatni kísértetiessé vált. Kedvező take-away ajánlattal, kézműves sörökkel, natúrborokkal és Bestia-klasszikusokkal várnak baráti árakon a csütörtöki sessionök alkalmával, Benski meg tolja a hiphopot.
Nem könnyű most senkinek – hajrá mindenkinek!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.