Hirdetés
Hirdetés

Finie dining trend: tea-étel párosítás

SZERZŐ: DiningGuide
2017. április 18.
Sok esetben inkább hátráltatja az üzleti ebéd menetét, ha bort fogyasztanak a fogások mellé. Ez, no meg az egészségtudatosság hívta életre az új trendet, a tea-étel párosításokat a fine dining éttermekben. A londoni Claridge’s Michelin-csillagos étterme, a Fera élen jár ebben, hiszen itt komplett menüsort lehet kóstolni, ami erre a koncepcióra épül. Persze szó sincs […]
Hirdetés

Sok esetben inkább hátráltatja az üzleti ebéd menetét, ha bort fogyasztanak a fogások mellé. Ez, no meg az egészségtudatosság hívta életre az új trendet, a tea-étel párosításokat a fine dining éttermekben.
A londoni Claridge’s Michelin-csillagos étterme, a Fera élen jár ebben, hiszen itt komplett menüsort lehet kóstolni, ami erre a koncepcióra épül.
Persze szó sincs klasszikus angol teadélutánról, itt ugyanis tényleg megadják a módját. Első lépésben forró vízben áztatják a tealeveleket, hogy kinyíljanak, majd szobahőmérsékletű ásványvízzel öntik le. Egyes fajtákat akár egy órán át is áztatnak, mielőtt felszolgálnák. A teákat, fajtától függően, általában 16-20 fokos hőmérsékleten töltik ki a vendégek csészéjébe, illetve poharaiba, ugyanis abban is eltérnek a megszokottól, hogy az italt nem teás csészékben, hanem boros poharakban szervírozzák. Ennek egyetlen oka van: jobban illik az éttermi környezetbe.
A bárányhoz, osztrigához, gombafélékhez Hijiri Black Sun japán teát ajánlanak a vendégeknek, a barna sörrel készült fagylalthoz, verjus-höz és hajdinás fogáshoz High Mountain Oolong tea illik. Az ínyenckedés persze nem olcsó: egy pohár tea (500 ml) ára 18 font, ami nagyjából hétezer forint.

A tea és a bor komplexitásukban hasonlóak. Megfelelő hőmérsékleten, hozzáértő párosítással a tea is olyan élménnyel gazdagítja az étkezést, mint amikor jó bort választunk egy finom fogás mellé. A fine dining élmény mellett azért van egy praktikus oka is az ilyenfajta ebédeknek: egyre inkább jellemző, hogy komoly cégek megtiltják dolgozóiknak, hogy az üzleti ebédeken/tárgyalásokon alkoholt fogyasszanak. Ezen kívül a fine dining éttermek igen népszerűek a muszlim vallású üzletemberek körében, akik pedig nem ihatnak alkoholt. Egy másik londoni Michelin-csillagos étterem, a Club Gascon vezetője, Thomas Rabuel szerint amilyen szokatlan volt elsőre a változás, annyira sok pozitív hozadéka van: egyre több kínai és japán vendég érkezik például, akik számára szintén vonzó az ajánlat. A Club Gasconban egy ötfogásos menü háromféle teával 15 fontba, míg ugyanez borokkal párosítva 20 fontba kerül. Arról nem beszélve, hogy az egész üzenete az egészségtudatosság felől is igen szimpatikus: attól, hogy fine dining étteremben ebédelünk, nem kötelező alkoholt fogyasztanunk, de az unalmas vízen túl is van élet, hiszen izgalmas, egészséges teafajtákat ismerhetünk meg.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram