Hirdetés
Hirdetés

Főzz a Séffel!#15 Bableves de lux Déryné-módra – Kovács Kristóftól

SZERZŐ: DiningGuide
2020. április 11.
Bableves egész évben nem szerepel a Déryné étlapján. Ilyenkor, húsvétkor kerül a kínálatba ez az étel, mindössze két nap erejéig – a húsvéti sonka főzőlevének tökéletes újjászületéseként. Most megrendelhető ez a bableves a Dérynéből, de Kovács Kristóf meg is osztotta olvasóinkkal a családi receptet.
Hirdetés

Az ünnep alkalmával először nem séfet kértünk fel a sorozatunkba. A Déryné tulajdonosa, szíve és lelke, Kovács Kristóf is olyan receptet osztott meg velünk, akárcsak Szulló Szabina, sőt, egy még gyorsabban felhasználható alapanyagban gondolkodott.

Senki ne öntse ki a sonka főzővizét, ugyanis egy remek étel alapja lehet! Bableves Déryné-módra.

Kovács Kristóf családja közel három évtizede, 1991 óta üzemeltet éttermet Budapesten, tehát gazdag tapasztalatuk van a jól működő receptek terén. Ilyen ez a bableves is, amely többgenerációs családi recept alapján készül.

„A nagymamám készített így húsvétkor a bablevest, a sonka főzővizének felhasználásával. Nagy, színes heritage babokat keresek a piacon hozzá, mert imádom, ha a babom sokféle, vidám, rajzos, színes. Az óbudai piacon könnyen be tudtam szerezni a napokban. Nem szeretnék a babból egy pépet kapni. Ha jó minőségű az alapanyag, egyesével meg kell mutatnia magát a babszemeknek. Emiatt keressük a minőségit, és roppanósra főzzük” – igazít el Kovács Kristóf a beszerzéshez.

A Bableves de lux itt megrendelhető. Ha elég bátrak vagyunk, vágjunk neki otthon: íme a készítés menete!

Hozzávalók a bableveshez:

  • 1 kg heritage (avagy heirloom) bab
  • 6 liter víz
  • 400 gramm sárgarépa
  • 200 gramm fehérrépa
  • 30 gramm zeller zöldje
  • 15 gramm lestyánlevél
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 100 gramm házi kolbász
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 gramm főtt sonka

A bableves elkészítése:

  • A babot egy éjszakán át áztatjuk.
  • A húsvéti sonka füstös, enyhén sós főzőlevét beállítjuk, tehát ha túl sós vagy füstös, tiszta vízzel kicsit hígítjuk.
  • A főzővízben elkezdjük a babot alacsony lángon főzni, forráspont körül tartva a levest.
  • A sárgarépát, fehérrépát, zeller zöldjét, lestyánlevelet, vöröshagymát, paradicsomot és paprikát egy hálóba tesszük, a bab mellé.
  • A főzés felénél vékonyra karikázott házi kolbászt teszünk bele – ez persze ízlés szerint elhagyható.

A babot puhára, ám roppanósra főzzük.

  • Amikor a bab elkészült, a zöldségeket maradéktalanul eltávolítjuk, és teljesen megtisztítjuk a levest!
  • A főzés során összetört babokat és a zöldségekről leesett apró törmelékeket is kivesszük, mivel egy szép, tiszta levest szeretnénk kapni.
  • Laza, sötét rántást készítünk, amelybe fokhagymát reszelünk.
  • Miután levettük a hőről, pirospaprikát oldunk fel benne, és a levest ízesítjük a rántással. Ezután egyet forralunk rajta!
  • Végül roppanós, szépen karikázott, zsiradékban konfitált zöldségekkel és szép, főtt sonkával tálaljuk a levest.
  • Ízés szerint csipetkét is szaggathatunk bele és tejföllel is fogyaszthatjuk!

Jó étvágyat és kellemes húsvéti ünnepeket!

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram