Hirdetés
Hirdetés

Főzz a Séffel!#19 Így készül Rosenstein Tímea híres-nevezetes almás pitéje

SZERZŐ: DiningGuide
2020. április 16.
Komoly felvevőpiaca van Rosenstein Tímea desszertremekeinek, az éttermet vezető Rosenstein Róbert és felesége ugyanis négy gyermeket nevel. Az ügyes kezű cukrász édességei a Rosenstein Étterem kínálatában is felbukkannak, mi pedig örömmel jelentjük, hogy egy igazi Rosenstein Timi-klasszikus elkészítését oszthatjuk meg olvasóinkkal!
Hirdetés

Ugye mindenkinek megvan Rosenstein Tímea tavalyi sztorija a Google-lel? Közel egy éve történt, hogy a techgigász meghirdette #MySuperG hashtaggel meghirdette a felhasználóknak, ki mit tud kihozni az ikonikus sárga-piros-kék-zöld betűlogóból. A magyar cukrász a jól ismert Ki nevet a végén? nevű társasjáték alapötletét (íme!) dolgozta át a Google-logóra, a cég pedig ráharapott. És minden bizonnyal szó szerint is ráharapott volna, ha nem "csak" fotón kapja meg a süteményt.

Rosenstein Tímea márpedig egy igazi pitenagymester, akinek #pieart hashtaggel csodálhatjuk meg Instagramon az alkotásait. Amikor felkértük a Főzz a Séffel!-sorozatunkba, nem is volt kérdés, hogy milyen irányban induljunk a receptek terén. Nagy előnye az alábbi receptnek, hogy az év bármely hónapjában elkészíthető, hiszen alma van, liszt van, tojás van... Indulhat is a pitesütés!

A sütőbe kerülés előtti állapot

Elsőként a séf konyhai tippjeit osztjuk meg olvasóinkkal, ezután közöljük a recepthez a hozzávalókat, majd pedig lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusát.

Cukrásztippek Rosenstein Tímeától:

  • Gyorsan végezzük a tészta összegyúrását, hogy a vaj ne olvadjon meg!
  • A vajat felhasználás előtt be is rakhatjuk 5-10 percre a fagyasztóba a cél érdekében.

Nem baj, ha kemény!

  • Ha van rá lehetőségünk, géppel dolgozzuk össze a tésztát – a saját érdekünkben.
  • Az almát érdemes megkóstolni felhasználás előtt, és az ízének megfelelően édesíteni a cukorral.
  • Ha valaki egészségügyi vagy életmódbeli okokból kerülné a kristálycukor fogyasztását, a tésztában és a töltelékben is helyettesíthetjük a cukrot eritrittel vagy nyírfacukorral.
  • Ha a tésztát a hűtőbe rakás előtt elfelezzük és kissé ellapítjuk, egyből nyújtható lesz a tészta a hűtés után.
  • Már magát a nyújtást is érdemes egy sütőpapíron végezni, így könnyen a tepsibe helyezhető lesz a tészta.
  • Ha nem tepsit, hanem kerámiából készült piteformát használunk, az alsó tésztaréteget érdemes elősütni 15 percig. A szilikon, illetve fém formákban ez a lépés nem szükséges!
  • A felső tésztaréteget bármilyen formában variálhatjuk. Ha nem mintázzuk felül, hanem teli tésztaréteget teszünk a tetejére, sütés előtt villával szurkálják meg, hogy a gőz távozhasson a sütés során.
  •  Nem szükséges a tetejét fahéj-barnacukor keverékkel megszórni, de így egy izgalmas ropogós réteget kapunk, érdemes kipróbálni vele!

Íme, még egy formázott tetejű almás pite a cukrásztól:

Az almás pite hozzávalói:

  • 500 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 250 g vaj
  • 2 tojás

Töltelékhez:

  • 8-10 db alma
  • 30 g cukor
  • fahéj ízlés szerint

A kenéshez egy kis tojás, fahéj, barnacukor

Az almás pite elkészítése:

  • A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd a kisebb kockákra vágott vajat elmorzsoljuk benne.
  • Hozzáadjuk a tojásokat, és gyorsan összegyúrjuk.
  • Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 30 minimum percre.
  • Az almákat megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  • Ízlés szerint megcukrozzuk az almát!
  • 5-10 perc múlva enyhén kinyomkodjuk a levét, és fahéjjal ízesítjük.
  • A tészta egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk 5 mm vastagságúra.
  • A sütőformába tesszük a tésztát, majd rátesszük az almatölteléket.
  • Kinyújtjuk a tészta másik felét is, szintén 5 mm vastagságúra. Rátesszük az almarétegre.
  • A tetejét megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk fahéjas barnacukorral.
  • Előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 45 percet sütjük.
Csak bátran, nagy sikerünk lesz vele!

Süssön együtt a gyenesdiási Mónisütivel is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram