Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi illatok már most: Rosenstein Tímea sütőtökös pitéjének bátran álljunk neki otthon mi is!

SZERZŐ: DiningGuide
2020. november 25.
Amerikai süteményként híresült el a sütőtökös pite, de semmi sem indokolja, hogy ne készítsük el otthon. A sütőtök kedvelőinek egy új arcát mutathatja a sokoldalú (és –fajtájú) zöldség. Mi most arra buzdítunk mindenkit, ha már megvolt a klasszikus krémleves és a tepsiben rozmaringgal sült verzió, pitébe vele!
Hirdetés

Rosenstein Tímea ugyan nem főz és nem is séf, ellenben remek cukrász, aki most megmutatja híres almás pitéjének őszi kiadását!

„Karácsonyillat lett tőle a lakásban”

- fogalmazott cukrász egyik ismerőse. Lehet ez az alkalom egy kellemes soft opening az ünnepekre, az Egyesült Államokban pedig éppen a holnapi napon ünneplik a hálaadást, amikor rengeteg otthonban kerül ez a pite az asztalra.

https://www.instagram.com/p/BYp_A-dhMZw/

Szívesen fűznénk megható történetet Rosenstein Timihez és szépséges sütőtökpitéjéhez, de a valóságban ez egy ellentmondásos kapcsolat. A cukrász ugyanis egy falatot sem eszik belőle, a népes Rosenstein-család tagjaira bízza a nemes feladatot. Amikor ugyanis négy gyermeke közül Lucával volt várandós, másik kislánya, Mira rajongott a sütőtökért. Ő kismamaként ki nem állhatta az unos-untalan sütött-főzött sütőtök illatát, és ez már így is marad.

Sem vásárlói, sem rokoni panasz azonban nem érkezett még rá, úgyhogy sok sikert kívánunk a készítéséhez!

Elsőként következzenek a recept hozzávalói, majd lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusa a cukrász tippjeivel.

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 db tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g sütőtökpüré
  • 150 ml tej
  • 150 ml tejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
  • 2 db M-es méretű tojás
  • 30-50 g cukor (a sütőtök édességétől függően)
  • fahéj ízlés szerint
  • mézeskalács-fűszerkeverék ízlés szerinti arányban: kardamom, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors

A készítés módja:

Egy nagy sütőtököt feldarabolunk, tepsire tesszük, lefedjük alufóliával és 190 fokon 1-1,5 órát sütjük. Akkor jó, amikor már pépes állagú. Kivesszük a sütöből és félre rakjuk hűlni.

  • A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
  • Pihentetés után 3-4 mm vastagságura nyújtjuk, 24-26 cm-es piteformába helyezzük.
  • Széleit egyenesre vágjuk, villával megszúrkáljuk az alját.
  • Ráfektetünk egy sütőpapírt, beleöntünk száraz babot (vagy rizst, lencsét, ami van otthon), és 190 C fokon 15 percig sütjük.
  • Leszedjük róla a babot és a sütőpapírt.
  • Tálba tesszük a sütőtökpürét, tejet, tejszínt, tojásokat, cukrot és a fűszereket, majd egy botmixerrel pépesítjük. A tésztába beletöltjük a pürét, és 180 C fokon további 35-40 percen át sütjük.
  • A maradék tésztát – amit levágtunk a széléről – újra kinyújtjuk, leveleket vágunk belőle, és 180 C fokon 10-12 percig sütjük, majd a kész pite tetejét díszítjük vele.

Tippek a cukrásztól:

  1. A maradék sütőtökpürét le is fagyaszthatjuk, és a legközelebbi sütésnél csak hagyni kell szobahőmérsékleten kiolvadni.
  2. A tészta összegyúrását gyorssan végezzük, hogy a vaj ne olvadjon teljesen szét benne.
  3. A töltelék ízesítése előtt kóstoljuk meg a sütőtököt, és az édességétől függően adjuk hozzá a megadott cukormennyiséget.
  4. A tésztában és a töltelékben is helyettesíthető a cukor eritrittel vagy nyírfacukorral.
  5. Kerámiaformában az alap megsütése tovább tart, 5-10 perccel tovább hagyjuk a sütőben.
  6. A tetejét bármilyen formával díszíthetjük, és akár használhatunk pucolt tökmagszemeket is hozzá.
Íme!

Ha az almás pitére szavazna:

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram