Rosenstein Tímea ugyan nem főz és nem is séf, ellenben remek cukrász, aki most megmutatja híres almás pitéjének őszi kiadását!
„Karácsonyillat lett tőle a lakásban”
- fogalmazott cukrász egyik ismerőse. Lehet ez az alkalom egy kellemes soft opening az ünnepekre, az Egyesült Államokban pedig éppen a holnapi napon ünneplik a hálaadást, amikor rengeteg otthonban kerül ez a pite az asztalra.
https://www.instagram.com/p/BYp_A-dhMZw/
Szívesen fűznénk megható történetet Rosenstein Timihez és szépséges sütőtökpitéjéhez, de a valóságban ez egy ellentmondásos kapcsolat. A cukrász ugyanis egy falatot sem eszik belőle, a népes Rosenstein-család tagjaira bízza a nemes feladatot. Amikor ugyanis négy gyermeke közül Lucával volt várandós, másik kislánya, Mira rajongott a sütőtökért. Ő kismamaként ki nem állhatta az unos-untalan sütött-főzött sütőtök illatát, és ez már így is marad.
Sem vásárlói, sem rokoni panasz azonban nem érkezett még rá, úgyhogy sok sikert kívánunk a készítéséhez!
Elsőként következzenek a recept hozzávalói, majd lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusa a cukrász tippjeivel.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 db tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g sütőtökpüré
- 150 ml tej
- 150 ml tejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
- 2 db M-es méretű tojás
- 30-50 g cukor (a sütőtök édességétől függően)
- fahéj ízlés szerint
- mézeskalács-fűszerkeverék ízlés szerinti arányban: kardamom, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors
A készítés módja:
Egy nagy sütőtököt feldarabolunk, tepsire tesszük, lefedjük alufóliával és 190 fokon 1-1,5 órát sütjük. Akkor jó, amikor már pépes állagú. Kivesszük a sütöből és félre rakjuk hűlni.
- A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
- Pihentetés után 3-4 mm vastagságura nyújtjuk, 24-26 cm-es piteformába helyezzük.
- Széleit egyenesre vágjuk, villával megszúrkáljuk az alját.
- Ráfektetünk egy sütőpapírt, beleöntünk száraz babot (vagy rizst, lencsét, ami van otthon), és 190 C fokon 15 percig sütjük.
- Leszedjük róla a babot és a sütőpapírt.
- Tálba tesszük a sütőtökpürét, tejet, tejszínt, tojásokat, cukrot és a fűszereket, majd egy botmixerrel pépesítjük. A tésztába beletöltjük a pürét, és 180 C fokon további 35-40 percen át sütjük.
- A maradék tésztát – amit levágtunk a széléről – újra kinyújtjuk, leveleket vágunk belőle, és 180 C fokon 10-12 percig sütjük, majd a kész pite tetejét díszítjük vele.
Tippek a cukrásztól:
- A maradék sütőtökpürét le is fagyaszthatjuk, és a legközelebbi sütésnél csak hagyni kell szobahőmérsékleten kiolvadni.
- A tészta összegyúrását gyorssan végezzük, hogy a vaj ne olvadjon teljesen szét benne.
- A töltelék ízesítése előtt kóstoljuk meg a sütőtököt, és az édességétől függően adjuk hozzá a megadott cukormennyiséget.
- A tésztában és a töltelékben is helyettesíthető a cukor eritrittel vagy nyírfacukorral.
- Kerámiaformában az alap megsütése tovább tart, 5-10 perccel tovább hagyjuk a sütőben.
- A tetejét bármilyen formával díszíthetjük, és akár használhatunk pucolt tökmagszemeket is hozzá.
Ha az almás pitére szavazna:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.