Egy hete nyitottak, és a múlt heti termeléshez képest már megduplázták a készülő adagok számát. És mindez sem volt elég ahhoz, hogy ma már délutánra ki ne fogyjanak tésztakészleteikből. A Cvekedliben nincs ugyanis végtelen mennyiségű száraztészta és mirelitáru a raktáron: friss tésztáikat maguk gyúrják, formázzák, és mindössze hatféle ételt kínálnak belőle, csupa friss alapanyagokból. Ahogyan azok az ételbárok, akik komolyan veszik a főzést és a vendégeiket.
Gabulya Erik, Gabulya Máté és Délceg Máté hármasát a családi kötelék és egy gyerekkori barátság fűzi össze. Útjaik találkoztak és elágaztak, több városban találkoztak, majd sokévnyi tanulás, külföldi kalandok után megállapodtak Nyíregyházában.
A Nyíregyháza, Budapest, London, Torontó-tengely
A testvérpár egyik tagja, a Cvekedli séfje, Gabulya Erik Torontóban született (ő tehát kettős kötődésű), élete során vissza is tért oda. Magyarországon a Gundel szakiskola képzését végezte el; Kanada gasztronómiája pedig híres a francia befolyásról, így a kinti konyhákon ő is a legjobb iskolát kapta, a klasszikus francia konyha alapjait sajátította el.
Gyakornokoskodott a Gerbeaud Házban, majd Szulló Szabina és Széll Tamás idején az Onyxban is. Bő négy évet Londonban is dolgozott, legfontosabb állomása itt a kiváló fine dining étterem, az ekkor még vegetariánus és vegán Gauthier Soho volt. A neves hely különlegessége, hogy a klasszikus francia konyhát ötvözi a (ma már 100%-ban) vegán gasztronómiával.
Gabulya Máté is dolgozott Londonban, többek között a Gauthier Soho-ban, és testvérével szép szimbiózisban ő a vendégtérben képzelte el jövőjét. Arca ismerős is lehet a hazai gourmet közönségnek, összesen két és fél évet dolgozott a budapesti Michelin-csillagos Stand kötelékében, üzletvezető-helyettesi posztig jutva a ranglétrán Szulló Szabina, Csahók Ibolya, Széll Tamás és Hamvas Zoltán mellett. Ő
Délceg Máté a képeken nem látható harmadik alapítótag, aki a konyhán kívüli háttérmunkákat viszi.
A Standos előzmények a tudáson kívül a látványkonyhában is visszaköszönnek a Cvekedliben: "Nálunk az illatkavalkádban premier plánból nézheted, hogyan készül az ételed!" Az alábbi invitálásuk pedig a Stand25 koncepcióját idézi meg:
"Nálunk még a káposztás kocka is olyan, mintha nagymama csinálta volna, de mégis olyan, mint amilyet még sosem ettél."
"Minden étteremnyitás rizikós"
Arra a kérdésünkre, hogy mennyire bátran nyitnak új helyet a negyedik járványhullám küszöbén, lakonikusan csak ennyit mondanak: "Minden étteremnyitás rizikós. Nyíregyházán erre nagy igény volt, ez tökéletesen látszik az elmúlt egy hét érdeklődéséből. Nem tudunk elég tésztát készíteni. A minőséget stabilan tartva próbáljuk növelni a termelési mennyiséget, és fel vagyunk készülve az esetleges újabb étterembezárásokra is. Lefőztük, dobozoltuk, kipróbáltuk, hogyan viselkednek a tésztáink elvitelre, és ha nem kell sokáig állniuk, megmarad az élvezeti értékük."
Cvekedli tésztabár
Cím: Nyíregyháza, Dózsa györgy utca 61.
Nyitvatartás: H-P 11:00–20:00 (hétvégén zárva)
Az étterem weboldala és Facebook-oldala