Hirdetés
Hirdetés

Főzz a séffel! - Szarvasgombás lángos Erhardt Zoltántól

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. október 15.
Ha közvélemény-kutatást végeznénk, hogy mi a legnépszerűbb strandétel ma Magyarországon, majdnem biztos, hogy a legtöbben a lángosra szavaznának.
Hirdetés

Címlapfotó: Pintér Árpád

A hagyományos lángos kelt tésztából, élesztővel készül, majd forró olajban sül ki és az egyik legnehezebben emészthető ételek egyike. A leggyakoribb feltét a sajt és a tejföl, de láttunk már egészen vad variációkat is. A jó lángos vékony, ropogós és nem szívja meg magát olajjal. Látszólag egyszerű recept, de már azon elbukhat, ha nem megfelelően kel meg a tészta, vagy nem tökéletes hőmérsékletű az olaj. A lángos olyan, mint a rántott hús, mindenkinek megvan a saját tökéletes receptje vagy kedvenc lelőhelye, de a bölcsek köve senkinél sincs, bár mindenki igyekszik megtalálni. Így tett Erhardt Zoltán, a Soproni Erhardt Panzió és Étterem tulajdonosa is. 

Kocsis Patrik séf / Fotó: Pintér Árpád

A lángos nem más, mint kovásszal kelesztett levegős kenyér, a kenyérsütés „mellékterméke”, amelyet régen kemencében, ma pedig olajban sütnek ki. Régen, amikor bedagasztották a kenyérnek valót, az edény oldalán maradt tésztából készült a lángos. Erhardt Zoltán 2018 óta süt kenyeret is, 2020-ban nyitotta meg az első pékségét, és ezzel párhuzamosan a lángoskészítést is elkezdte. 

A panziótulajdonos azonban csavart egyet a recepten, és nem gyorsérleléssel, hanem természetes kovásszal gyúrt tésztából keleszti a lángost, ugyanolyan módszerrel, mint a kenyereit. Így már nem villámgyorsan elkészülő ételt kapunk, hiszen a tészta 36 órát kel, és csak utána dobják forró olajba, és sütik ki. A lángosban a kenyér előállítása során megtanult tudást fejlesztették tovább.

A többi hozzávaló maradt: kenyérliszt, víz só és egy kis olaj kerül a tésztába. Egyesével sütik őket, de az sem mindegy, mennyi olajban. Nem szabad túl sok vagy túl kevés zsiradékot használni, és pont a megfelelő ideig kell sütni. Az érett tészta 2 napig tárolható a hűtőben.

Fotó: Fekete Antonio / Designfood

A hagyományos feltét helyett egy egészen különleges alapanyag kerül a lángosra, méghozzá szarvasgomba. Ennek is megvan a története, ami egészen 2013-ig nyúlik vissza. 

„Salzburgban, egy gasztronómiai kiállításon lettünk szerelmesek a szarvasgombába, itt láttam testközelből isztriai fehér szarvasgombát, és éreztem először ennek a fűszernek a semmihez sem hasonlító illatát. Ekkor megfogadtam, hogy valahogy az akkor már 8 éve működő étterembe beviszem valahogy. Először belekevertem gnocchiba, krumplipürébe, tojásételekbe, és csak később jött a lángos ötlete.” – meséli Erhardt Zoltán. 

A szezon májusban kezdődik. Ekkor tesztképpen kiírták a táblás ajánlatra, hogy „szarvasgombás lángos”, a többi pedig már történelem. 

A szarvasgomba elejét és végét lereszelik, amiből pesztó készül. Ezt keverik a tejfölbe, ezt a keveréket a lángosra, a tetejére pedig még megy egy kevés a frissen reszelt fűszerből. 

Fotó: https://www.gourmetfoto.com

Aki pedig szezonon kívül is szeretne Erhardt-féle lángost kóstolni, neki sem kell csüggednie, mert tél végétől ugyanerre a tésztára a környéken szedett medvehagymából készült pesztó és bio kecske feta kerül az étteremben. 

Erhardt Zoltán tippje: ha nem kapunk friss szarvasgombát, akkor használjunk olajban eltett reszelt változatot! 

Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Íme, Erhardt Zoltán receptje:

Természetes kovásszal készült lángos, szarvasgombával

Szarvasgombaszezonon kívül:

Természetes kovásszal készült lángos, medvehagymapesztó, kecske feta

A lángos hozzávalói:

  • 360 gramm BL 80-as kenyérliszt
  • 220 gramm víz
  • 80 gramm természetes kovász
  • 9 gramm só
  • 20 gramm napraforgóolaj (a dagasztás végén)

Medvehagymapesztóhoz:

  • 250 gramm kesudió
  • 250 gramm érlelt sajt
  • 400 gramm extra szűz olívaolaj
  • 250 gramm medvehagyma

Kecske feta: 200 gramm

Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Elkészítés:

A lisztet és a vizet összekeverjük, majd 30 percet állni hagyjuk, ezután a dagasztócsészébe minden lángosösszetevőt beleteszünk, 12 perc lassú, 2 perc gyors dagasztás következik, a tésztát hajtogatjuk 3x 20 percet. 1 órát pihentetjük és 80 grammos gombócokra adagoljuk. Egy éjszakát 7-10 fokos hűtőben pihentetjük, sütés előtt 1 órával elővesszük, majd 195-203 fokos napraforgóolajban hirtelen kisütjük.

Szarvasgombás feltét: a házi tejfölt sózzuk és szarvasgombapesztóval ízesítjük, a frissen sült és lecsepegtetett lángosra rákenjük, nyári szarvasgombát reszelünk rá, maldon sóval ízesítjük.

Medvehagymapesztó, kecske fetás feltét:  Pesztóhoz a kesudiót lepirítjuk, majd minden hozzávalót felaprítunk.

Kecske fetával tálaljuk!

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram