Igazi karanténrecept valósult meg az ország egyik legismertebb séfjének otthoni konyhájában. Ahogyan Sárközi Ákos fogalmazott: „én sem így képzeltem el eredetileg, hiszen tökraguban gondolkodtam bébiparajjal és izgalmas friss zöldfűszerekkel, de mivel az volt a kérés, hogy abból főzzek, ami van otthon, ez az étel született meg egy szombati ebéd alkalmával.”

Akár a séf előző receptjéhez, a rakott nyúlcombhoz (más combhúsból is kiváló a recept!) is illeszthetjük köretként az alábbi tökfőzelékreceptet – jól fognak állni egymáshoz.
Ha pedig tartjuk az alábbi receptben feltétként megadott zöldségfasírtot és tojást, egy könnyed, igazi tavaszi fogást kapunk. Ha nincs kedvünk vagy alapanyagunk a zöldségfasírthoz, csak tojással is remek; és fordítva: csak a zöldségfeltéttel is jól működik a recept tojás nélkül.

Elsőként a séf konyhai tippjeit osztjuk meg olvasóinkkal, ezután közöljük a recepthez a hozzávalókat, majd pedig lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusát.
Séftippek Sárközi Ákostól
- A rakott nyúlcomb receptben is ajánlotta a séf a mikrohullámú sütőben való főzést. Most is azt javasolta, hogy mikróban főzzük elő a krumplit, így a leggyorsabb és legegyszerűbb!
- El lehet készíteni az ételt fagyasztott tökből is, de ha arra a friss, tavaszi főzelékre vágyunk, ami Sárközi Ákos keze alatt született meg, vegyünk és főzzünk zsenge vajtököt
A friss töknek sem tart több ideig a megfőzése, viszont megmarad a harapóssága.
- A zsenge tök frissessége, „zöldségesebb” jellege összehasonlíthatatlan a kiolvasztott, gyalult tökével.
- Kockázzunk hozzá egy kisebb darab – lehetőleg szétfővő fajta – krumplit a főzelékhez. A keményítőtartalma ad egy természetes sűrűséget a főzelékünknek.

- Ha kiolvasztott, gyalult tökből főzünk, számoljunk a vizes közeggel, vagyis a kieresztett folyadékmennyiséggel!
- A tejszínnel elég csak összeforralni a tököt. Nem kell hosszabban együtt főzni őket.
- Tejföllel is finom ez a főzelék, de a séf kifejezetten tejszínnel ajánlja! Sokkal lágyabb, selymesebb ízvilágot kapunk. (Ákos egyébként a gyerekek miatt sem savanyúbb ízvilágban gondolkodott, és nem akart például ecetet sem használni.)
- A kukoricás zöldségfasírtokat a reszelt krumpli és a tojás fogja össze. Laza, nedves golyókat formázzunk belőle! Ne nyomkodjuk nagyon ki belőlük a nedvességet.
- A séf mirelit kukoricát használt, de a konzerv kukorica is tökéletes.
- Az ilyen típusú fasírtokat nagyon sokféleképpen el lehet készíteni.
Akár aszalt zöldségekkel, paradicsommal, különleges sajtokkal – egyszóval tényleg bármivel!
- A séf trappistasajtot használt, de bármilyen reszelhető sajt jó bele.
- Ki milyen tojást szeret: lehet tükörtojással, buggyantott vagy éppen (húsvétről megmaradt) főtt tojással is készíteni!

- A parmezánt még melegen gyorsan rárakta a séf egy pohárra, amikor még hajlítható, így szépen formázható. Erre a formára fog kihűlve megdermedni.
Zsenge tökfőzelék zöldségfasírttal és tükörtojással

Hozzávalók 4 személyre:
- 5 db tojás
- 2-3 dl tejszín
- 1 db vöröshagyma
- 400 gramm mirelit kukorica
- 300 gramm friss tök 1 db
- 100 gramm vaj
- 150 gramm sajt – a séf trappistasajtot használt (a fasírtokba)
- 2-3 db burgonya
- Só, bors, cukor ízlés szerint
- Kis olaj a fasírtok és/vagy a tojások kisütéséhez
- Opcionális: kb. 6 dkg parmezánsajt (a chips-hez)

Elkészítés:
- Első körben a burgonyákat héjastól mikrohullámú sütőben 2-3 perc alatt puhára főzzük.
- Megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, majd a tököt.
- A hagymát vajon dinszteljük, majd hozzáadjuk az apróra vágott tököt és egy gerezd fokhagymát. Sóval borssal, pici kis cukorral ízesítjük.
- Két-három perc pirítás után tejszínnel felöntjük, és készre főzzük.
- Nagyon gyorsan megfő a friss tök, így a főzelék el is készül 10 perc alatt. Friss petrezselyemmel akár snidlinggel vagy újhagymával ízesíthetjük.

- A kukoricafasírthoz a főtt burgonyát meghámozzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- A mirelit kukoricát vajon megpároljuk, majd a burgonyához adjuk. Egy darab tojással, reszelt sajttal, majd sóval, borssal ízesítjük.
- A parmezáncsipkéhez (avagy chips-hez) a teflonserpenyőt felmelegítjük, félrehúzzuk a forró serpenyőt, ráreszeljük a sajtot aprólyukú reszelőn. Amikor kezd színeződni a sajt, alányúlunk spatulával, és megfordítjuk. Ropogósra sütjük.
- A kész fasírtokat teflonserpenyőben ropogósra sütjük, majd melegen fogyasztjuk. A séf tükörtojással és parmezánchips-szel tálalta – mégpedig kétféleképpen, egy fine dining, illetve egy otthoni formában... Ráismerünk Sárközi Ákos stílusára és hozzáállására!
A tökfőzelékhez is remek az alábbi recept a séftől... Rakott nyúlcomb (más combhúsból is remek)
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.