Hirdetés
Hirdetés

Földvár felé félúton: Balkán burger, Rib-eye, császármorzsa, völgy, híd és rét – Völgyhíd Konyha & Rét

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. július 5.
A legjobb értelemben vett becsapós helyszín a Balaton déli partjához közel fellelhető Völgyhíd Konyha & Rét. A lazaság és a street food gyökerek ne tévesszenek meg senkit: a rántotta, a Balkán burger és a vargányás penne sem mindennapi módon fog a tányérunkra kerülni, az pedig sokat elárul a konyha hozzáállásáról és nívójáról, hogy az étlapon olyan fogások is szerepelnek, mint a bárány katsu, padron paprika és “halibu-csalán-vajrépa” triója. A kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét megér akár egy nagyobbacska kitérőt is!
Hirdetés

A Kanálgép tulajdonosi körének köszönhetjük a Völgyhíd Konyha & Rét egységét. A street food világából érkező tulajdonosok egyértelműen egyedülálló helyszínre találtak, ami akár egy a ma ismert világunk vége után játszódó film futurisztikus díszleteként is megállná a helyét. Legalábbis a völgy fölé betonlábakon magasodó autópálya hosszan elnyúló képe, amin kívül nem látni ember alkotta objektumokat a tájban, csupán a vad természetet, ha nem is mindenki számára ezt az asszociációs kört mozgatja meg, az biztos, hogy lenyűgöző hatást gyakorol legtöbbekre.

A tulajdonosok és a séf / Fotó: Völgyhíd Konyha & Rét

Egy vendéglátóhely beindítása után többen háttérbe húzódnak, de legalábbis nem szívesen vesznek már részt a napi rutinban, Szalai Dezsőék azonban nem ezt vallják: a tulajdonos mai napig szívvel lélekkel jelen van, így a Völgyhíd Konyha & Rét történetének minden részletébe be tudott avatni minket.

Fotó: Völgyhíd Konyha & Rét

„A Kanálgép tulajdonosaiként, ami egy igazi food truck, rengeteg fesztiválon és esküvőn vettünk részt. Eredetileg szerettünk volna épp ezért saját esküvőhelyszínt keresni: a cél Somogy megye volt, de végül ott nem találtuk meg a számításainkat. Ekkor kaptuk az infót, hogy ez a terület, ami eredetileg a Villa Gréta cukrászda helyszíne volt, új tulajdonost keres.”

A pandémia nehézségei után elszánt döntés volt egy ilyen volumenű vállalkozás indítása, de a helyszínnek nem lehetett ellenállni: ez szerelem volt számukra első látásra. Jóllehet, hónapokba telt a finanszírozást összehozni, de azóta is úgy érzik, megérte ez a befektetés.

„Korábban a legnagyobb probléma az volt az itt működő vendéglátóhellyel, hogy csak negyvenöt férőhelyük volt, ezért a vendégeknek rengeteget kellett várniuk, sőt előfordult, hogy voltak, akik be se jutottak a helyre. Ez volt az egyik oka annak, hogy míg a volt cukrászda helyén az emeleten kialakítottunk egy bisztrókonyhát, addig a földszinten egy akár több száz fő kiszolgálására alkalmas, lazább vendéglátóegység jött létre, ez a Rét.”

Hirdetés

A Réten street food ételek közül választhatunk, de akkor se néznek ki minket, ha csak italozni van kedvünk a hídlába alatt. Illetve a fagylalt szerelmesei is itt találhatják meg számításaikat, hiszen a Völgyhíd Konyha & Rétben a budapesti Cloud9 hűs finomságai közül választhatnak az édesszájúak. Esténként pedig a hangulat fokozása érdekében a gyönyörű panoráma mellé élőzene szól.

„A rockabilly koncerttől, a jazz és blueszenén keresztül, a dj szettel összekötött piacon és gyerekprogramokon át minden megfér nálunk. Igyekszünk minél több embert elérni és a különleges programok mellett akár olyan szolgáltatásokat is nyújtani, amelyek a túrázókat, kerékpározókat szólítják meg.”

Természetesen a szezonalitást is követik, kicsit talán szigorúbban is, mint azt a legtöbb helyen megszokhattuk. Náluk két-három hetente mindig változik az étlap és egy étel maximum két hónapig szerepelhet a kínálatban. Ez a dinamika fenntartja a törzsvendégeik érdeklődését is, hiszen mindig várják az újításokat, változtatásokat a menü kapcsán.

Fotó: Völgyhíd Konyha & Rét

„A Konyhán a séfünk Pillók Attila, aki lényegében garancia arra, hogy minőségi vendéglátást tudjunk működtetni. Igazi inspiráció, akitől én is nap, mint nap tanulok. Komolyan vesszük azt, hogy a környékbeli alapanyagokat próbáljuk meg felhasználni, kistermelőkkel dolgozunk együtt, de sokszor magunk szerezzük be a szükséges élelmiszereket, ami bár egy kicsit macerásabb, mint megrendelni őket, de mi így érezzük autentikusnak a működésünket.”

Fotó: Völgyhíd Konyha & Rét

Vannak olyan különlegességek náluk az italok terén is, amik miatt érdemes lehet ellátogatni hozzájuk. A boraikat például nem nagykereskedőktől szerzik be, hanem olyan rendezvényeken ismerkednek meg borászokkal és kínálatukkal, mint a Kőröshegyi Bormustra, de az alkoholmentes üdítőik között is hiába keresnénk a nagyüzemi márkákat, ugyanis csak magyar termékekkel dolgoznak.

„Szóládról szerezzük be a kenyerünket, Kerekiből a lekvárunkat, de több hasonló terméket említhetnék még, mert ezek a vállalkozók már nem csak a beszállítóink, inkább családias a viszonyunk. Tavaly is volt már rá példa, hogy szombatonként egy-egy beszállítónk eljött az étterembe, hozott kóstolót a termékeiből és megismertette a portékáit a vendégeinkkel, ezt a tradíciót pedig idén is szeretnénk követni.”

Habár a Rét csak szezonálisan tud működni, de több lábon állnak, a Konyha egész éves működésre rendezkedett be. A Balaton déli partjának ez a része a fővárostól sem esik olyan távol, így érthető, hogy egyre több vendéget vonz a csodás kilátás, hiszen akár egy élmény kirándulást is megér ez a gasztronómiai kiruccanás.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram