Sabrage-nak hívják azt az igen teátrális eljárást, amikor a egy méretes karddal csuhintják le egy pezsgősüveg nyakát. Egy egészen költői fogalom is társul ehhez a nyitási módhoz: az angyalok jussa az a (kis) pezsgőmennyiség, ami ilyenkor kifolyik az üvegből. A kaliforniai The French Laundry étterem most tovább gazdagította az internetre felkerült “fail” videókat egy nem szerény üveg champagne sabrage-zsal.
A Napa-völgyben található The French Laundry az Egyesült Államok egyik világhírű csúcsétterme. Thomas Keller 1978-ban alapított gasztroszentélye immár tizenhárom éve tartja három Michelin-csillagát.

Az egy perc alatt szablyával felnyitott champagne-ok rekordját pedig nem egy pezsgőmester vagy egy sommelier, hanem egy igazi Guinness-őrült tartja: Ashrita Furman több mint 600 Guinness-rekorddal büszkélkedhet, amelyek közül 226-ot még nem sikerült másnak megdöntenie (2017-es adat szerint). A New Yorkban élő Furman 1979 óta döntögeti életvitelszerűen a rekordokat, gazdag repertoárjába pedig egy világrekordot jelentő sabrage is belefért. 2015 augusztusában egy percen belül 66 champagne palack nyakát nyeste le – lehet überelni.
Otthon egyébként egy élesebb konyhakéssel is véghez vihető a napóleoni tradíció, de ennél azért jobb ötleteket is el tudunk képzelni egy házibuli feldobására.