A lokális törzshelyként funkcionáló éttermek, bárok, kocsmák sínylik meg kevésbé a koronavírus-járvány okozta turisztikai visszaesést. A nemzetközi vendégekre támaszkodó vendéglátóhelyeken viszont borús a helyzet: a turistalokációkban működő éttermek, streetfoodosok, bárok, romkocsmák és más szórakozóhelyek hetek óta igencsak megcsappant létszámmal üzemelnek. Két budapesti étteremnél érdeklődtünk, mennyire érzik meg a járvány hatásait.
A Michelin-kalauz által kiosztott ajánlások nagy ereje abban rejlik, hogy a világutazó ínyencek komoly hányada nagyobb bizalommal tájékozódik a Michelin Guide honlapján egy adott ország éttermeiről, mint a nagyobb, mainstream étteremértékelő/-ajánló platformokon. Bizonyos nézetek szerint a kiváló ár-érték arányú Bib Gourmand sok esetben kedvezőbb minősítést is jelent egy étterem számára, hiszen ez a kategória nem a csillagosok elitklubját jelzi, hanem jóval szélesebb vendégkört szólít meg.
Ennek megfelelően a 2014 óta Bib Gourmand-minősítésű Petrus Éttermet is számos külföldi turista keresi fel, jóllehet a IX. kerület, Ferenc téri lokáció önmagában nem jelent turistacélpontot. A francia konyhát vivő Petrust felkereső külföldiek kifejezetten a Michelin-kalauz és más kiadványok ajánlására találják meg az éttermet. A koronavírus európai terjedése óta folyamatosan esik a vendéglétszám, mára pedig
kb. 50 százalékkal esett vissza a budapesti étterem vendégszáma.
Feke Zoltán séf-tulajdonos kérdésünkre elmondta, hogy sorra mondják vissza nem csak Európából, hanem például az Amerikai Egyesült Államokból, valamint kanadai franciák is az előzetes foglalásaikat, hiszen meg sem érkeznek Magyarországra. Arról is kérdeztük a Petrus atyját, hogy ő tart-e a vírustól? Mint mondta, annyira, hogy nemsokára Franciaországba utazik.
A Nyugati tér szomszédságában található St. Andrea Étterem házigazdájától, Lizsicsár Miklóstól (Dining Guide Az Év Szervizembere, 2019) is érdeklődtünk, hogy megérzik-e a járvány okozta vendégstopot. Mint elmondta a maître, olyannyira, hogy volt olyan estéjük, amikor hét asztalt mondtak vissza külföldi vendégek. Azt külön kiemelni sem kell talán, hogy hétasztalnyi vendég távolmaradása egy fine dining étteremben egészen más arányt jelent, mint amennyit például egy 150 fős nagyvendéglőben hét üres asztal.
Lizsicsár Miklós Feke Zoltánhoz hasonlóan komoly kiesésről számolt be, és úgy vélekedett, hogy ha nem cseng le nagyon gyorsan a járvány okozta visszaesés, akkor lesznek olyan helyek a belvárosban, akik nem csak átmeneti működési zavarral számolhatnak, hanem akár a végleges bezárás is felmerülhet (ahogy néhány napja számoltunk be a jelenségről ázsiai nagyvárosokban). Az étterem házigazdája megemlítette, hogy volt olyan vendég, aki ahhoz kötötte a látogatását, hogy ha biztosítják afelől, hogy aznap nem lesznek olasz vendégek náluk.
Jelenleg itt tartunk tehát ebben a kérdésben, és a mai hírek valószínűleg csak tovább erősítik a folyamatot.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában?
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.