Hirdetés
Hirdetés

Főzz a Séffel!#12 Robbantsuk be a tavaszt Vomberg Frigyessel!

SZERZŐ: DiningGuide
2020. április 7.
Izmos receptek sorát hoztuk el eddig a Főzz a Séffel!-sorozatunkban, a mangalica, a kacsazsír, a szalonna visszatérő szereplők voltak. Végre, nagy nehezen kitavaszodott, erre a szép időre és a piacokon egyre nagyobb számban megjelenő idei terményekre rímel rá szépen Vomberg Frigyes étele. Ne ijedjünk meg a gyönyörű tálalástól, ha követjük a részletesen leírt lépéseket, elsőre sikert arathatunk vele!
Hirdetés

Köztudott, hogy Magyarországon a legtöbb családban nem az első gondolat, de az első húszban sincs egy friss, könnyedebb halétel elkészítése. Ha édesvízi hal mellett is döntünk, akkor is az pörköltök vagy halászlevek merülnek fel elsőként (ami persze önmagában nem baj). Aki tapasztalta már viszont, hogy mennyivel kellemesebb jóllakottságot okoz egy megsütött hal gyökérzöldségekkel és más tavaszi zsengékkel tálalva, talán gyakrabban dönt az ehhez hasonló, ízekkel és éltető tápanyagokkal teli fogás mellett. Nem szentírás a zöldségek listája sem, választhatunk tetszőlegesen, ami épp a legszimpatikusabb a piacon, üzletekben. Pontosan így tett Vomberg Frigyes is.

Elsőként a séf konyhai tippjeit osztjuk meg olvasóinkkal, ezután közöljük a recepthez a hozzávalókat, majd pedig lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusát.

Séftippek Vomberg Frigyestől

  • Ez az étel nagyon egyszerű és gyors is lehet, de én jobb szeretem, ha inkább a jó ízekre koncentrálunk, ezért kicsit lassabban készítjük, mert a főzőleveket többször is használjuk. Aki rutinosabb, egy időben is végezheti a főzést, és elkészülési sorrendben veszi ki a különböző zöldségeket, és akkor nincsen időveszteség, de ez valóban nagy odafigyelést és a zöldségek ismeretét igényli.
  • Egész nyugodtan cserélhetjük a pisztrángot más kedvenc halunkra!
  • A halat elkészíthetjük egészben is, ha nincs kedvünk a filézéssel vacakolni. A pisztráng húsa remekül lefejthető a csontról.
  • Ha nem filével dolgozunk, a halcsontot eltehetjük, és később egy halleveshez remek plusz hozzávaló lehet.
  • Mi, magyarok előszeretettel sütjük túl a halakat. Próbálkozzunk nyugodtan a kisebb sütési idővel (6-7 perc alatt), hogy lágyabb, szaftosabb maradjon a textúrája. Ha a halfilét és a serpenyős sütést választjuk, miután ropogósra sült a hal, majd vajat teszünk a másik oldala alá, az is a szaftosságot szolgálja.
  • A serpenyős sütéskor figyeljünk oda a halra, és picit lenyomkodva süljön, hogy ne pöndörödjön fel, és minden részét érje a hő.
  • A padronpaprika el is hagyható a receptől, hiszen ez nem is mindenhol beszerezhető, és munkásább is a hámozással. A különféle paprikák rajongóinak azonban nagyon ajánlja ezt a spanyol jövevényt Vomberg Frigyes.
  • Másik okból is érdemes megcsinálni hozzá a padront is, ugyanis a citrommal, olívaolajban eltett paprikák hűtőben sokáig elállnak, bármikor fogyasztható savanyúságnak, friss íznek.
  • Amikor a spárgával dolgozunk, a spárga végeit levágjuk, és elhasználhatjuk majd alapléhez más ételhez. Ne dobjuk ki!
  • Ugyanez érvényes a zsenge retek megmosott leveleire. Ne dobjuk el, mehet a padronpaprikához és a friss retekhez a zöldje is!
  • Ízlés szerint át is passzírozhatjuk a karalábékrémet, attól függően, ki mennyire szeretne selymes textúrát kapni.
  • A pici citromlé hozzáadása a karalábékrémhez frissíteni fogja a zöldségkrém ízét. Túlzásba ne vigyük, hogy ne legyen savanyú, de izgalmasabbá tehetjük vele!

Hozzávalók:

Hozzávalók a pisztránghoz:

  • 2 db 40 dkg-os pisztráng
  • 2-3 ek. olaj
  • ½ citrom
  • 2 dkg vaj
  • só ízlés szerint

Hozzávalók a karalábékrémhez:

  • 1 db karalábé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zöldhagyma
  • 2 dkg vaj vagy olívaolaj
  • pici petrezselyem
  • pár csepp citromlé
  • só ízlés szerint

Hozzávalók a tavaszi zöldségekhez, szabadon választható terményekkel és mennyiségekkel:

  • 12 szem apró burgonya, még jobb az újburgonya
  • 2 szál zöldhagyma
  • 4 db piros retek a levelével
  • 8-12 db zsenge répa
  • 16-20 szál spárga
  • 1 ek. gorombára vágott petrezselyem
  • 4 dkg vaj
  • darált bors
  • só ízlés szerint

Sült paprikához (ez elhagyható!)

  • 8 db apró paprika (a séf padronpaprikát vásárolt)
  • 3 ek. olívaolaj
  • pár csepp citromlé

Pisztráng tavaszi zöldségekkel, karalábékrémmel 4 főre

A pisztráng elkészítése:

  • Az egész halat megtisztítjuk, lemossuk, sózzuk.
  • A belsejébe tehetünk petrezselymet és citromkarikákat.
  • Kevés forró olajon mindkét oldalát 2-3 percet sütjük, majd sütőpapírozott tepsire tesszük.
  • 180 Celsius fokos előmelegített sütőben 6-10 perc alatt megsütjük, a hal méretétől és az ízlésünktől függően.
  • A halat megtisztítjuk, kifilézzük, a szálkákat kiszedjük, és letörölgetjük.
  • A halfilék bőrös oldalán függőlegesen bemetszéseket teszünk.
  • Sózzuk, és kevés forró, de nem égető olajon a bőrös felén sütjük a halat serpenyőben, lenyomkodva.
  • A cél, hogy a hal bőre ropogós legyen! Ezután megfordítjuk a halat, és vajat teszünk alá. Picit várunk, hogy felvegyen belőle, majd kivesszük, és tálaljuk.

A zöldségköret elkészítése:

  • A padronpaprikákat forró olajban 1 perc alatt körben megsütjük, kivesszük, majd leszedjük a bőrét.
  • Sózzuk, és ráöntjük a citromlével kikevert olívaolajat.
  • Tálalás előtt a paprikával, annak levével összeforgatjuk a vékonyra vágott retket, és annak megmosott zsenge leveleit.
  • A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.
  • A répát kevés vízben feltesszük főni, 4 perc múlva kivesszük, majd vajon, sóval, pici főzőlével készre pároljuk, vigyázva, hogy roppanós maradjon.
  • A maradék répafőzőléhez teszünk még vizet, amikor forr, beletesszük a spárgát, és 3-4 percet főzzük (a zöldség méretétől függően). Amikor kész, kivesszük, és lehűtjük, letakarva félretesszük.
  • A megtisztított apró burgonyát főzzük legvégül a lében, amikor megpuhult, kivesszük, és a répa mellé tesszük.

A karalábékrém elkészítése:

  • A megtisztított karalábét, zöldhagymát, fokhagymát vékonyra szeleteljük. Az összevágott zöldségeket 1 evőkanál olívaolajon megfuttatjuk, majd kevés zöldségfőzőlé hozzáadásával puhára pároljuk.
  • Amikor már puha, rádobjuk a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és a vaj hozzáadásával botmixerrel krémet készítünk.
  • Ízlés szerint citromlével ízesíthetjük. (Jót tesz neki!)
  • Tálaláskor a vajon megfuttatjuk a vékonyra vágott zöldhagymát, petrezselymet, majd az elkészített zöldségeket hozzátesszük, és összemelegítjük.
  • Ezután sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
  • Tányérra teszünk karalábékrémet, mellé helyezzük tetszőlegesen a zöldségeket, a padronpaprikákat, retekszeleteket és retekleveleket, majd rá a halfilét. A zöldségeket locsoljuk meg a vajas levével!

Főzzön együtt a Pajta séfjével, Farkas Richárddal is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram