Hirdetés
Hirdetés

Fiatal, de nem pimaszul: Daniela Soto-Innes a világ legjobb női séfje

SZERZŐ: DiningGuide
2019. május 15.
Csak az elmúlt öt éven végigpillantva: Helena Rizzo, Hélène Darroze, Dominique Crenn, Ana Roš és Clare Smyth. A világ legjobb női séfjei 2014 óta, a The World's 50 Best Restaurants szerint. De kicsoda ez a mindössze 28 éves séf, Daniela Soto-Innes – mit érdemes tudnunk róla?
Hirdetés

Évente bukkannak fel az újabb séf ranglisták, a The World's 50 Best Restaurants azonban továbbra is tartja irányadó voltát, és a leginkább mérvadó listának tekinthető. Minden évben külön figyelem irányul a világ legjobb női séfjének járó díjra. Magának a női séf különdíjnak a létjogosultságát sokan is vitatják, kissé abszurd módon éppen 2016 legjobb női séfje, Dominque Crenn is, aki nemes egyszerűséggel egy “hülye” dolognak nevezte. A témáról nemrégiben mi is megjelentettünk egy cikket (íme!), azonban kérdésfelvetések ide vagy oda, lássuk, hogy idén ki nyerte az elit™ Vodka World's Best Female Chef Awardot!

Az utóbbi évek egy sokat emlegetett New York-i étterme, a Cosme nem büszkélkedik Michelin-csillaggal, egyszerűen a “jó konyha” kategóriával minősíti a nagy múltú piros étteremkalauz. A mexikói étterem séfjét most viszont világelsővé emelte a World's 50 Best, ami szintén nem kisebb reklám és elismerés, mintha a Michelin Guide megszór csillagokkal egy éttermet.

“Jó családból”

És ezalatt nem Daniela Soto-Innes vér szerinti családját értjük, hanem a szakmait. A Cosme konyhájának élén ugyanis ketten állnak: Enrique Olvera és ő. Az az Enrique Olvera, akinek mexikóvárosi étterme, a Pujol a World's 50 Best Restaurants 2018-as világösszesítésében a 13. hellyel dicsekedhet, maga Olvera pedigt Mexikó leghíresebb séfjének címével. Ők ketten két étterem élén állnak, a sztárséf kategóriájú Olvera nyilván executive szerepkörben: a két New York-i modern mexikói, az Atla és a Cosme is hozzájuk köthető. (Csak egy megjegyzés: óriásit megy az utóbbi években Mexikó. A konyhai “világhatalmak”, Franciaország, Spanyolország és Olaszország mellett az olvasztótégely Egyesült Államok és a köztudatba betört Peru után Mexikó is jeleskedik. Ugyanezen a listán 11. helyen szintén egy mexikóvárosi étterem, a Jorge Vallejo által vezetett Quintonil a Pujolt is beelőzte.)

New York Cityben egy utcán belül öt különböző helyen is megtalálható a „legjobb pizza”, a „legjobb sajttorta” – és a sort még lehetne folytatni. Itt aztán szívbaj nélkül kiírják az utolsó, defektes kerekű ételeskocsira is, hogy ott kapni a galaxis legjobb gyrosát. A Cosme azonban tényleg a legjobbak egyike. Taco ügyben egészen biztosan, de persze ne a gyaloglás közben, kézben falatozós verzióra gondoljunk: továbbgondolt konyhát visz mind a Cosme, mind az Atla, mexikói gyökerekkel, valóban tovább-, de nem túlgondolt, letisztult, művészien szép fogásokkal.

View this post on Instagram

Beet tetela, wild nuts 👙😎 @cosmenyc

A post shared by Daniela Soto-Innes (@danielasotoinnes) on

Soto-Innes saját bevallása szerint, mióta az eszét tudja, tisztában van vele, melyik pályán szeretne érvényesülbi. Négyévesen, a Montessori-oviban kezdte el érdekelni a főzés, ami egyébként igazán jó reklám a reform módszereket felvállaló óvodának is. Tizennégy évesen bekönyörögte magát egy nagykonyhára, természetesen kulimunkát végzett, de éppen ennek köszönhetően hamar megtanult alkalmazkodni.

A középiskola után kétsége sem volt afelől, hogy a Le Cordon Bleu College of Culinary Arts lesz a hely, ahol a legtöbbet tanulhat. Még húsz éves sem volt, amikor befejezte a tanulmányait, és azonnal fejest ugrott a munkába. Tapasztalatokat szerezni, minél többet – ez lebegett a szeme előtt.

Készített desszerteket, főzött olyan konyhán, ahol 4-500 vendéget vacsoráztattak meg egy este alatt, miközben a szamárlétra mindegyik fokát végigjárta. Mexikói származású, de egy ideig nem sok köze volt a mexikói ételekhez ott, Amerikában.

Esetében az ambiciózusság nem csupán egy bevett szófordulat, magasra tette a lécet, és egyenesen Enrique Olverának írt, hogy nála szeretne dolgozni. A „nála” a már említett Pujol nevű műintézmény volt, Mexikóváros egyik gyöngyszeme.

Az ötlet bejött, Daniela pedig kiment. Mexikóba.

A családjának sok köze van az ételekhez és a vendéglátáshoz. Erős és hatátozott nők vették körül gyerekkorában, az egyik nagymamája pékséget vezetett, otthon pedig szünet nélkül főzőműsorok mentek a tévében.

Amikor a New York-i Cosmo nyitott, még csak 24 éves volt. Megkapta a konyhafőnöki posztot, öt szakáccsal kezdtek, de egyetlen mosogatójuk sem volt. A konyhában mindenki idősebb volt, mint ő. Mára óriási teammel dolgoznak (a képen ők láthatók), Soto-Innes előtt pedig még mindig egy egész élet áll.

A Cosme team (Kép forrása: www.cosmenyc.com)

Sok szabadideje nincs, a munkája miatt kénytelen volt kihagyni a húga esküvőjét is, de megígérte neki, hogy a szülésénél vele lesz. Aznap jelentkezett be Obama elnök egy vacsorára az étterembe a feleségével. Ilyen egyszer történik az életben.

Úgy látszik, hogy a The World's 50 Best Restaurants a kezdeti Best Female Chef díjakkal ellentétben, amikor is már több évtizedes, óriási karriert befutott nőket díjaztak – 2011-ben Anne-Sophie Pic, 2012-ben Elena Arzak kapta – most az (egészen) fiatal generáció felé fordult.

A The World's 50 Best Restaurants díjátadójára tavaly Bilbaóban, idén június 25-én Szingapúrban kerül sor.

Olvassa el a cikkben ajánlott korábbi cikkünket is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram