Hirdetés
Hirdetés

Félmilliós értékű champagne ment az angyaloknak a 3 Michelin-csillagos étteremben

SZERZŐ: DiningGuide
2019. január 17.
Sabrage-nak hívják azt az igen teátrális eljárást, amikor a egy méretes karddal csuhintják le egy pezsgősüveg nyakát. Egy egészen költői fogalom is társul ehhez a nyitási módhoz: az angyalok jussa az a (kis) pezsgőmennyiség, ami ilyenkor kifolyik az üvegből. A kaliforniai The French Laundry étterem most tovább gazdagította az internetre felkerült "fail" videókat egy nem szerény üveg champagne sabrage-zsal.
Hirdetés

A Napa-völgyben található The French Laundry az Egyesült Államok egyik világhírű csúcsétterme. Thomas Keller 1978-ban alapított gasztroszentélye immár tizenhárom éve tartja három Michelin-csillagát.

Az ünnepeknek ők is megadták a módját, egy 1600 dolláros, vagyis kb. 450 ezer forintos brut champagne-t választottak ki a Billecart-Salmon champagne-háztól szablya általi halálra ítélve. A halál szó egész pontos, ugyanis az étterem menedzsere, Michael Minnillo több nem sikerült próbálkozás után gyakorlatilag kivégezte a 15 literes (!) palackot. A Bonaparte Napoleonhoz (vagy az ő lovassági katonáihoz) tulajdonított pezsgőnyitási módnak megfelelően egy elegáns, nagyívű mozdulattal nyesik le az üveg nyakát – ez most nem igazán nem valósult meg. A luxusital üvegszilánkok kíséretében landolt a padlón. Az angel's share-t, vagyis az angyalok jussát 2018 utolsó éjszakáján mondhatni túlteljesítették a The French Laundry-ban, szilveszterkor champagne-nyal dőzsölhettek a kaliforniai angyalok.

És hogy mi volt a hiba? Több fontos szabályt is be kell tartani, ilyen például a palack jéghidegre hűtése vagy 45 fokos szögben tartása. Meglepő módon a szablya tompább oldalával kell megkopogtatni és megsuhintani az üveg nyakát, mert ha az éles felével csináljuk, szét fogjuk zúzni vele az üveget.

Hirdetés

Magyar vonatkozása is van a sabrage-nak, Borsos Gergely sommelier egy szintén 15 literes Taittinger Nebuchadnezzar Champagne palackkal állított fel Guinness-rekordot. 2016 szeptemberében a Buddha-bárban megduplázta az előtte felállított csúcsot, ugyanis addig egy 6 literes palack volt a legnagyobb, amit szablyával nyitottak ki.

Az egy perc alatt szablyával felnyitott champagne-ok rekordját pedig nem egy pezsgőmester vagy egy sommelier, hanem egy igazi Guinness-őrült tartja: Ashrita Furman több mint 600 Guinness-rekorddal büszkélkedhet, amelyek közül 226-ot még nem sikerült másnak megdöntenie (2017-es adat szerint). A New Yorkban élő Furman 1979 óta döntögeti életvitelszerűen a rekordokat, gazdag repertoárjába pedig egy világrekordot jelentő sabrage is belefért. 2015 augusztusában egy percen belül 66 champagne palack nyakát nyeste le – lehet überelni.

Otthon egyébként egy élesebb konyhakéssel is véghez vihető a napóleoni tradíció, de ennél azért jobb ötleteket is el tudunk képzelni egy házibuli feldobására.

https://www.youtube.com/watch?v=pOIrqoHYq64

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram