Hirdetés
Hirdetés

Felicita Budapest: Igen, meg tudsz enni egy egészet!

SZERZŐ: diningguide
2021. június 28.
Új olasz étteremmel lett gazdagabb a budai oldal: megérkezett a Felicita, ami klasszikus antipastikat, házi pastát, extra puha tésztájú nápolyi stílusú pizzát, modern, de mégis a Campari reklámokról ismert retro riviéra életérzést kölcsönző koktélokat készít. A gasztrokoncepcióért olasz szakemberek felelnek, akik szavatolják az eredetiséget.
Hirdetés

Felicita — egy bizonyos életkor felett a szó hallatán akaratlanul is elkezdjük dúdolni Al Bano és Romina Power 1982-es slágerét, de ne okoljuk magunkat, hamar véget ér a dallamtapadás, hiszen mostantól frissen elkészült pizzák illatára is asszociálhatunk az olasz kifejezésről. 2021 májusában, az országos újranyitások után egy kicsivel készült el Budapest és a budai oldal egyik legújabb étterme.

Fotó: Felicita

Három olasz szakember (egy pizzamester, egy tanácsadó séf és egy bartender) is azért érkezett, és érkezik időről időre Budapestre, hogy az étterem sztenderdjeit minden esetben betartsa a csapat, hogy a megálmodott koncepcióból a legtöbbet hozzák ki.

Fotó: Felicita

Marcello Verdoia 16 éves torinói vendéglátós múltat tudhat maga mögött, szenvedélye a pizzakészítés, és tekintve, hogy a Felicita egyik fontos pillére a némileg saját képre formált nápolyi típusú pizza, meg is osztotta velünk a legfontosabb szabályt, amit minden itt készült pizzánál alapvetés:

“A titok a 24 órás első kelesztésben és az azt követő 12 órás pihentetésben rejlik. Ekkor már tésztagolyó formában vár a pizzatészta, amit az elektromos kemencénkben aztán egy perc alatt sütünk ropogósra. Láthatjátok, hogy speciális, kis lyukakkal teli tányéron szolgáljuk fel az összes pizzát, és ez sem véletlen. Így esély sincs rá, hogy vizesedjen, textúrát veszítsen a fogás, hiszen a perforációk miatt alulról is jól szellőzik, nem úgy, mint egy hagyományos tányéron, esetleg szállításhoz használt papírdobozban. Fontos, hogy az alapanyagaink nagy százaléka Olaszországból érkezik, így stabil, állandó minőséget tudunk hozni.”

Fotó: Felicita

Gazdagon pakolt, extra feltéteket is felvonultató pizzákra számítsunk, és arra, hogy éhesen bizony tényleg meg lehet enni egy egészet, ahogy azt az étlapon humorosan fel is tüntették. Nem kell felezni, berzenkedni, menni fog a körülbelül 32 centis pizza elfogyasztása. A teljesen klasszikus kreációk mellett extrákat is találunk bőven. Ilyen például a tartufo és a mortadella is. Előbbi szarvasgombakrémmel, utóbbi mortadellával, pisztáciatörettel, közepén késszúrásra hömpölygő burratával.

Fotó: Felicita

A pizzákon felüli friss tészták, előételek, főételek sorának összeállítását a bergamói Max Portára bízták, aki hosszú évek óta Londonban dolgozik és most csak a Felicita kedvéért érkezett az országba. Neki köszönhetően a bolognai raguval érkező tagliatelle, az spaghetti alla carbonara, az aglio olio spaghetti mellett egyéb karakteres fogások is megjelennek az étlapon. Nem marad el a fritto misto omlós halakból és tenger gyümölcseiből, és idénynek megfelelő rizottót is készítenek.

Fotó: Felicita

A Felicita koktélokban és olasz aperitifekben, borokban is erős. A kevert italok összeállításáért Ódor András a Black Swan szakmai vezetője felel, de heteken belül egy olasz bartender, Luca Semenzato is érkezik hozzájuk, hogy negroni változatokat, campari shakerato-t keverjen, gineken, rumokon, tequilákon felül azért limoncello is elérhető lesz.

Fotó: Felicita

Nem lehet szó nélkül elmenni az apró részletek kidolgozása mellett: a folyóírású, stilizált Felicita felirat, az étterem arculata a Graphasel Studio keze munkáját dicséri, Drozsnyik Dávid vezető art director és Héjja Luca art direktor dolgoztak rajta. Az egyedi tányérokat, beleértve a perforált pizzatányérokat is, Szabó Ádám keramikus jegyzi, a teljes enteriőr tervezését pedig Lengyel Mártonra és Juhász Andreára az URBA-ra bízták, a stílusos és kényelmes székektől a stukkókon át, a falon található grafikákig. Olyasféle szerethető eklektikát, hangulatot teremtettek, ami kivételes az olasz éttermek körében.

Fotó: Felicita

Felicita Budapest

Cím: 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

Nyitvatartás: Hétfőtől-vasárnapig 11:30-22:00

Felicita weboldal

Felicita Facebook-oldal

A cikk a Felicita Budapest támogatásával született.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram