Az egri Macok Bisztró mindennemű költői túlzás nélkül a minőségi vidéki éttermek egyik szinonimája. Az egri óváros szegletében működtetett családi vállalkozás, ahol úgy működtetnek országos szinten színvonalas szolgáltatást, hogy közérthetőek is tudnak is maradni. Amikor a Macokban eszik a (fővárosi) ember, megjegyzi magában, hogy ezeket a szemet gyönyörödtető tálalásokat, ételkompozíciókat, alapanyag-használatot Budapesten mennyivel magasabb árra taksálnák – egyúttal az adagok is biztosan kisebbek lennénel.
Alkalmazkodni a helyi igényekhez és a megvalósítás lehetőségeihez, ugyanakkor nem engedni a nívóból, ez a Macok trükkje, és ez lehet a titka is annak, hogy az újranyitás óta felyamatos teltházzal megtelt terasszal mennek. Kicsit mindig izgulunk a Főzz a Séffel!-rovatunkban, hogy az általunk kért egyszerű, közismert ételek jól is nézzenek ki, hiszen hiába imádja egy ország a pacalpörköltöt, paprikás krumplit vagy mákos gubát, nem a leginkább fotogén ételek. Macsinka János azonban olyan mutatósan tálalja a túrós palacsintát is, hogy kedvünk támad azonnal elgondolkodni, minden hozzávalónk van-e otthon? Következik a túrókrémes palacsinta vaníliasodóval!
Séftippek Macsinka Jánostól
- A palacsintatésztába tehetünk egy kis reszelt citromhéjat vagy akár narancshéjat, enyhén barnított vajat az ízhatás kedvéért, a bátrabbak egy csipetnyi curryport is tehetnek bele
- Nagymamám élesztővel is készített palacsintát / ehhez a recepthez 2 dkg élesztőt langyos tejben felfuttatunk /, puha, szivacsos szerkezetű tésztát kapunk, amely szintén megér egy próbát.
- Ha nem akarunk vaníliasodót készíteni, egyszerűsíthetjük egy édes tejfölöntettel, ami nem más, mint 4 dl tejföl, 5 db tojássárgája, 6 dkg porcukor, 2 dl tejszín és 1 db vaníliarúd magjának keveréke. Felhabosítva ugyanúgy alkalmazhatjuk, mint a sodót.
- Ha krémesebb túrót akarunk kapni, tegyük egy szűrőbe, és csöpögtessük le a vizet.
- A 8 deciliter zsíros tej fele lehet tejszín is!
- Ha a tálalás előtt tetejét megszórjuk kristálycukorral, és zsebsárkánnyal (kézi lángszóróval) végigmelegítjük, karamellizáljuk, egy creme brulée állagot is el tudunk érni. Persze csak akinek van otthon ilyen eszköze.
- Narancslekvárral is nagyon finom ez az ízvilág!
- Nyáron egy kis mézben sült gönci barackkal is megbolondíthatjuk... Így garantáltan emlékezetes lesz.
Túrókrémes palacsinta vaníliasodóval
Palacsintatészta kb. 10 db palacsintához
- 20 dkg liszt
- 1 ek. cukor
- 1 csipet só
- 2 db közepes méretű egész tojás
- 4 dl tej
- 2 dl szóda vagy szénsavas víz
- 10 dkg derített (felforrósított, írójától elválasztott) vaj
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, a tejjel és a vízzel csomómentesre keverjük, a felhevített vajon serpenyőben egyenletesen eloszlatva egy-két percig sütjük.
Túrókrém
- 1 kg túró (zsíros, ha lehet, házi)
- 5 db közepes tojás
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 2 db kezeletlen citrom héja
- 10 dkg rumba áztatott mazsola
- 12 dkg kristály cukor
- 3 dkg vaj
A tojássárgáját a cukorral, a vanília kikapart belsejével habosra keverjük, majd hozzáadjuk az áttört túrókrémet, a rumba áztatott mazsolát, a tojásfehérjéből készült habot, majd az egészet lazán összekeverjük. A töltelékkel megkenjük a palacsintát, széleit behajtva feltekerjük, majd kivajazott hőálló edénybe rakjuk.
Vaníliasodó
- 8 dl zsíros tej
- 8 db közepes tojássárgája
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
- 10 dkg kristálycukor
A tojássárgáját habüstben a cukorral habosra keverjük, majd vízgőz felett a vaníliarúddal felmelegített tejet hozzáadjuk amíg sűrűsödni nem kezd, majd leöntjük vele a palacsintákat. 150 C fokos előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.
Gyümölcsökkel ízlésesen elrendezve és házi baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.