A Kanálgép tulajdonosi körének köszönhetjük a Völgyhíd Konyha & Rét egységét. A street food világából érkező tulajdonosok egyértelműen egyedülálló helyszínre találtak, ami akár egy a ma ismert világunk vége után játszódó film futurisztikus díszleteként is megállná a helyét. Legalábbis a völgy fölé betonlábakon magasodó autópálya hosszan elnyúló képe, amin kívül nem látni ember alkotta objektumokat a tájban, csupán a vad természetet, ha nem is mindenki számára ezt az asszociációs kört mozgatja meg, az biztos, hogy lenyűgöző hatást gyakorol legtöbbekre.
Egy vendéglátóhely beindítása után többen háttérbe húzódnak, de legalábbis nem szívesen vesznek már részt a napi rutinban, Szalai Dezsőék azonban nem ezt vallják: a tulajdonos mai napig szívvel lélekkel jelen van, így a Völgyhíd Konyha & Rét történetének minden részletébe be tudott avatni minket.
„A Kanálgép tulajdonosaiként, ami egy igazi food truck, rengeteg fesztiválon és esküvőn vettünk részt. Eredetileg szerettünk volna épp ezért saját esküvőhelyszínt keresni: a cél Somogy megye volt, de végül ott nem találtuk meg a számításainkat. Ekkor kaptuk az infót, hogy ez a terület, ami eredetileg a Villa Gréta cukrászda helyszíne volt, új tulajdonost keres.”
A pandémia nehézségei után elszánt döntés volt egy ilyen volumenű vállalkozás indítása, de a helyszínnek nem lehetett ellenállni: ez szerelem volt számukra első látásra. Jóllehet, hónapokba telt a finanszírozást összehozni, de azóta is úgy érzik, megérte ez a befektetés.
„Korábban a legnagyobb probléma az volt az itt működő vendéglátóhellyel, hogy csak negyvenöt férőhelyük volt, ezért a vendégeknek rengeteget kellett várniuk, sőt előfordult, hogy voltak, akik be se jutottak a helyre. Ez volt az egyik oka annak, hogy míg a volt cukrászda helyén az emeleten kialakítottunk egy bisztrókonyhát, addig a földszinten egy akár több száz fő kiszolgálására alkalmas, lazább vendéglátóegység jött létre, ez a Rét.”
A Réten street food ételek közül választhatunk, de akkor se néznek ki minket, ha csak italozni van kedvünk a hídlába alatt. Illetve a fagylalt szerelmesei is itt találhatják meg számításaikat, hiszen a Völgyhíd Konyha & Rétben a budapesti Cloud9 hűs finomságai közül választhatnak az édesszájúak. Esténként pedig a hangulat fokozása érdekében a gyönyörű panoráma mellé élőzene szól.

„A rockabilly koncerttől, a jazz és blueszenén keresztül, a dj szettel összekötött piacon és gyerekprogramokon át minden megfér nálunk. Igyekszünk minél több embert elérni és a különleges programok mellett akár olyan szolgáltatásokat is nyújtani, amelyek a túrázókat, kerékpározókat szólítják meg.”
Természetesen a szezonalitást is követik, kicsit talán szigorúbban is, mint azt a legtöbb helyen megszokhattuk. Náluk két-három hetente mindig változik az étlap és egy étel maximum két hónapig szerepelhet a kínálatban. Ez a dinamika fenntartja a törzsvendégeik érdeklődését is, hiszen mindig várják az újításokat, változtatásokat a menü kapcsán.
„A Konyhán a séfünk Pillók Attila, aki lényegében garancia arra, hogy minőségi vendéglátást tudjunk működtetni. Igazi inspiráció, akitől én is nap, mint nap tanulok. Komolyan vesszük azt, hogy a környékbeli alapanyagokat próbáljuk meg felhasználni, kistermelőkkel dolgozunk együtt, de sokszor magunk szerezzük be a szükséges élelmiszereket, ami bár egy kicsit macerásabb, mint megrendelni őket, de mi így érezzük autentikusnak a működésünket.”
Vannak olyan különlegességek náluk az italok terén is, amik miatt érdemes lehet ellátogatni hozzájuk. A boraikat például nem nagykereskedőktől szerzik be, hanem olyan rendezvényeken ismerkednek meg borászokkal és kínálatukkal, mint a Kőröshegyi Bormustra, de az alkoholmentes üdítőik között is hiába keresnénk a nagyüzemi márkákat, ugyanis csak magyar termékekkel dolgoznak.
„Szóládról szerezzük be a kenyerünket, Kerekiből a lekvárunkat, de több hasonló terméket említhetnék még, mert ezek a vállalkozók már nem csak a beszállítóink, inkább családias a viszonyunk. Tavaly is volt már rá példa, hogy szombatonként egy-egy beszállítónk eljött az étterembe, hozott kóstolót a termékeiből és megismertette a portékáit a vendégeinkkel, ezt a tradíciót pedig idén is szeretnénk követni.”
Habár a Rét csak szezonálisan tud működni, de több lábon állnak, a Konyha egész éves működésre rendezkedett be. A Balaton déli partjának ez a része a fővárostól sem esik olyan távol, így érthető, hogy egyre több vendéget vonz a csodás kilátás, hiszen akár egy élmény kirándulást is megér ez a gasztronómiai kiruccanás.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.