Hirdetés

Ahol az a menő, hogy nem menő: Budai Gesztenyés Nagyvendéglő (Szerethető éttermek 21. rész)

2019. november 28.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Annyira menő, hogy nem menő! Ezzel a csatakiáltással vezetnénk be, kissé talán pimasz módon Budakeszi és a tágabb értelemben vett környék kedvencét, a csak Gesztenyésként emlegetett, úri nevén Budai Gesztenyés Nagyvendéglőt. És azonnal exkuzáljuk is magunkat, ugyanis nagyon is (jól) menő hely a Gesztenyés, de nem abban a Pest-belvárosi vagy épp Balaton-parti módon, hanem úgy, amivel tényleg kiérdemli a szerethető jelzőt.
Hirdetés

Joggal beszélhetünk is polgári-úri múltról, hiszen 1902 óta – ízlelgessük csak, 117 éve! – várja vendégeit az egykori Motchnek-féle Nagyvendéglő. Az étterem kertjében növő gesztenyefák sem sokkal fiatalabbak, az összkép pedig adott egy igazán hangulatos vendéglői kerthelyiséghez. Létezik az a városközeli étterem kategória, amely a hívogató kerthelyiségeknek köszönhetően az éves nagy forgalmukat a meleg hónapokban produkálják. A Gesztenyés eshetne is éppen ebbe a kasztba, de nem teszi: egész évben nagy kedvenc, és meg kell jegyezni, hogy jól is sáfárkodnak az adottságaikkal. Az év minden szakában pörög a konyha, és rendkívül népszerű rendezvényhelyszínként is funkcionál, pályafutása alatt sok ezer friss házas költötte el itt a násznéppel az első vacsoráját férj-feleségi minőségben.

@Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

A családiasság kulcsszó itt. Ennek részben olyan praktikus okai is vannak, minthogy a Budakeszi Vadasparkba nagy számban érkező családok előszeretettel kötnek itt ki ebédre vagy vacsorára, a gyerekhangok itt tehát megszokottak, és hozzá is ad egy kis otthonosságot az étterem hangulatához.

Visszatérve a bevezetőben elhangzott tézismondatunkra: a legelső benyomást mégiscsak egy étterem megjelenése adja. Nos, a Gesztenyésben jól láthatóan nem gyűrűzött be a dizájnőrület, és nem húztak rá tulajdonképpen semmilyen stílust. Nem csináltak belőle sem amerikanizáló dinert, nem vették úrizálóra, de archaizáló, századeleji budai vendéglős berendezést sem kapott. Sallangmentes, egyszerű kívül és belül, ahol a jó hangulatért nem a dizájnerek által megkomponált enteriőr felel.

@Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

Adódik a kérdés, hogy ha egy étterem nem érez kényszert, hogy a beltérben-bútorokban a trendekhez igazítsa magát, vajon a konyháról is ugyanez mondható el? A határozott válasz: nem. A Gesztenyés étlapja abszolút megállja a helyét 2019-ben, halad a korral, de az egész étlapot áthatja a hagyomány-, és mondjuk ki: a magyar gyomor tisztelete.

A Budai Gesztenyés kakaslevese házi lúdgégetésztával @Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

Szerethető, sőt szeretett fogások készülnek, kultivált magyar ételek olyan ínyenc kikacsintásokkal, amelyek miatt még nem kér a vendég sem gasztronómiai értelmező szótárat, sem nagyítót az asztalokhoz.

Mangalicatarja káposztás speclivel és pörköltszafttal @Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

Méltán közkedvelt magyar, kisebb részben pedig nemzetközi kedvencek kerülnek a tányérokra, akár fúzióban is. Egy ékes példa erre a Háztáji csirke karfiolpaprikással, shimeji gombával és gnocchival. Ki ne szeretné együtt látni a csirke és a paprikás szavakat? De itt a paprikáshoz karfiol járul, mindennek gnocchi ágyaz meg (amit szintén ki ne szeretne?), a shimeji gomba pedig szintén egy olyan kis ínyenc plusz, amivel elemelkedik az étterem a széles körben vett, átlag vendéglők kategóriájából, mégsem érezzük a komfortunkból kibillentő, gasztronómiai határfeszegetésnek.

Háztáji csirke karfiolpaprikással, shimeji gombával és gnocchival @Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

Lassan átnyergel a rovatunk velőscsont-ajánló szériába, ugyanis zsinórban harmadszorra emeljük ki ezt az előételt (méltattuk az Ürömi Hüttében és a Bestiában is). Ez egy olyan tétel, amit tulajdonképpen kár különösebben variálni, hiszen egyszerűségében az ereje, de mindhárom helyen hozzáadták azt a kis pluszt – friss zöldeket és savakat –, amik révén még megkapóbb ez a komoly magyar éttermi hagyományokkal, sőt némi vendéglős romantikával bíró fogás.

Grillezett velős csont tormás remoulade mártással @Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

A Gesztenyésben nem sajnálják ebből a fogásból a szaftot, hiszen a grillezett csont mellé tormás remoulade mártás érkezik, a kenyér pedig dicséretes módon házi.

Lazac gravlax savanyított édesköménnyel, répasalátával, mandarinmajonézzel @Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

Az étlap nem csak izmos magyar fogásokat hoz, sőt kifejezetten fantáziadúsan nyúlnak a könnyedebb tételekhez is, ami ebben a vendéglői stílusban igazán dicséretes. Nem intézik el egy kerti saláta és egy Cézárnak nevezett valamivel ezt a szekciót sem, illusztráljuk fenti és lentebbi képeinkkel.

Vajban konfitált lazac hokkaido tökkel, pak choy-jal és mandarin jus-vel @Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

Szintén ennek az éttermi kategóriának típushibája (persze már akinek), hogy két laktató fogás után kijön egy irgalmatlan méretű/töménységű desszert. Itt ezen a téren is haladnak a korral, kulturált, jó ízű, nem émelyítő édességekkel zár az étlap. Nem utolsósorban pedig nincs étel itt, amihez ne ajánlanának jó magyar bort, ez is hangsúlyos vállalása a Gesztenyésnek.

Mangós túrótortácska kakaóbabbal @Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Facebook

Vékony jégen járnak azok az éttermek, akik mernek humorosak lenni, hiszen könnyen csaphat át a jókedv idétlenségbe, az erőltetett poénkodás és a komolytalanság, árnyát vetítve egy vendéglátóhelyre. Ahol azonban a személyesség, vendégcentrikusság ilyen erős, elbír egy kis jófejséget. Ennek jegyében például a Gesztenyés saját bevallása szerint az étteremvezető, Hegedűs János egy művészi vénával megáldott sármőr, dekoratőr, exséf és karbantartó, Goncsarov Dániel étteremvezető-helyettes borszakértőre itta magát, és itt lehet még csemegézni.

Közönségkedvenc ételek: a Budai Gesztenyés kakaslevese házi lúdgégetésztával, vadhúsból készült ételek, kacsa- és libafogások, Somlói galuska, "ahogyan ők gondolják"

Árak: előételek 1850-2650 Ft, levesek 1250-2600 Ft, főételek körettel 3350-4750 Ft, desszertek 1450-2350 Ft

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Cím: Budakeszi, Szanatórium utca 2./ Fő utca 1.
Nyitvartás: K-V 11:30-22:00, hétfőn zárva
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram