Májusban jelent meg a Főzz a Séffel!-sorozatunk utolsó írása, az éttermi élet akkori óvatos újraindulásával zártuk rovatunkat. Most kevésbé bénító a helyzet, mint márciusban volt (kezdünk hozzászokni a felborult élethez), eljött az idő, hogy folytassunk sorozatunkat. Újra elhozzuk a séfeket, cukrászokat és pékeket a Dining Guide olvasóinak otthonaiba – ha már mi nem látogathatunk el kedvenc helyeinkre. Rosenstein Tímeával élesztjük fel a rovatot, aki ugyan nem főz és nem is séf, ellenben remek cukrász, aki most megmutatja híres almás pitéjének őszi kiadását!
Amerikai süteményként híresült el a sütőtökös pite, de semmi sem indokolja, hogy ne készítsük el otthon. A sütőtök kedvelőinek egy új arcát mutathatja a sokoldalú (és –fajtájú) zöldség. Mi most arra buzdítunk mindenkit, ha már megvolt a klasszikus krémleves és a tepsiben rozmaringgal sült verzió, pitébe vele!
„Karácsony illat lett tőle a lakásban”
– fogalmazott cukrász egyik ismerőse. Lehet ez az alkalom egy kellemes soft opening az ünnepekre, az Egyesült Államokban pedig éppen a holnapi napon ünneplik a hálaadást, amikor rengeteg otthonban kerül ez a pite az asztalra.
Szívesen fűznénk megható történetet Rosenstein Timihez és szépséges sütőtökpitéjéhez, de a valóságban ez egy ellentmondásos kapcsolat. A cukrász ugyanis egy falatot sem eszik belőle, a népes Rosenstein-család tagjaira bízza a nemes feladatot. Amikor ugyanis négy gyermeke közül Lucával volt várandós, másik kislánya Mira rajongott a sütőtökért. Ő kismamaként ki nem állhatta az unos-untalan sütött-főzött sütőtök illatát, és ez már így is marad.
Sem vásárlói, sem rokoni panasz azonban nem érkezett még rá, úgyhogy sok sikert kívánunk a készítéséhez!
Elsőként következzenek a recept hozzávalói, majd lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusa a cukrász tippjeivel.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 db tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g sütőtökpüré
- 150 ml tej
- 150 ml tejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
- 2 db M-es méretű tojás
- 30-50 g cukor (a sütőtök édességétől függően)
- fahéj ízlés szerint
- mézeskalács-fűszerkeverék ízlés szerinti arányban: kardamom, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors
A készítés módja:
Egy nagy sütőtököt feldarabolunk, tepsire tesszük, lefedjük alufóliával és 190 fokon 1-1,5 órát sütjük. Akkor jó, amikor már pépes állagú. Kivesszük a sütöből és félre rakjuk hűlni.

A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
Pihentetés után 3-4 mm vastagságura nyújtjuk, 24-26 cm-es piteformába helyezzük.

Széleit egyenesre vágjuk, villával megszurkáljuk az alját. Ráfektetünk egy sütőpapírt, beleöntünk száraz babot, (rizst, lencsét ami van otthon) és 190 fokon 15 percig sütjük. Ezután leszedjük róla a babot és a sütőpapírt.
Tálba tesszük a sütőtökpürét, tejet, tejszínt, tojásokat, cukrot és a fűszereket majd egy botmixerrel pépesítjük. A tésztába beletöltjük a pürét és 180 fokon további 35-40 percet sütjük.
A maradék tésztát (amit levágtunk a széléről) ujra kinyújtjuk, leveleket vágunk belőle 180 fokon 10-12 percig sütjük majd a kész pite tetejét megdíszítjük vele.

Tippek a cukrásztól:
1.A maradék sütőtök pürét le is fagyaszthatjuk legközelebbi sütésnél csak hagyni kell szobahőmérsékleten kiolvadni.
- A tészta összegyúrását gyorssan végezzük, hogy a vaj ne olvadjon meg benne.
3.A töltelék ízesítése előtt kóstóljuk meg a sütőtököt, az édességétől függően adjuk hozzá a megadott cukormennyiséget
- A tésztában és a töltelékben is helyettesíthető a cukor eritrittel vagy nyírfacukorral.
- Kerámia formában az alap megsütése tovább tart, 5-10 perccel tovább hagyjuk a sütőben.
- A tetejét bármilyen formákkal díszíthetjük, használhatunk pucolt tökmag szemeket is hozzá.

Ha az almás pitére szavazna:
