Hirdetés

Finom ételek, finomkodás nélkül – A Budai Gesztenyés kerthelyisége vénasszonyok nyaráért kiált

SZERZŐ: DiningGuide
2020. szeptember 2.
A Budai Gesztenyés kertjében könnyű ott felejteni magunkat... Azon városlakók pedig, akiknek nincs saját kertje vagy terasza, még inkább vonzódhatnak a nagy múltú vendéglő adta hangulathoz. Egy igazán erős, a legnagyobb hajtásban is mosolygós éttermi csapat, megbízható teljesítményű konyha és ismerős ízek tapsolják vissza újra és újra a közönség körében a Budai Gesztenyés Nagyvendéglőt.
Hirdetés

A Budai Gesztenyés Nagyvendéglő immár másodszorra szerepel a Szerethető éttermek rovatunkban, nyáron ugyanis a legjobb teraszos és kerthelyiséges kedvencek közül válogatunk. "A Gesztenyéstől" márpedig elválaszthatatlan a kerthelyisége. Ez nem az az étterem, ahol kertépítők és dizájnerek dolgoznak a zöldkörnyezet kialakításán, hiszen nem egy-két éve burjánzik itt az étteremnek is nevet adó erdőszéli gesztenyés.

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Nem is csak most kaptak a fejükhöz a budakesziek, hogy minden adott egy hangulatos helyi étteremhez, hiszen ahogyan azzal el is büszkélkedik a Gesztenyés, közel 120 éve működik itt vendéglő. Egy szanatórium közelsége általában két dolgot jelenthet. Ha mi kerülünk be oda, az a kevéssé szerencsés helyzet, viszont bármi, ami egy szanatórium közelében található, a legtöbb esetben csendes környezetet, sok zöldet és jó levegőt ígér.

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Így van ez pont a Gesztenyéssel is, ami tulajdonképpen Budakeszi és a XII. kerület határán helyezkedik el, sétatávolságra a tündérhegyi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettől.

Kirándulás célállomásaként is jó ötlet, kiindulási helyként azonban kevessé okos választás, mert egy itt elköltött, jó ízű trakta után nem biztos, hogy jól fog esni a hegymenet.
Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

A boldognak nevezett békeidőkben a környék Motchnek-féle Nagyvendéglőként szerette meg, az étterem belterében pedig több évtized divatjait és belsőépítészeti megoldásait fedezhetjük fel. Valószínűleg együtt alakult az évekkel, évtizedekkel, mára pedig összességében épp úgy hasonlít egy óriási családi házra, mint hagyományos vendéglőre.

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

A Gesztenyés konyhájában az a bizonyos csavar, hogy finoman újítanak, megjelennek a tányérjaikon modern textúrák és ízpárosítások is, de éppen csak annyira úrizálnak, hogy a stílusukkal és kínálatukkal szélesebb kört is meg tudjanak szólítani. Ízig-vérig vendéglő, ami nem ragadt bele a Kádár-korszak (nem jó értelemben vett) kockásabroszos vendéglátásába, a kortárs gasztronómia törekvései pedig meghökkenteni vágyás nélkül, funkcionálisan jelennek meg a fogásokban.

Egy libamájas-szarvasgombás előétel / Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

A Majoros Zolt séf vezette konyhának nagy erősségei a kacsaételek, beleértve a kacsa máját, mellét és combját, ugyanez elmondható a vadhúsos fogásokról. Az édes íz házasítása (eperragu, ánizsos cseresznyekrém) a vörös húsokkal és a laktató, masszív köretekkel (burgonyafánk, dödölle) láthatóan kézre áll a szakácsoknak, a magyar "vendéglős ízvilágnak" pedig alapelemei. Nem biztos, hogy abban a mesteri pillanatban kapják el a rozé kacsamellet, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, de jó ízű és közönségbarát ételek kerülnek az asztalra.

Kacsamell burgonyafánkkal, rebarbarával / Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Az ételekben mindig van egy kis játékosság, legyen az a (sajnálatos módon itthon) szokatlanabb alapanyagok használata, úgy mint rebarbara vagy nyúlmáj, de soha nem rugaszkodik el az elvontabb, kísérletező ízek világába. A tálalás azonban, ahogyan a képeken is látható, jellemzően modern és mutatós, és az adagokra sem panaszkodik a nagyközönség.

Vadas marha / Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

A desszertekért Szuhánszky Dávid cukrászséf felel. Az édességeken érhető talán leginkább tetten, hogy vendéglős tradíciók ide vagy oda, haladnak a korral, csak éppen nem vad ízkombinációk elé állítják a vendégeket, akik a legtöbb esetben családi, céges vagy romantikus vacsorára érkeznek.

A cél láthatóan a polgárok kényeztetése, és nem a pukkasztása.

Málnatorta / Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Az ebédmenüben a változatosság mellett állandó szereplők az otthoni ízek, mint a tökfőzelék fasírttal, vagy az éttermi klasszikusok, mint a jó öreg cordon bleu. Hiába a kissé kieső helyszín, a környék nagy slágere a Gesztenyés ebédmenüztetése.

A Gesztenyés Somlói galuskája / Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
Közönségkedvenc ételek:

Konyakban pácolt kacsamájterrine kaláccsal, A Budai Gesztenyés kakaslevese házi orsótésztával, Szarvascomb erdei gombákkal, tepertős dödöllével és pirított nyúlmájjal, A Gesztenyés Somlói galuskája

Árak: előételek-levesek 1350-2750 Ft, főételek körettel 3550-4950 Ft, desszertek 1550-2350 Ft

Heti ebédmenü: keddtől péntekig 11:30-15:00 leves és főétel 2200 Ft, + desszert 800 Ft

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Cím: Budakeszi, Szanatórium utca 2./ Fő utca 1.
Nyitvartás: K-V 11:30-22:00, hétfőn zárva
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram