Hirdetés
Hirdetés

Főzz a Séffel!#17 Pofonegyszerű répatorta a Mónisütitől

SZERZŐ: DiningGuide
2020. április 12.
Habár nem séf, a gyenesdiási Mónisütit is felkerestük sorozatunkba. Náluk ezekben a felfordult időkben is folyamatosan zajlik a sütés, sőt hamarosan Budapestre is szállítani kezd a balatoni cukrász és csapata. Mert szerencsére őnáluk még egyben van a csapat. Akárcsak ez a tortarecept, amit tényleg annyira könnyű megsütni, hogy a legjobb szívvel ajánljuk kezdőknek is! Meg fogja hozni a kedvet és önbizalmat a további sütésekhez is.
Hirdetés

A Mónisütiről elmesélhetjük, hogy egy kicsit a Dining Guide felfedezettje is. Az évente megjelenő étteremkalauzunkban nem kapnak helyet olyan vállalkozások, amelyeknek nem működik saját helye, de 2018-ban így került be a gyenesdiási cukrász, Kövérné Kalmár Mónika a kiadványunkba. Mint utóbb megtudtuk, ezzel az értékeléssel nagy lendületet adtunk az akkor kiszállításra berendezkedett mikrovállalkozásnak, amely mára cukrászdaként működik.

Egy húsvéti receptet kértünk a cukrásztól, aki a répatortát javasolta, ugyanis ekkortájt nagy kereslet mutatkozik rá. Kicsit meglepődtünk, hogy az amerikai jövevény édesség miért is húsvéti? Megbeszéltük, hogy természetesen semennyire, de Kövérné Kalmár Mónika szerint ennek egész egyszerűen az lehet az oka, hogy a répát a nyúllal, a nyulat pedig a húsvéttal kötik össze sokan.

A recept egész évben bomba választás, ugyanis egyszerű, és nagyon ízletes. Lássuk!

Cukrásztippek Kalmár Mónikától

  • Kezdjük is egy extrém tippel, ugyanis sárgarépa helyett céklával is elkészíthető a torta. Mégpedig gyönyörű lila lesz a színe és kiváló az íze. A cukrász javaslata szerint, ha céklával készítjük, tartsuk titokban, mert aki meghallja, nagy eséllyel visszakozni fog. Pedig zseniális vele.
  • Mandulát, dió és pisztáciát is ír a recept, de ha a csonthéjasokból nem mindegyik áll rendelkezésre, akkor is működni fog a recept! Az összmennyiséget viszont tartsuk.
  • Ha nem szeretjük a mazsolát, vagy történetesen nincs otthon, más aszalt gyümölccsel is tökéletes lesz. Aszalt sárgabarackkal vagy mással.
  • Ha vaníliarúd nincs otthon, igazi vaníliakivonat, -őrlemény vagy -paszta is tökéletes. (A hiteles ízek érdekében a cukrász nem ajánlja a vaníliautánzatot tartalmazó cukrot. Akkor inkább hagyjuk ki. Vanília nélkül is finom tud lenni.)
  • Sütőpor szerepel a receptben, de ennek híján fél kávéskanál szódabikarbónát is használhatunk. De ne szaladjon túl, hogy ne “lógjon ki” az íze!
  • Ha nem áll rendelkezésünkre Philadelphia sajtkrém, más natúr, 50-60% zsírtartalmú krémsajt is tökéletes. A nagy áruházláncoknak van ilyen jellegű, sajátmárkás krémsajtja.
  • Ínyencek mascarponéval is készíthetik krémsajt helyett!
  • A krémsajtot és a habot nem kell külön felverni, nyugodtan csináljuk őket együtt! Sok receptben ez a macerás eljárás szerepel, de ez nem szükséges. Így is működni fog.
  • Szigorúan kezeletlen héjú citrusfélét, avagy narancsot használjuk. Ez bio vagy ökológiai termesztésű címkét jelent az üzletekben vagy zöldségeseknél.
  • Ha nincs narancsunk, 100%-os tisztaságú illóolajat is használhatunk helyette. 1-2 csepp elég, de szintetikusan előállított illóolajjal tilos helyettesíteni!
  • Ízlésünk szerint más fűszerekkel, őrölt szegfűszeggel és szerecsenedióval is ízesíthetjük. Így egy kicsit télies-karácsonyi ízvilágot kapunk, ami szintén nagyon jól áll a répatortának.

A répatorta hozzávalói:

  • 4 tojás
  • 28 dkg cukor
  • 2 dl olaj (napraforgó- vagy kukoricacsíraolaj)
  • 28 dkg liszt
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg szeletelt mandula, darabolt dió, összetört pisztácia
  • 5 dkg mazsola
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • fél kk. só

A tetejére:

  • 30 dkg Philadelphia (vagy olyan jellegű) krémsajt
  • 4 dl habtejszín
  • 4 ek. cukor
  • reszelt narancshéj

A répatorta elkészítése

  • A sárgarépát megpucoljuk, és az aprólyukú reszelőn lereszeljük.
  • Bekapcsoljuk a sütőt 180 Celsius fokosra (alsó-felső sütés), és előkészítünk egy 27 centi átmérőjű kapcsos tortaformát. Az aljába belecsíptetünk egy darab sütőpapírt, az oldalát kivajazzuk.
  • Alaposan összekeverjük a cukrot és az olajat, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
  • Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd apránként az olajos-cukros tojásba keverjük, és ekkor tesszük hozzá a vaníliát is.
  • A végén beleforgatjuk a mazsolát, a répát és az olajos magokat.
  • Az előkészített formába öntjük a masszát, és kb. 50 perc alatt megsütjük.
  • Amikor a tésztánk kihűlt, vízszintesen félbevágjuk.
  • Felverjük a krémsajtot a tejszínhabbal és a cukorral (nyugodtan mehet egyben az egész), a végén a narancshéjat és belekeverjük. A krém felét rákenjük a tortalap alsó felére, ráhelyezzük a levágott felet, és a krém maradékát elkenjük a torta tetején. Tört pisztáciával díszítjük – vagy hát, amink van hozzá otthon…

A Mónisüti nagyon jól szerepelt a Dining Guide tavalyi tortatesztjén is:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram