Hirdetés
Hirdetés

A fine dining ragyogása – The World's 50 Best Restaurants 2006-2010 (2. rész)

2017. augusztus 14.
Heston Blumenthal visszahozta Európába, Ferran Adrià pedig itt is tartotta, sőt a mai napig csúcstartója a The World's 50 Best Restaurants listának. Ez az elismerés nem az a körbeérős fajta, amit addig osztogatnak, míg mindenki meg nem kapja. Ha egy étterem többször egymás után kiérdemli ezt a díjat, egy igazi állócsillagról beszélhetünk. A világ 50 […]
Hirdetés

Heston Blumenthal visszahozta Európába, Ferran Adrià pedig itt is tartotta, sőt a mai napig csúcstartója a The World's 50 Best Restaurants listának. Ez az elismerés nem az a körbeérős fajta, amit addig osztogatnak, míg mindenki meg nem kapja. Ha egy étterem többször egymás után kiérdemli ezt a díjat, egy igazi állócsillagról beszélhetünk.
A világ 50 legjobb éttermét rangsoroló lista már a megszületésekor nagyot robbant, akkor indult a lista, amikor szinte izzott a levegő a világ, és elsősorban talán Európa gasztronómiájában. A 2002-es indulás utáni évek után nézzük, kik voltak a meghatározó lista szerint a világ legfontosabb gasztronómiai szereplői 2006 és 2010 között.

2006 - El Bulli, Roses, Spanyolország

A The World's 50 Best Restaurants indulásakor azonnal Ferran Adrià és az El Bulli került ki győztesen. A séf 2006-ban ismét tért vissza az éttermek ranglistájának élére: az El Bulli négy év kihagyás után újra a világ legjobbja lett. Talán kevesen tudják, hogy a listát először, vagyis 2002-ben egy 500 kritikusból, kifinomult gasztronómiai ízlésű hozzáértőből és szakácsból álló akadémia szavazta meg, amelynek jelenleg több, mint ezer tagja van már világszerte.

Wikipedia.org


A 2006-os év tulajdonképpen a fine dining éve volt: két jövőbeni listaelső, az El Celler de Can Roca, amely ekkor még csak 21. volt, és az azóta világsikert befutott Noma még csak a 33. helyet foglalta el a rangsorban. A tengerentúlon is pezsgett a gasztrovilág, hiszen ekkor nyitotta meg Grant Achatz Chicagóban a később három Michelin-csillagot kiérdemlő Alineát, míg Daniel Humm és Will Guidara ekkor kezdte közös pályáját a később szintén listavezetővé lett Eleven Madison Parkban.
Mindeközben a molekuláris konyha kemény kritikát kapott, képviselői és népszerűsítői: Heston Blumenthal, Ferran Adrià és Thomas Keller pedig ekkorra elhatárolódott tőle, és

a főzés főbb elveit a "tökéletességben, nyitottságban és tisztességben" fogalmazták meg.

2007 - El Bulli, Roses, Spanyolország

Az El Bulli továbbra is csúcstartó maradt. Ez az év a tíz helyet előreugró, és immár a 11. helyen álló El Celler de Can Roca életében hozott jelentős változást: a spanyol Roca-fivérek megtalálták éttermükhöz a legideálisabb helyet Gironában. A vendéglátóegység még most is itt működik, ráadásul egy 200 négyzetméteres konyhával is rendelkezik, ami a La Torre de Can Roca nevet kapta.

Hirdetés

2008 - El Bulli, Roses, Spanyolország

A folyamatos fejlesztésnek és átalakításnak köszönhetően az El Bulli még mindig a világ legjobb étterme tudott maradni. Mindeközben a világ másik felén is zajlott az élet. A perui Lima városában első alkalommal rendezték meg a Mistura gasztronómiai fesztivált, amely

egyszersmind beírta a világ modern gasztronómia-történelmébe a latin-amerikai ételeket is.

A fenntarthatóság és a tudatos élelmiszer-felhasználás egyre nagyobb szerepet kapott a konyhában, a szemléletváltást Heston Blumenthal és Tom Aikens „fenntartható halmenüikkel” népszerűsítették világszerte.

Tom Aikens a kampányban

2009 - El Bulli, Roses, Spanyolország

Az El Bulli továbbra is makacsul tartotta magát a The World's 50 Best Restaurants csúcsán. Ezzel máig az egyetlen étterem, amely összesen öt alkalommal nyerte meg a legjobbnak járó díjat. A lista további helyezettjei folyamatosan változtak: Gordon Ramsay kiesett az ötvenből, míg a Modenában működő Massimo Bottura séf által vezetett Osteria Francescana tizenharmadikként debütált.
A rangsorolást a bárok sem úszták meg: ebben az évben útjára indult a világ 50 legjobb bárját felsorakoztató lista. Az év csattanóját pedig a McDonald's produkálta, amikor a párizsi Louvre előtt éttermet nyitott. Ezt természetesen nem hagytak szó nélkül a kritikusok.

2010 - Noma, Koppenhága, Dánia

Heston Blumenthal, René Redzepi, Ferran Adría a gálán (2010)


A 2006-os listán még csak a 33. helyen szerepelt a René Redzepi által vezetett Noma, ám az étterem folyamatosan kúszott a csúcs felé, amelyet 2010-ben el is ért. Ugyanebben az évben a listát a későbbi első helyezett, az amerikai Eleven Madison Park zárta. Az ünnepélyes díjátadót ekkor rendezték meg először a londoni történelmi Guildhallban, ahol egészen 2015-ig ünnepelték a legjobbakat, majd ezt követően világturnéra indult az esemény.
A francia konyha ebben az évben példa nélküli elismerést kapott, amikor az UNESCO a szellemi kulturális világörökség részévé nyilvánította. Folytatjuk a 2011-es évvel.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram