Ma már világszerte városi emberek tömegei próbálnak több-kevesebb sikerrel meggyőződni arról, hogy a bio, öko, háztáji, szabadtartású és a többi címkék valóban azt takarják-e, amit hirdetnek, és érdemes-e jóval drágábban megvennünk ezeket a termékeket, mint a nagyipari termelésben készült társaikat.
Erre a dilemmára ad frappáns választ egy berlini hely.
A berlini Good Bankban a vendégek szeme előtt nőnek és kerülnek az asztalra a friss zöldségek. A hely a világ első "függőleges farm-to-table" éttermeként hirdeti magát.
A parasztgazdaságok mellett létrehozott, azok friss terményeiből főző vendéglátóhelyek persze nem ismeretlenek a világban, Olaszországban komplett turizmus épül erre. A Good Bank egyik nagy vállalása éppen az, hogy
a farm-to-table koncepciót a 3 és fél milliós lakosságú német főváros egyik belvárosi negyedében, Mittében valósították meg.
Ez esetben állattartásról természetesen szó nincs, a Good Bank növénytermesztő "vitrinjeiből" friss zöldségek kerülnek az asztalra. Hangsúlyozottan nem génmanipulált magokból, tápanyagokban gazdag földből nőnek, vegyszer nem éri őket, és még azzal sem növelik az ökológiai lábnyomot, hogy oda kellene szállítani őket az étterembe.
Hiszen gondoljunk csak bele, ezek a zöldek soha nem láttak napfényt, nem érik őket a természet erői. Egy berlini start-up cég, az Infarm fejlesztése ez a vitrines termesztési mód, amellyel akár a város közepén (a Mitte egyébként közepet jelent) természetes fény és föld nélkül is lehet zöldséget előállítani.
"A különbség kóstolható" – hangzik a Good Bank ajánlása, nagyon büszkék ugyanis arra, hogy ilyen körülmények között is ízletes, tápanyaggazdag zöldségeket termesztenek.
Képek az étterem FB oldaláról.