Hirdetés
Hirdetés

Felnőtt játszótér - Első benyomás: Akademia Italia

2016. január 18.
a Tesztek rovat
támogatója a
Az Akademia Italia minden akar lenni egyszerre: bár, kávézó, cukrászda, étterem, bolt és borszaküzlet, Toto Cutungo összes slágere és Andrea Pirlo góllövő cipője és szakálla.
Hirdetés

Nincs baj azzal, hogy a New York-i Eataly koncepciója itthon is gyökeret kíván verni picit szerényebb kelléktárral, őszintén drukkolunk minden új(szerű) próbálkozásnak Pesten. Szívderítő látvány a Szent István téren az ötödik kerület sétálóövezeteire még mindig jellemző turistacsapdák helyett kiszámítható helyeket látni, mint az Akademia (amely így k-val és e-vel ír alá) és a Bestia.

fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


Az Akademia nem egy hangulatos, félhomályos dél-olasz klisé, de nem is egy modellektől hemzsegő milánói tetőbár. A kettő között - például a belső dizájn szempontjából - ugyanakkor elég meredek lejtők vannak, amiket nem is mindig sikerül kikerülni; hiába, ha magunkba nézünk, mindannyian engedünk olykor a cukiság aljas csábításának. Szép megoldásokat is látunk - a teljes falat beborító alulról megvilágított edényfedőket azonnal háttérképnek akarjuk minden profilunkra -, de az összkép mégis rideg, funkcionális, egészen hajszálnyit a Vapiano-kra emlékeztet.
vitello tonnato fotó: a szerző felvétele

vitello tonnato fotó: a szerző felvétele


Érdekes módon az Akademia nem gondolkodik olasz főételekben, tésztákból és pizzákból viszont jelentős és átgondolt a választék. Előétel gyanánt megosztozunk egy - bőséges - vitello tonnato-n, azaz párolt és vékonyra szeletelt borjúszeleteken, melyet tonhalkrémmel kentek meg. A klasszikus piemonti előétel a zellerrel és hagymával marinírozott borjú és a könnyű majonézszerű tonhalkrém harmóniájára épít; izgalommentesen, már-már sterilen hozza az élményt az Akademia verziója.
bárányragus strozzapreti fotó: a szerző felvétele

bárányragus strozzapreti fotó: a szerző felvétele


Főétel, helyesebben mondva primi piatti gyanánt egy bivalymozzarellával készült paradicsomos pizza és bárányragus strozzapreti - papfojtó - tészta érkezik. Az ennyire egyszerű ételeknél a kulcs az alapanyagok minősége, amin ha meg nem is bukik az étterem, azért mindkét fogásból itthon is látni gálánsabbat. A pizzatészta ropog és papírvékony, de a feltétek szerényen követik csak az irányt: a külföldi vendégekre belőtt árak mellett San Marzano paradicsomra és látványosabb, krémesebb sajtra vágyunk. A bárányragu egyszerűségében az ízek szégyenlősen sütik le a szemüket, na de uram, csak semmi szemérmetlen kacérkodás! Kellemes fogás, de semmi több.
bivalymozzarellával készült paradicsomos pizza fotó: a szerző felvétele

bivalymozzarellával készült paradicsomos pizza fotó: a szerző felvétele


A vacsora levezetéseként nem jut erőnk az egyébként tetszetős desszertekre, inkább letévedünk a delikáteszbe és gyönyörködünk a választékban, elveszünk a borok között és tanulmányozzuk a főzőiskola programját. Jövő karácsonykor nem kell sokat gondolkodni a családi meglepetéseken.
Az Akademia Italia egyelőre nem tűnik olasz szótól hangos gasztronómiai központnak, de bízunk benne, hogy kategóriát teremtve egyszer talán azzá válik.
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram