Hirdetés
Hirdetés

Finom tészták, jó borok, újévi fogadalmak nélkül – Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 1.
Nem akarom elvenni senkinek a kedvét és a lendületét, ha nagy elhatározást tett december 31-én, csak szeretném megosztani a témáról a gondolataimat. Először is azt, hogy miben hiszek. Hiszem, hogy egy igazán jól sikerült étel fel tudja dobni az ember napját. Abban is hiszek, hogy a családdal és a barátokkal közös, többfogásos étkezések nélkül szegényebb az ember élete. A nagy fogadalmakban viszont nem hiszek – történjen az január elsején vagy bármikor.
Hirdetés

A legnagyobb problémám a fogadalmakkal, hogy mindig arról szólnak, mit csinál majd máshogy holnap az ember. És persze a diétázás előtt még egy jó nagyot eszik, sokkal többet, mint amennyit egy egyszerű, átlagos napon enne, hiszen holnap vagy éppen jövő héttől úgyis koplalni fog. Ugye, hogy így működik ez a dolog?

Mit érdemes ellesni az olaszoktól?

Aki szokta olvasni a rovatomat, biztosan észrevette, hogy szívesen hasonlítom össze a magyar és az olasz szokásokat, ünnepeket, ételeket, italokat, ételkészítési módokat. Sok-sok finomságnak megvan az olasz és a magyar változata, és hiszek benne, hogy

érdemes ellesni egymástól nem csak a jó recepteket, hanem a hasznos és jó szokásokat is.

Időközönként lehet olvasni arról, hogy a különböző nemzetek hogy állnak a testsúly kérdésével (itt van például egy látványos kimutatás). Természetesen az olaszoknál is probléma a túlsúlyosság, összességében mégsincs okuk a szégyenkezésre. Az utóbbi évtizedekben sok más nemzettel ellentétben javuló számokat mutatnak. (Például itt lehet olvasni erről.)

Mediterrán (nem) diéta

Persze lehet mondani, hogy a mediterrán diéta is csak egy diéta a sok közül, de szerintem nem egészen. Hiszen ha megnézzük, látjuk, hogy nincsenek benne olyan megszorítások, ami miatt az embernek nagy hiányérzete lenne. Lehet enni mindenféle szénhidrátot, rizst, krumplit, tésztát is, csupán az arányokra kell figyelni. Arra, hogy mindig sok zöldség és könnyű húsok kerüljenek mellé. Ha az ember a vörös húsokat hetente néhány alkalommal lecseréli (például) halakra, máris sokat tett az egészségéért, és mégsem evett kevésbé finom ételeket! A jó minőségű olívaolaj mindennapi fogyasztása szintén a mediterrán népek szokása, amit érdemes eltanulni tőlük. A vörösborról nem is beszélve, amelyből esténként egy pohárral kifejezetten ajánlanak ebben az étrendben.

Az elválasztás fontossága

Ez egy nagyon fontos kérdés. Igaz, hogy mi olaszok, gyakran eszünk tésztát és pékárukat is, de mi nagyon szeretjük a tésztákat csak zöldséges feltéttel és egy kis – szintén jó minőségű – sajttal enni. Így sokkal kevésbé megterhelő, kevésbé hízlaló, és könnyebbnek is érzi utána magát az ember.

Nem kell a nagy tál tésztára húst tenni! (Ha pedig egy helyen olyat láttok, mint például "bolognai szószos pizza", inkább távozzatok! Hiszen a bolognai nem szósz, hanem ragu, és nincs is sok keresnivalója a pizzán.)

Ha pedig húsra vágyunk, együk sok zöldséggel! Legyen az friss saláta, párolt vagy sült zöldség.

Mi nagyon kedveljük a sajtokat, amik szintén nem arról híresek, hogy fogyókúrásak lennének. Magas a zsírtartalmuk, így a kalóriaértékük is. De mi ezeket a karakteres, minőségi sajtokat gyakran friss gyümölccsel és egy kis dióval esszük, szóval csak könnyed kísérőkkel.

Egy igazán finom tésztára pedig elég csak egy kis tejszín vagy ricotta, spenót vagy paradicsom, és egy kis parmezán – úgy is tökéletes. Persze kivételes alkalmakkor jólesik lakomázni, és halmozni az alapanyagokat (és az élvezeteket), de a lényeg, hogy a mindennapokban kíméletesebb összeállítások kerüljenek a tányérra, és akkor majd nem kell óriási fogadalmakat tennünk.

Pasta, bazsalikom, ricotta

Egy rossz szokás: kevés friss zöldséget, gyümölcsöt eszünk

A Magyarországon termő gyümölcsök és zöldségek kifejezetten ízletesek – mégsem eszünk belőlük eleget. Ez pedig nagyon egyszerű, nem kell hozzá még szakácstudás sem, és valamilyen gyümölcsöt mindenki szeret! Ez mindössze szokás kérdése.

Indíthatjuk akár gyümölccsel is a napot. Persze nem mindenkinek esik jól reggel a gyümölcs. A napi rohanásban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy milyen jól tud esni a friss gyümölcs, amikor két étkezés között megéhezünk. (Mondjuk csoki vagy más nassolnivaló helyett.)

Itthon viszonylag kevés családban van hagyománya a gyümölcssaláta készítésének, pedig előételként és desszertként is nagyon finom, és igazán egészséges. Mi, olaszok pedig szeretjük akár jó minőségű sonkával is feldobni.

Enni tudni, élni tudni

Mi olaszok, szenvedélyesen szeretünk főzni és enni, imádunk kávézni és rajongunk a jó borokért. Persze nagyon közhelyes, de muszáj elmondani, hogy a titok a mértékletesség. Ha csak egy kis darabkát falatozunk az ízletes érlelt sajtból, akkor igenis jöhet mellé egy kis házi lekvár és egy kis kenyérke is. És akár minden este ihatunk egy pohár minőségi vörösbort, ha az tényleg csak egy pohárka. Élvezzük az ízeket, élvezzük az életet, de csak okosan! Mennyiség helyett törekedjünk a minőségre.

Mindenkinek boldog új évet kívánok,
és ne feledjétek, olaszul (l)enni jó!

Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram