Hirdetés
Hirdetés

Fiatalok, kérdezzetek Massimo Botturától és több más séfnagyságtól!

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. június 21.
Előre szólunk: messziről fogunk indítani. Közeledvén a The World's 50 Best Restaurants éves díjkiosztója, amit idén Szingapúrban rendeznek meg, most az érdeklődők a világ négy séfnagyságától kérdezhetnek. Anne-Sophie Pic, Pim Techamuanvivit és Yannick Alléno mellett Massimo Botturától. A témafelvetés pedig: a nagybetűs tehetség. Erről szólunk most néhány szót.
Hirdetés

Massimo Bottura és felesége, Lara Gilmore már nem csak a világ legjobb éttermében, de egy csodás, 18. századi olasz villában is meg tudják mutatni vendégeiknek saját Olaszországukat. Az Emilia-Romagna tartományban található, csodás adottságokkal rendelkező épület kosztot és kvártélyt kínál.

https://www.instagram.com/p/By4h5lQihVH/

És még valamit. Botturizmust.

Egy részt a világ legjobb séfjének és feleségének látásmódjából, ízléséből és életszemléletéből. A Casa Maria Luigia Bottura édesanyjának nevét viseli. A konyha azonban nem a mamma szaftos spagettijeiről szól. A házaspár gasztronómiai és életfilozófiájának kifejezője. Aki itt vendégeskedik, esélyt kap, hogy részese legyen világuknak.

https://www.instagram.com/p/ByxXUyQCIH1/

Ha az olasz konyhára gondolunk, nem a gasztronómia megújítása és a kísérletező kedv jut először eszünkbe, hanem a pasta, a pizza, a mamma, a sonka, a fagyi Taorminában és megannyi hagyományos állókép. Massimo Bottura 1995-ben nyitotta meg Modenában Osteria Francescana nevű éttermét, amely lassan negyedszázados nyitvatartása óta a csúcsok csúcsát jelenti, legutóbb tavaly végzett a The World’s 50 Best Restaurants listájának első helyén. Bottura nagy formátumú ember, a világ egyik legmagasabban jegyzett séfje, a modenai étterem azonban meglepően visszafogott. A hangsúly itt nem a külsőségeken van.

https://www.instagram.com/p/Byqaf0Hi5G6/

Bottura igazi vagabond, aki az avantgárd elemeket olyan szabadsággal használja kreatív konyhájában, hogy a tradíciók, a mozdulatlan hagyománytisztelet megrögzött követőinek bizonyára égnek áll tőle a haja. Bottura nem törődik a lehúzó kritikával, az Osteria Francescana három Michelin-csillaga pedig bizonyítja, hogy jól teszi.

Bottura szeret hangosan gondolkodni. Nagyon hangosan. Különösen, ha egy új receptről van szó. Nem a konyhaasztaltól és nem is a piac zöldségeitől indít. Sokkal messzebbről. Robert Longo fotorealisztikus képei vagy egy Lou Reed bakelit, esetleg egy sor Kerouactól. Ezek és hasonlók érdeklik igazán. Ezekből lesznek érzések, állnak össze a fejében megtermékenyített gondolatokká, majd konkrét ötletekké, és a legvégén a szintézis a tányéron landol, mint Bottura agyának és érzelmi világának kifejező végeredménye.

https://www.instagram.com/p/BufvaljHNn4/

Mivel ilyen módszerekkel, látásmóddal és szellemi energiákkal művészeti alkotások szoktak születni, amikre nagy biztosításokat kötnek, majd galériák falán és múzeumokban állítják ki őket, és nem pedig olyan valami, amit megeszünk, majd kifizetjük a számlát, a tányért pedig elmossák. Van, aki őszinte kíváncsiságból megy el az étterembe, és van, aki szimplán sznob. Van, aki annyit lát mindebből, hogy a tányér mutatós és különleges. Van, aki az üzenetet is megérti.

A hegyek ölelésében, idilli helyen fekvő villa Bottura és Gilmore szavaival élve annak a 3D-s lenyomata, ahogyan ők maguk látják Olaszországot, a gasztronómia világát, az ételek jövőjét és a saját identitásukat. Az ételekkel kapcsolatos jövőkép különösen erősen foglalkoztatja a házaspárt, erről több személyes projektjük is tanúskodik.

Júniusban Bottura különleges esemény házigazdája lesz. A San Pellegrino 120 éves ünnepségének részeként, a Világ 50 Legjobb Étterme díjkiosztó során az éttermekkel együtt díjazott 50 séf nem csak szakmai tudásáról és odaadásáról tesz tanúbizonyságot, hanem egy olyan jövőkép mellet kötelezik el magukat, melyben az alapélmény az inklúzió, azaz a befogadás. Feladatuk nem csak az, hogy kiválót alkossanak a saját területükön. Feladatuk messze túlmutat a konyhán. Megítélésükben és kiválasztásukban az is nagy hangsúlyt kap, hogy mit tesznek az élelmiszer- és éttermi kultúrában a pozitív változások ösztönzése érdekében. A tehetséges, fiatal szakmabeliek kérdéseire is válaszolnak.

https://www.instagram.com/p/BtgZDdig2TA/

Ön mit kérdezne a világ legjobb séfjeitől? A téma idén a tehetség. A kérdések feltehetőek a rendezvény Facebook-oldalán (mégpedig ITT!), és még az is lehet, hogy válasz érkezik valamelyik séfikontól: jelesül Anne-Sophie Pictől, Pim Techamuanvivittől, Yannick Alléno-tól, illetve Massimo Botturától.

A Szingapúrban tartott gála június 25-én este 8:45-től követhető ezen a linken.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram