Hirdetés
Hirdetés

Felnőtt játszótér - Első benyomás: Akademia Italia

2016. január 18.
Az Akademia Italia minden akar lenni egyszerre: bár, kávézó, cukrászda, étterem, bolt és borszaküzlet, Toto Cutungo összes slágere és Andrea Pirlo góllövő cipője és szakálla.
Hirdetés

Nincs baj azzal, hogy a New York-i Eataly koncepciója itthon is gyökeret kíván verni picit szerényebb kelléktárral, őszintén drukkolunk minden új(szerű) próbálkozásnak Pesten. Szívderítő látvány a Szent István téren az ötödik kerület sétálóövezeteire még mindig jellemző turistacsapdák helyett kiszámítható helyeket látni, mint az Akademia (amely így k-val és e-vel ír alá) és a Bestia.

fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


Az Akademia nem egy hangulatos, félhomályos dél-olasz klisé, de nem is egy modellektől hemzsegő milánói tetőbár. A kettő között - például a belső dizájn szempontjából - ugyanakkor elég meredek lejtők vannak, amiket nem is mindig sikerül kikerülni; hiába, ha magunkba nézünk, mindannyian engedünk olykor a cukiság aljas csábításának. Szép megoldásokat is látunk - a teljes falat beborító alulról megvilágított edényfedőket azonnal háttérképnek akarjuk minden profilunkra -, de az összkép mégis rideg, funkcionális, egészen hajszálnyit a Vapiano-kra emlékeztet.
vitello tonnato fotó: a szerző felvétele

vitello tonnato fotó: a szerző felvétele


Érdekes módon az Akademia nem gondolkodik olasz főételekben, tésztákból és pizzákból viszont jelentős és átgondolt a választék. Előétel gyanánt megosztozunk egy - bőséges - vitello tonnato-n, azaz párolt és vékonyra szeletelt borjúszeleteken, melyet tonhalkrémmel kentek meg. A klasszikus piemonti előétel a zellerrel és hagymával marinírozott borjú és a könnyű majonézszerű tonhalkrém harmóniájára épít; izgalommentesen, már-már sterilen hozza az élményt az Akademia verziója.
bárányragus strozzapreti fotó: a szerző felvétele

bárányragus strozzapreti fotó: a szerző felvétele


Főétel, helyesebben mondva primi piatti gyanánt egy bivalymozzarellával készült paradicsomos pizza és bárányragus strozzapreti - papfojtó - tészta érkezik. Az ennyire egyszerű ételeknél a kulcs az alapanyagok minősége, amin ha meg nem is bukik az étterem, azért mindkét fogásból itthon is látni gálánsabbat. A pizzatészta ropog és papírvékony, de a feltétek szerényen követik csak az irányt: a külföldi vendégekre belőtt árak mellett San Marzano paradicsomra és látványosabb, krémesebb sajtra vágyunk. A bárányragu egyszerűségében az ízek szégyenlősen sütik le a szemüket, na de uram, csak semmi szemérmetlen kacérkodás! Kellemes fogás, de semmi több.
bivalymozzarellával készült paradicsomos pizza fotó: a szerző felvétele

bivalymozzarellával készült paradicsomos pizza fotó: a szerző felvétele


A vacsora levezetéseként nem jut erőnk az egyébként tetszetős desszertekre, inkább letévedünk a delikáteszbe és gyönyörködünk a választékban, elveszünk a borok között és tanulmányozzuk a főzőiskola programját. Jövő karácsonykor nem kell sokat gondolkodni a családi meglepetéseken.
Az Akademia Italia egyelőre nem tűnik olasz szótól hangos gasztronómiai központnak, de bízunk benne, hogy kategóriát teremtve egyszer talán azzá válik.
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram